Εμβόλιο Κορονοϊού: Ξεπεράσαμε τους 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Εμβόλιο Κορονοϊού: Ξεπεράσαμε τους 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς
Εμβολιασμός. AP

Δεν έχουμε επιβεβαίωση ημέρας παράδοσης για το εμβόλιο της Novavax, και γ αυτό το λόγο δεν ανοίγουμε την πλατφόρμα για τα ραντεβού.

Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση και ο ολοκληρωμένος εμβλαισμός δεν πιδέχεται χαλάρωση για επιστροφή στην κανονικότητα, σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης για την πορεία του σχεδίου Εμβολιαστικής κάλυψης.

Οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να νομίζουν ότι δεν απειλούνται και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ένα επόμενο επιδημικό κύμα.

Σημείωσε όμως ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωσης. «Η σκέψη των ανεμβολιαστων ότι το πρόβλημα βαίνει στο τέλος του είναι εσφαλμένη. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος μέσω μιας νέας μετάλλαξης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμα ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό όπως και αυτά της Sanofi και της Glaxo.

Επανέλαβε επίσης ότι η επιτροπή έχει προτείνει 4η δόση του εμβολίου σε ενηλικες ανοσοκατεσταλμένους, σε άτομα δηλαδή υψηλού κινδύνου. Ο σχετικός πίνακας είναι ανηρτημένος στο embolio.gov.gr.

Αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία η οποία έδειξε μείωση και των εμβολιασμών ρουτίνας. «Τέσσερις στους δέκα γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρο νόσημα» πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ακόμη δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την παραλαβή των πρωτεϊνικών εμβολίων της Novavax.

Όπως είπε, ξεπεράσαμε τους 20.000.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι 74,9% του γενικού πληθυσμού και 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.491.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% επί του γενικού πληθυσμού και 80,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού 82,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης. Τη στιγμή αυτή, δικαιούχοι είναι 5.828.000, ποσοστό 77,9% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.260.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 90,2% εκ των δικαιούχων και ακόμα 95.000 συμπολίτες μας, έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 1,6% εκ των δικαιούχων. Συνολικά δηλαδή 91,8%.

Από τα 5.090.000 πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 7μήνες για τα διδοσικα και 3 μήνες για το μονοδοσικο της Johnson and Johnson, εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 95,7% που αντιστοιχεί σε 4.871.000 και μόνο ένα 4,3% δεν είχε πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

Εξακολουθούμε να μην έχουμε επιβεβαιωση ημέρας παράδοσης για το εμβόλιο της Novavax, και γ αυτό το λόγο δεν ανοίγουμε την πλατφορμα για τα ραντεβού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα