Αγγλία: Διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter έριξαν άγαλμα εμπόρου σκλάβων
Ένα αμφιλεγόμενο άγαλμα που εξυμνεί το εμπόριο σκλάβων αφαιρέθηκε σήμερα από διαδηλωτές στο Μπρίστολ Αγγλίας. Η ιστορία του αγάλματος.
- 07 Ιουνίου 2020 19:47
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει στη Βρετανία το κύμα των διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.
Οργισμένοι διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα το “Black Lives Matter”, αλλά και το “I can’t Breathe”, την τελευταία φράση που ξεστόμισε ο Φλόιντ πριν δολοφονηθεί. Μετά τα επεισόδια του Σαββάτου, όταν έφιπποι αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, με αποτέλεσμα μάλιστα και τον τραυματισμό ενός διαδηλωτή, κυκλοφορεί νέο βίντεο από τη Βρετανία και συγκεκριμένα το Μπρίστολ.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο που τραβήχτηκε σήμερα, διαδηλωτές αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ενός εμπόρου σκλάβων του 17ου αιώνα που είχε γεννηθεί στην πόλη. Οι διαδηλωτές, αφού του έριξαν κόκκινη μπογιά, το έσυραν και το πέταξαν στον ποταμό Έιβον.
Ένας διαδηλωτής φωτογραφήθηκε γονατισμένος στον λαιμό του αγάλματος, αναπαριστώντας τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ πριν από δύο εβδομάδες στη Μινεάπολη.
«Αυτός ο άνδρας ήταν δουλέμπορος. Υπήρξε γενναιόδωρος προς το Μπρίστολ, αλλά το έκανε στην πλάτη των σκλάβων κι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι προσβολή για τους πολίτες του Μπρίστολ», σχολίασε ένας διαδηλωτής, ο 71χρονος Τζον Μακάλιστερ, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο Press Association.
Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για την υπόθεση και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έκανε λόγο για «επαίσχυντη ενέργεια».
Το χάλκινο άγαλμα 5μιση μέτρων, που τοποθετήθηκε στο σημείο το 1895, υπήρξε εδώ και πολύ καιρό θέμα διαφωνιών ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης. Πολλοί αναρωτιούνταν γιατί να εξυμνείται με αυτόν τον τρόπο το εμπόριο των σκλάβων.
Μάλιστα οι κάτοικοι της πόλης είχαν φτιάξει κειμένο για την απομάκρυνση του αγάλματος, κείμενο που είχε συγκεντρώσει πάνω από 11.000 υπογραφές. Μεταξύ άλλων έγραφαν: “Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει την ιστορία του τόπου του. Ωστόσο οι άνθρωποι που επωφελήθηκαν από την υποδούλωση άλλων ατόμων δεν αξίζουν την τιμή ενός αγάλματος. Την τιμή αυτή πρέπει να την έχουν μόνο όσοι αγωνίζονται για ειρήνη, ισότητα και κοινωνική ενότητα”.
Ο Κόλστον γεννήθηκε στο Μπρίστολ στις 2 Νοεμβρίου του 1636 και πέθανε στις 11 Οκτωβρίου του 1721.
Υπήρξε βουλευτής και ιδρυτής σχολείων, νοσοκομείων και εκκλησιών, από τα κέρδη που του εξασφάλιζε το εμπόριο σκλάβων. Είχε μεταφέρει περισσότερους από 100.000 σκλάβους, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, από τη Δυτική Αφρική στην Καραϊβική και την Αμερική μεταξύ 1672 και 1689. Περισσότεροι από 20.000 είχαν πεθάνει λόγω των άθλιων συνθηκών, της πείνας και της έλλειψης νερού κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους. Τα σώματα των νεκρών ρίχνονταν στη θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian.
Σήμερα πολλοί δρόμοι και σχολεία της πόλης έχουν το όνομά του.