Η Κεραμέως έβγαλε στους δρόμους τους εκπαιδευτικούς
Απεργία πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί, αντιδρώντας στην προωθούμενη από το υπουργείο Παιδείας μεταρρύθμιση. Ολοκληρώθηκε η πορεία προς την Βουλή
- 09 Ιουνίου 2020 13:22
Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο “Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις“, το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ζητούν οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και πορεία διαμαρτυρίας από τα Προπύλαια ως την Βουλή, το μεσημέρι της Τρίτης (09/06).
Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ η Γενική Συνέλευση των προέδρων της ΕΛΜΕ αποφάσισε συλλαλητήριο και για την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Η πορεία έφτασε μπροστά στο κτίριο της Βουλής, στην πλατεία Συντάγματος λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, με τους διαδηλωτές να σταματούν και να στήνουν τα πανό τους μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Την πορεία ακολούθησαν από τα Προπύλαια, από όπου ξεκίνησε, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την πλατεία Ομονοίας και από εκεί στην Σταδίου, φτάνοντας μέχρι την πλατεία Συντάγματος.
Άκρως αναχρονιστικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Μαλαγάρης, το οποίο, όπως είπε, βάλει ευθέως εναντίον της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης και στόχο έχει να απομακρύνει από τα σχολεία τους μαθητές από τα πιο ευάλωτα στρώματα.
Για ενα “νομοσχέδιο που αντί να μας πηγαίνει μπροστά, μας πηγαίνει πίσω συνολικά” έκανε λόγο ο δάσκαλος, Θοδωρής Μπίρμπας, Δάσκαλος, μέλος του συλλόγου “Κώστας Βάρναλης”, της Δυτικής Αττικής.
“Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθούμε σε ένα πολυνομοσχέδιο που επιδιώκει την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης”, είπε η Ντίνα Ρέππα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών “Αριστοτέλης”, τονίζοντας ότι εν μέσω πανδημίας η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εισηγείται την αύξηση των μαθητών στα τμήματα της πρώτης δημοτικού και των νηπιαγωγείων.
Να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο που γυρίζει την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις προς όφελος της Παιδείας, μετά από διάλογο, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Κικίνης.
Τα αιτήματα των καθηγητών
Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως στο πολυνομοσχέδιο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε 25 παιδιά, με αποτέλεσμα τη συγχώνευση τμημάτων, τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τις μετακινήσεις μαθητών.
Διεκδικούν να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που προβλέπει κάμερες για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες, γιατί «παραβιάζει προσωπικά δεδομένα μαθητών, εργασιακά δικαιώματα καθηγητών και συνταγματικές ελευθερίες».
Ζητούν επίσης να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το νομοσχέδιο στη Βουλή
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις” έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές της ΝΔ, κατά,οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
H συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Τρίτης. Η δεύτερη συζήτηση επί των άρθρων και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει την Τετάρτη το πρωί, μετά το τέλος των επίκαιρων ερωτήσεων. Εισηγητές επί του πολυνομοσχεδίου είναι ο Βουλευτής Γιάννης Ανδριανός από τη πλευρά της ΝΔ και ο Ν. Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.