Για την ασφυξία στην αγορά συζητά σήμερα με την Συνομοσπονδία Εμπορίου ο Αλέξης Τσίπρας

Για την ασφυξία στην αγορά συζητά σήμερα με την Συνομοσπονδία Εμπορίου ο Αλέξης Τσίπρας
Την υπαρξιακή αγωνία του εμπορικού κόσμου αναμένεται να επισημάνει στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα το προεδρείο της ΕΣΕΕ Eurokinissi

Τις επαφές με τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ακρίβεια συνεχίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα κατατίθεται ερώτηση για τους αγρότες.

Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά ακούει αλλά καθορίζει την πολιτική του με βάση της ανάγκες της κοινωνίας θα συνεχίσει να «εκπέμπει» σήμερα αλλά και το επόμενο διάστημα με τις πρωτοβουλίες του ο Αλέξης Τσίπρας. Εστιάζοντας κυρίως στο πρόβλημα της ακρίβειας και την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, προκειμένου να ακούσει από «πρώτο χέρι» τα αιτήματα των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Αντικείμενο της συνάντησης δεν θα είναι άλλο από το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, ενώ θα συζητηθούν οι προτάσεις της ΕΣΕΕ. Άλλωστε πρόσφατα το νεοεκλεγέν πρόεδρείο συνομοσπονδίας συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εκθέσει – σύμφωνα με ανακοίνωσή της – «την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και, ταυτόχρονα, της μείωσης της αγοραστικής κίνησης σε όλη τη χώρα». Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες με ανάλογες συναντήσεις αλλά και τοπικές περιοδείες να συζητήσει με όλες τις κατηγορίες των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα της ακρίβειας. Παράλληλα στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναδειχθεί το πρόβλημα των αγροτών και των επιπτώσεων της αύξησης των ενεργειακών τιμών. Έτσι σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η ερώτηση για το ζήτημα αυτό που θα απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απαιτείται ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας επισημαίνει ο Αλέξης Χαρίτσης Eurokinissi

Αλ.Χαρίτσης: Προτείνουμε κοστολογημένα μέτρα

Αυτά ενώ χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ανέδειξε το ζήτημα της διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε απευθείας αναθέσεις ως έναν από τους βασικούς λόγους που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών. Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινήθηκε και ο τομεάρχης ανάπτυξης του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης. Όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «η ΝΔ επικαλείται την δημοσιονομική ισορροπία προκειμένου να μην στηρίξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά και τις μικρότερες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα βιωσιμότητας και την ίδια στιγμή προχωρά σε απευθείας αναθέσεις ύψους 6,5 δις και φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία». Ο Αλέξης Χαρίτσης θύμισε ότι «εδώ και έναν χρόνο έχουμε προειδοποιήσει και έχουμε καταθέσει προτάσεις για τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στο κόστος της αγροτικής παραγωγής, τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες και βεβαίως στην ενέργεια που συμπαρασύρει ολόκληρη την οικονομία». Επισήμανε ότι «το φαινόμενο είναι διεθνές, η χώρα μας όμως έχει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος πανευρωπαϊκά και την 4η υψηλότερη τιμή στην βενζίνη». Θύμισε ότι «έχουμε προτείνει στοχευμένα και ρεαλιστικά μέτρα, όπως την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα, μέτρο που εφαρμόζουν ήδη 19 από τις 27 χώρες στην ΕΕ». Αυτό που επείγει είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας, με στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ενεργοβόρου βιομηχανίας, ελάφρυνση συγκεκριμένων φορολογικών βαρών και παρέμβαση του κράτους για έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς».

Απαιτούνται μειώσεις στο αγροτικό ρεύμα

Στα ζητήματα των προβλημάτων των αγροτών στάθηκε ο Δημήτρης Χαρίτου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό νομό της Ροδόπης επισημαίνοντας ότι «Σε δεκάδες διακοπές αγροτικού ρεύματος έχει προχωρήσει η ΔΕΗ στη Ροδόπη, σύμφωνα με όσα μας καταγγέλλουν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου». Επισήμανε ότι «α αγροτικός κόσμος που σήμερα πλήττεται από το κύμα ακρίβειας που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, με την άνοδο τιμών στο αγροτικό ρεύμα, στο αγροτικό πετρέλαιο, σε γεωργικά εφόδια κα, που αγωνιά για το πως θα ξεκινήσει τη νέα καλλιεργητική περίοδο». Ο Δ.Χαρίτου ανέφερε επισης πως «είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη με γενναία μέτρα των γεωργών και των κτηνοτροφών μας. Μετρά, μεταξύ άλλων, όπως, τη μείωση στον κατώτατο του συντελεστή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, το πάγωμα στις τιμές του αγροτικού ρεύματος χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τη μείωση στον κατώτατο του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, την εξασφάλιση ρευστότητας, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μικρών καλλιεργητών, την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που καθυστερούν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα