Ουκρανία: Έτοιμος για εισβολή ο Πούτιν – Μπαράζ κυρώσεων από την Δύση
Η αναγνώριση της αυτονομίας του Ντονμπάς έφερε και τις πρώτες κυρώσεις και προειδοποιήσεις κατά της Ρωσίας απο ΗΠΑ και ΕΕ. Το ΝΑΤΟ αναμένει ευρείας κλίμακας ρωσική επίθεση ενώ ο Πούτιν καλεί το Κίεβο να εγκαταλείψει τις προθέσεις για ένταξη στη Συμμαχία.
- 22 Φεβρουαρίου 2022 22:13
Με τα σύννεφα του πολέμου να πυκώνουν πάνω από την Ουκρανία, καθώς ο Πούτιν έλαβε το πράσινο φως από την Βουλή για αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό η Δύση απαντά με κυρώσεις. ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσαν τα σχετικά πακέτα εναντίον προσώπων αλλά και του κράτους καθώς διακόπτεται η χρηματοδότησή του από δυτικές πηγές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».
Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.
Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μεριά της, ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαιρετίζουν τη σταθερότητα των κρατών-μελών και την αποφασιστικότητα να αντιδράσουν “με σθεναρότητα και ταχύτητα” στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Το πακέτο περιλαμβάνει προτάσεις στοχεύοντας:
- όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση,
- τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές,
- την ικανότητα ρωσικού κράτους και κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, καθώς και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, όπως και να περιορίσουν τη χρηματοδότηση των επιθετικών πολιτικών,
- το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.
Οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν το πακέτο χωρίς καθυστέρηση.
«Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων», τονίζουν η φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επί τόπου και να διαβουλεύονται με άλλους ηγέτες της ΕΕ και διεθνείς ομολόγους.
«Η ΕΕ παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαστε δίπλα της και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», καταλήγει η κοινή δήλωση.
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον
Την ίδια ώρα, μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, με το οποίο αναγνώρισε τις Λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ανακοίνωσε ότι πέντε ρωσικές τράπεζες (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank) και τρεις Ρώσους με τεράστια περιουσία, θα υποστούν κυρώσεις.
Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
“Αυτή είναι η πρώτη δόση”, δήλωσε. “Θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις εάν ο Πούτιν προχωρήσει παραπέρα”.
“Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση”, πρόσθεσε ο Τζόνσον, ενώ τόνισε πως, επειδή το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει”.
ΝΑΤΟ: Αναμένει επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία από τη Ρωσία
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του.
«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Πούτιν καλεί το Κίεβο “να εγκαταλείψει την πρόθεσή του για ένταξη στο ΝΑΤΟ”
Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την έγκριση του αιτήματός του, να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό, χαρακτήρισε – μέσω συνέντευξης Τύπου – ως “καλύτερη λύση” το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
“Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
“Και γι’ αυτό θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά, ενδιαφερόμασταν για την εφαρμογή αυτού του Συμπλέγματος μέτρων, επειδή ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού”, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από τους δημιουργούς αυτού του κειμένου ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς.
Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ , τις «σκότωσε» η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πριν από την δήλωσε ο Πούτιν.
Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις