Ουκρανία: Συναγερμός και στην Αθήνα μετά το διάγγελμα Πούτιν
Η κλιμάκωση στην Ουκρανία δημιουργεί ανησυχία για νέα άνοδο του φυσικού αερίου. Ο Μητσοτάκης ακύρωσε το πρόγραμμα του και συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ, με τη συμμετοχή και του Κ. Σκρέκα.
- 22 Φεβρουαρίου 2022 06:51
Το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, ανάβοντας τις φλόγες του πολέμου με την Ουκρανία, σήμανε συναγερμό και στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε το πρόγραμμα του και συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ σήμερα το πρωί. Στο ΚΥΣΕΑ θα συμμετάσχει εκτάκτως, εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Κλιματικής Κρίσης και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Και αυτό καθώς η υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία της κυβέρνησης αφορά στον κίνδυνο νέων ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, που θα φέρουν και νέο κύμα ακρίβειας.
Τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια και ιδίως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο κ.Σκρέκας δέχθηκε στη Βουλή φίλια πυρά και από γαλάζιους βουλευτές για το θέμα.
Η Ελλάδα προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από τη Gazprom. Η χώρα μας δεν αγοράζει φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, οπότε δεν ανησυχεί τόσο για διακοπή ροής, αλλά ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα εκτινάξει φυσικά τις τιμές.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη στις 14 Φεβρουαρίου, όταν είχαν αρχίσει να ηχούν για τα καλά τα τύμπανα του πολέμου, ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ελλάδα.
Ένα από τα σενάρια που είχαν συζητηθεί τότε αφορούσε στην αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αίγυπτο στη Ρεβυθούσα. Ελλάδα και Αίγυπτος ταυτόχρονα πατάνε γκάζι για την ηλεκτρική τους διασύνδεση. Και τα δύο σενάρια αυτά έχουν σημειωτέον τις ευλογίες των ΗΠΑ, που δεν βλέπουν έτσι κι αλλιώς με καλό μάτι την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Επίσης η Ελλάδα έχει δύο λιγνιτικές μονάδες σε εφεδρεία για να κρατήσει όσο χαμηλότερα μπορεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όλα αυτά σημαίνουν βέβαια ότι η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει αρκετά ακόμη και άρα θα χρειαστεί να παραταθούν αντίστοιχα τα μέτρα στήριξης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αφήσει έτσι νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Εξυπακούεται ότι στο ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί και το θέμα της ελληνικής ομογένειας, η τύχη της εάν ο πόλεμος φτάσει στη Μαριούπολη και το ενδεχόμενο μεταφοράς όσων επιθυμούν στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Φεβρουαρίου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο ομογενείς από πυρά Ουκρανών στρατιωτών και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Πολλοί γαλάζιοι φοβούνται επίσης ότι η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους του Πούτιν δίνει το…. κακό παράδειγμα στον άσπονδο φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ορισμένοι έλεγαν πως οι χειρισμοί της Ρωσίας θυμίζουν τις δικαιολογίες της Τουρκίας για την εισβολή στην Κύπρο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις