Καύσωνας: Καμίνι η χώρα από τα 40άρια και τη σκόνη – Τι να προσέξετε

Καύσωνας: Καμίνι η χώρα από τα 40άρια και τη σκόνη – Τι να προσέξετε
EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την αφρικανική σκόνη. Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη. Οδηγίες προς τους πολίτες.

Κύμα καύσωνα πλήττει όλη τη χώρα, με το θερμόμετρο να χτυπάει 40άρια ή και παραπάνω. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και την κυκλοφορία εκτός κλιματιζόμενων χώρων, ανυπόφορη.

Σήμερα Παρασκευή και σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, η  θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά κατά τόπους τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου ενώ οι βόρειοι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 3-5 μποφόρ.

Οι τιμές των θερμοκρασιών θα κινηθούν μέσα στα όρια που ήδη έχει θέσει η ΕΜΥ με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν το επόμενο διήμερο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα αριθμητικά μοντέλα κινούνται περίπου μέσα σε αυτά τα πλαίσια των τιμών αν σε κάποιες περιοχές μπορεί να δείχνουν λίγο υψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές .

Στον Ελληνικό χώρο η τοπικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των θερμοκρασιών και αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε στον χάρτη που ακολουθεί και μας δίνει την πρόγνωση για την Αττική .

Στην αυριανή μας πρόγνωση παρατηρούμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε Ραφήνα (33) και Λαύριο ( 31)  λόγω της θαλάσσιας αύρας,  ενώ αντίθετα στα υπόλοιπα φτάνουμε τους 39 με 40 βαθμούς και στα δυτικά ακόμη και 41 βαθμούς . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα δώσουμε επίσημη θερμοκρασία τους 39 και τοπικά 40 βαθμούς στην πρόγνωση του Σαββάτου για την Αττική.

Aπό την Κυριακή το μεσημέρι και μετά αρχίζει η θερμοκρασία να πέφτει κυρίως στα βόρεια, ενώ στα υπόλοιπα η πτώση θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα. Πάντως από την Τρίτη και από τα δυτικά η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και για ένα τριήμερο πάλι (Τετάρτη-Παρασκευή) θα έχουμε πολύ ζεστό καιρό και πάλι .

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού έως την Τρίτη

Την Κυριακή από τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα κεντρικά και τα νότια και μόνο στα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Δευτέρα αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 4 με 6, και από το απόγευμα στα νοτιοανατολικά πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Την Τρίτη αναμένονται πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Λάρισα Eurokinissi

 

Καύσωνας: Τι να προσέχουν οι πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα