Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι ο άνθρωπος που έχετε απέναντι σας, σας θέλει

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι ο άνθρωπος που έχετε απέναντι σας, σας θέλει
Η βασική προϋπόθεση για να βεβαιωθούμε πως κάποιος άνθρωπος ενδιαφέρεται για εμάς, είναι να τον συναντήσουμε. Μετά αναλαμβάνει το σώμα μας. shutterstock

Δεν είναι τα αντανακλαστικά χαμόγελα και το λάγνο βλέμμα που προδίδει την έλξη, μεταξύ ανθρώπων που συναντιούνται για πρώτη φορά, αλλά ο ιδρώτας και σωματικές λειτουργίες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Τι ανακάλυψαν ερευνητές.

Η επιστήμη της αγάπης, μίλησε: για να είμαστε βέβαιοι πως υπάρχει έλξη με κάποια νέα γνωριμία, πρέπει να συναντηθούμε και τη συνέχεια την αναλαμβάνει το υποσυνείδητο μας. Αν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντι μας γελάσει, όταν γελάσουμε δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αν όμως, ιδρώσουμε παράλληλα, τότε υπάρχει έλξη. Δηλαδή, μας προδίδει το σώμα μας και λειτουργίες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Ερευνητές από το Leiden University της Ολλανδίας αποφάσισαν να μελετήσουν τις συμπεριφορές στα blind dates, δηλαδή τα ραντεβού ανθρώπων που έχουν ‘κανονιστεί’ από κοινούς φίλους ή ειδικούς (που πληρώνονται για αυτές τις δουλειές στο εξωτερικό). Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Human Behaviour.

Τι μπορείτε να διαβάσετε σε αυτά; “Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά ζώα, των οποίων η ευημερία διαμορφώνεται από την έλξη και τη σύνδεση που έχουμε μεταξύ μας, ακόμα και στις σύντομες αλληλεπιδράσεις. Στην έρευνα μας, μετρήσαμε τις φυσιολογικές δυναμικές μεταξύ ζευγαριών μετεχόντων, οι οποίοι ήταν σε ραντεβού εκτός εργαστηρίου. Διαπιστώσαμε πως τα εμφανή σήματα, όπως το χαμόγελο, το γέλιο, το βλέμμα ή ο μιμητισμός αυτών των σημάτων (γελάει ο άλλος, όταν γελάμε και τούμπαλιν), δεν σχετίζονται σημαντικά με την έλξη”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Eliska Prochazkova, στην Daily Mail.

Και τι σχετίζεται; “Η έλξη φάνηκε από το συγχρονισμό του καρδιακού ρυθμού και της μετάδοσης ενέργειας του δέρματος μεταξύ των συντρόφων. Στοιχεία που είναι κρυφά, ασυνείδητα και δύσκολο να ρυθμιστούν”. Δηλαδή, προδίδουμε το αν μας αρέσει κάποιος, από πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Τα ευρήματα μας υποδηλώνουν ότι η έλξη μεταξύ συντρόφων που αλληλεπιδρούν, αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με τις συγχρονισμένες αυξομειώσεις της υποσυνείδητης διέγερσης”.

Στον κόσμο του online dating, το τι ορίζει την έλξη γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. “Αυτό ωστόσο, που πραγματικά αναζητούν οι άνθρωποι στον σύντροφο τους είναι το αίσθημα της σύνδεσης που νιώθουν από ένστικτο” και εκφράζεται ως αίσθηση από το σώμα τους. Κάτι που είναι πιθανότερο να συμβεί στις εκ του σύνεγγυς συναντήσεις.

Προκειμένου να προσδιορίσουν οι επιστήμονες τι υποκινεί το αίσθημα της έλξης, έφτιαξαν ένα εργαστήριο γνωριμιών ‘στα τυφλά’, σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις της Ολλανδίας (μεταξύ τους και καλλιτεχνικά φεστιβάλ). Πήραν μέρος 140 άνθρωποι (όλοι άγαμοι, ηλικίας μεταξύ 18 και 37 χρόνων) που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ ξανά. Σε ζευγάρια μπήκαν στην ‘καμπίνα του ραντεβού’ και κάθισαν σε ένα τραπέζι που είχε ένα μεγάλο οπτικό εμπόδιο. Αφότου πέρασε λίγη ώρα, αυτό άνοιγε για 3”, επιτρέποντας στους μετέχοντες να δουν ο ένας τον άλλον. Μετά έγινε η αξιολόγηση ως προς την έλξη που ένιωσαν (έβαλαν από 0 έως 9). Ακολούθησε ένα δίλεπτο λεκτικής αλληλεπίδρασης και ένα μη λεκτικής. Έπειτα από κάθε αλληλεπίδραση το οπτικό εμπόδιο έκλεινε, για να βαθμολογήσουν εκ νέου οι μετέχοντες.

Σε όλη αυτήν τη διάρκεια, οι επιστήμονες μετρούσαν τον καρδιακό ρυθμό και την ηλεκτροδερμική δραστηριότητα, με ειδικό εξοπλισμό που είχε τοποθετηθεί στα ζευγάρια.

Στο τέλος του πειράματος, τα μέλη της έρευνας μπορούσαν να επιλέξουν αν θα ξαναέβλεπαν αυτόν που είχαν απέναντι τους ή όχι. Από αυτές τις επιλογές και την αξιολόγηση διαπιστώθηκε πως η έλξη συνδέεται με το φυσιολογικό συγχρονισμό μεταξύ των συντρόφων, ανεξάρτητα από το αν μιλούν ή όχι μεταξύ τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα