Κορονοϊός: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της πανδημίας – Υποχωρούν τα κρούσματα και στα παιδιά

Κορονοϊός: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της πανδημίας – Υποχωρούν τα κρούσματα και στα παιδιά
Κόσμος με μάσκες. Eurokinissi

Στα επίπεδα προ 3,5 μηνών καταγράφονται πλέον οι διασωληνωμένοι, σε πτώση ο δείκτης θετικότητας αλλά και μείωση κατά 4% στις νέες μολύνσεις στα παιδιά.

Σταθερά αποκλιμακώνεται η επιδημία κορονοϊού τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία. Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 471 νέες διασωληνώσεις, τον χαμηλότερο αριθμό από τις 7 Νοεμβρίου 2021. Επίσης μετά από αρκετές εβδομάδες διαπιστώνονται ελαφρώς χαμηλότερα κρούσματα σε παιδιά, κοντά στις 41.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από τις 17.800. Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 370 την ημέρα. Επίσης έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εξιτηρίων κι έτσι σιγά σιγά αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ.

Παράλληλα και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων αν και δείχνει μια σχετική επιβράδυνση φαίνεται να είναι στα επίπεδα των 78-80 την ημέρα. Να αναφέρουμε ακόμη ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μικρή μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5,63%.

Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι σταδιακά σημειώνεται υποχώρηση της πανδημίας, αν και με αργό ρυθμό.

Ήπια υποχώρηση στα κρούσματα στα παιδιά

Σχετικά με τις νεαρές ηλικίες, υπάρχει πλέον συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει τα παιδιά δηλαδή άτομα κάτω των 17 ετών. Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε μείωση των νέων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλικία, τα οποία έφτασαν στα 41.000 από περίπου 43.000.

Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα είναι και εκείνη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων αλλα και που ελέγχεται περισσότερο από όλους λόγω σχολείων. Πάντως τα παιδιά φαίνεται να οδηγούν την πανδημία αν και δεν νοσούν σοβαρά στην πλειοψηφία τους.

Επισημάνσεις Βασιλακόπουλου

Η αποκλιμάκωση της επιδημίας θα επιτρέψει και την περαιτέρω άρση μέτρων. Με αφορμή την άρση των περιοριστικών μέτρων ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ότι «είναι λάθος μήνυμα ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Η πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχει αυτό το στέλεχος έχει δείξει ότι τα γενικευμένα lockdown είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά. Πριν αρθούν τα μέτρα, ουσιαστικά είχαν αρθεί στην πράξη. Υπήρχε νυχτερινή διασκέδαση και μαγαζιά στα οποία οι άνθρωποι ήταν όρθιοι. Τώρα απλά θα γίνεται και επίσημα».

«Θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια όταν είμαστε με πολλούς άλλους να φοράμε μάσκα. Για τα γήπεδα το ότι αυξήθηκε στο 50% η χωρητικότητα μου κάνει εντύπωση. Επηρεάζει ένα ή δύο ματς το χρόνο. Στον προηγούμενο κανόνα που έλεγε ότι μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, τότε η χωρητικότητα θα μπορούσε να πάει στο 100%. Αλλά δεν τηρείται πάντα ο νόμος και μπαίνουν και άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Οπότε ένα μέτρο έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι θα είχε αν εφαρμοζόταν σωστά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «Θα κάνουμε καλό Πάσχα. Έχουμε πάνω από ένα εκατ. μολύνσεις από την αρχή του χρόνου και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που είμαστε κάπου στο μέσο της Ευρώπης. Αν συνεχίσουμε έτσι, και με 15.000 – 20.000 κρούσματα τη μέρα, μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μεγάλα ποσοστά ανοσίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα