H βόλτα Τσίπρα με το τζιπ του Μπορίσοφ και οδηγό τον Βούλγαρο πρωθυπουργό

H βόλτα Τσίπρα με το τζιπ του Μπορίσοφ και οδηγό τον Βούλγαρο πρωθυπουργό

Συνεργάτες των δύο πρωθυπουργών τους συνόδευσαν, ενώ το τζιπ σταμάτησε σε σημείο που είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να τους χαιρετίσει. Ο Μπόικο Μπορίσοφ μίλησε στον Αλέξη Τσίπρα για τις ομορφιές της χώρας και για τα χιονοδρομικά κέντρα που επισκέπτονται και Έλληνες τουρίστες.

Στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας μετέβη σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εγκαινιάσει από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, την έναρξη κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB. H έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020.

Μετά την υποδοχή Τσίπρα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έκανε live μετάδοση στο Facebook για 19 λεπτά κατά τα οποία “φιλοξένησε” τον Έλληνα πρωθυπουργό στο τζιπ του για να πάνε μαζί στα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου.

Συνεργάτες των δύο πρωθυπουργών τους συνόδευσαν, ενώ το τζιπ σταμάτησε σε σημείο που είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να τους χαιρετίσει. Ο Μπόικο Μπορίσοφ μίλησε στον Αλέξη Τσίπρα για τις ομορφιές της χώρας και για τα χιονοδρομικά κέντρα που επισκέπτονται και Έλληνες τουρίστες. Ζήτησε μάλιστα από τον Αλέξη Τσίπρα να εξετάσουν το πώς μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα ο έλεγχος στα σύνορα των δύο κρατών.

Στη συνέχεια πρόσφεραν στον Έλληνα πρωθυπουργό ψωμί και μέλι.

 

Τη σημασία του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB  για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία της περιοχής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ενεργειακή ασφάλεια και ο πολλαπλασιασμός των ενεργειακών πηγών παραμένει μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την Ελλάδα ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην σύντομη ομιλία του και εξήγησε:

«Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Eλλάδας, τη φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής».

Σημείωσε ακόμη ότι «με τον κάθετο διάδρομο, πρώτο τμήμα του οποίου είναι ο αγωγός IGB, αρχίζει και διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά τα Βαλκάνια ενεργειακό κόμβο […] Ένα μεγάλο τμήμα του αερίου στον IGB θα προέρχεται από τον TAP, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2020 και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η χώρα μας, μέσω μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που οδήγησε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και μιας σειράς πολυμερών σχημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Ανατολική Μεσόγειο, έχει ενισχύσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή».

 

Η ενεργειακή σημασία της διασύνδεσης

Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα προωθεί όλα τα έργα υποδομής, τα οποία θα διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ΤAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή είναι έργα που, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, όπως και τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αποτελεί ένα εμβληματικό έργο και μια βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων, ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή, ενώ έχει προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, εφόσον στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες. Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημαντικό γεωγραφικό σταυροδρόμι σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη και η προώθηση του κάθετου διαδρόμου αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θέτει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συνανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα