Οι καθηγητές του Οχάιο δεν μπορούν να έχουν πια, όπλα στη δουλειά

Οι καθηγητές του Οχάιο δεν μπορούν να έχουν πια, όπλα στη δουλειά
Το Φεβρουάριο του 2016, μαθητής του Madison Local Schools είχε ανοίξει πυρ στην καφετέρια του σχολείου. @2021 Cara Owsley/The Cincinnati Enquirer via AP

Μετά τους πυροβολισμούς σε σχολείο του Μάντισον του Οχάιο, το 2016 είχε περάσει πολιτική που επέτρεπε στους δασκάλους να οπλοφορούν -εφόσον είχαν κάνει 24ωρη εκπαίδευση. Αυτό δεν ισχύει πια.

Το Φεβρουάριο του 2016, στην καφετέρια σχολείου της πόλης Μάντισον του Οχάιο -των ΗΠΑ-, ένας 14χρονος είχε ανοίξει πυρ εναντίον δυο συμμαθητών του -στους οποίους είπε εκ των υστέρων ότι δεν ήθελε να τους σκοτώσει. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερις έφηβοι. Δεν υπήρχε νεκρός. Το όπλο το είχε κλέψει από την προγιαγιά του, την προηγούμενη ημέρα.

Ο Τζέιμς Όστιν Χάνκοκ είχε δηλώσει ένοχος στην κατηγορία τεσσάρων αποπειρών δολοφονίας και σε αυτήν της πρόκλησης πανικού. Καταδικάστηκε σε κράτηση σε αναμορφωτήριο, έως τα 21 του χρόνια -εφόσον δεν δημιουργούσε άλλα προβλήματα. Κατά την ανάκριση, όταν τον ρώτησαν γιατί είχε κάνει ό,τι είχε κάνει, απάντησε “επειδή δεν ήθελα να γυρίσω σπίτι”. Εξήγησε πως ο λόγος που τον οδήγησε στους πυροβολισμούς ήταν η ζωή του στο σπίτι (ο πατέρας του τον πίεζε έντονα να διαβάζει και να κάνει πολλές δουλειές, ενώ δεν τον άφησε να πάρει μέρος στην ομάδα στίβου του σχολείου “γιατί είχα κακούς βαθμούς”) και ο χωρισμός με την κοπέλα του, γιατί τον είχε απατήσει. “Είχα νιώσει πως δεν με ήθελε κανείς -ειδικά η μητέρα μου” είχε πει.

Οι γονείς του είχαν χωρίσει λίγο μετά τη γέννηση του και ο πατέρας του πήρε την πλήρη κηδεμονία του, όταν εκείνος ήταν 5 χρόνων. Τον μεγάλωσε παρέα με τη δεύτερη σύζυγο του και τα δυο παιδιά που απέκτησε μαζί της. “Η μητέρα μου έκανε άλλα τρία παιδιά. Όταν την επισκεπτόμουν, ένιωθα πως ούτε εκεί ήμουν επιθυμητός”. Αποκάλυψε ότι από τα 6 του χρόνια ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για ασθενείς με διαταραχή υπερκινητικότητας, ενώ στα 11 άρχισε να παίρνει Adderall -διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος “γιατί δεν ήθελα να νιώθω τα συναισθήματα που ένιωθα”.

Η επίθεση είχε συγκλονίσει την πολιτεία, στο βαθμό που προέκυψε πολιτική που επέτρεπε σε εργαζομένους σε σχολεία (με ελεγμένο ιστορικό) να έχουν μαζί τους όπλα, εφόσον έχουν έγκυρη ‘κρυφή’ άδεια οπλοκατοχής και έχουν κάνει 24ωρη εκπαίδευση.

Γονείς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων διεκδίκησαν την ακύρωση της πολιτικής αυτής, μέσω δικαστηρίου. Έξι χρόνια μετά (δηλαδή, την Πέμπτη 24/6 του 2021) το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο αποφάσισε πως τα σχολεία δεν επιτρέπεται να προσλαμβάνουν προσωπικό που εμφανίζεται στη δουλειά, με όπλο.

Όπως έγραψε το Cincinnati Enquirer “ο δικαστής αποφάσισε πως οι νόμοι του Οχάιο απαγορεύουν στα σχολεία να δίνουν δουλειά σε ανθρώπους που πηγαίνουν στην εργασία τους, έχοντας επάνω τους όπλο. Εκτός και αν αυτοί έχουν ολοκληρώσει ικανοποιητικά, εγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης αξιωματικού ειρήνης ή έχουν 20 χρόνια εμπειρίας ως μέλη της αστυνομίας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα