Κορονοϊός: Η Γερμανία “ποντάρει” στο πρωτεϊνικό εμβόλιο για να πείσει τους αντιεμβολιαστές
Ελπίδες για την αύξηση των εμβολιασμών στη Γερμανία φέρνει το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, καθώς σημαντικός αριθμός πολιτών φέρεται να εκφράζει το ενδιαφέρον του να εμβολιαστεί με αυτό.
- 21 Φεβρουαρίου 2022 20:37
Το πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Novavax, που είναι παρόμοιο με τα συμβατικά εμβόλια κατά της γρίπης διαθέτει στον πληθυσμό της από αυτή την εβδομάδα η Γερμανία, με την ελπίδα να επηρεάσει το σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων στη χώρα που παραμένουν δύσπιστοι για τη νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων.
Περίπου 1,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Nuvaxovid που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax πρόκειται να φτάσουν στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της χώρας, Καρλ Λάουτερμπαχ. Ένα ακόμη εκατομμύριο δόσεις πρόκειται να φτάσουν την επόμενη εβδομάδα, με τη συνολική παραγγελία της γερμανικής κυβέρνησης για το 2022 να ανέρχεται σε 34 εκατομμύρια δόσεις.
Το εμβόλιο της Novavax μέχρι τώρα χρησιμοποιούταν μόνο στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, αν και είχε επιτραπεί για χρήση στην ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο. Αναμένει ακόμη έγκριση στις ΗΠΑ, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας.
Η σύνθεση και η αποτελεσματικότητα του πρωτεϊνικού εμβολίου
Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA που παράγονται από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna ή με αυτά με τον ιικό φορέα που κατασκευάζονται από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, το Nuvaxovid είναι ένα εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας. Περιέχει ένα μη μολυσματικό συστατικό στην επιφάνεια του ιού Sars-CoV-2, το οποίο προκαλεί μια προστατευτική ανοσολογική απόκριση όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έρχονται σε επαφή μαζί του.
Η Novavax ανακοίνωσε τον Ιούνιο του περασμένου έτους ότι το εμβόλιο της είχε αποδειχθεί περισσότερο από 90% αποτελεσματικό έναντι των συμπτωματικών λοιμώξεων με την παραλλαγή Alpha, σε δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 30.000 εθελοντές σε ΗΠΑ και Μεξικό.
Η εταιρεία λέει ότι το προϊόν της είναι εξίσου αποτελεσματικό έναντι των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον, ειδικά μετά από την ενισχυτική δόση που χορηγήθηκε έξι μήνες μετά τη δεύτερη. Το γερμανικό Ινστιτούτο Paul Ehrlich σημειώνει ότι τα δεδομένα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι περισσότερων μολυσματικών παραλλαγών παραμένουν περιορισμένα.
Ανεμβολίαστοι Γερμανοί επιθυμούν να κάνουν αυτό το εμβόλιο
Σύμφωνα με τον Guardian, έρευνες στη Γερμανία υποδεικνύουν σημαντικό ενδιαφέρον για το Novavax μεταξύ των 19,8 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα που μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να κάνουν εμβόλιο κατά του Covid-19. Από τους 4.000 μη εμβολιασμένους εργαζόμενους σε νοσοκομεία που ερωτήθηκαν στο Βερολίνο, 1.800 εξέφρασαν ενδιαφέρον για το εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη.
Στη βόρεια πολιτεία της Κάτω Σαξονίας, το υπουργείο Υγείας είπε ότι 6.000 άνθρωποι είχαν βάλει το όνομά τους σε λίστα αναμονής για το Nuvaxovid μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.
Ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν εάν το νέο εμβόλιο θα αποδειχθεί ότι θα αλλάξει το παιχνίδι σε μια χώρα της οποίας το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού έχει μειωθεί στο 75% περίπου εδώ και μήνες. Ο Λαρς Κορν, που συνυπογράφει τρέχουσα έρευνα για τις αντιεμβολιαστικές στάσεις που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης, είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συνεχίζουν να απορρίπτουν εντελώς κάθε μορφή εμβολιασμού.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις