Ο τρόπος αντίδρασης στην ανάρτηση από τον ΟΗΕ του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ απασχολεί έντονα την Αθήνα
Θέμα χρόνου η ανάρτηση, με διάφορες πλευρές να προτρέπουν την κυβέρνηση να καταθέσει συντεταγμένες για την ελληνική ΑΟΖ. Ξεκινά τη Δευτέρα ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα ΜΟΕ
- 17 Φεβρουαρίου 2020 08:22
Τον τρόπο αντίδρασης στην ανάρτηση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης συζητά η Αθήνα, ενώ από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Η ανάρτηση της τουρκολιβυκής Συμφωνίας (επιδίωξη της Αθήνας ήταν να μη συμβεί και για το λόγο αυτό αμέσως μετά την υπογραφή της ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συναντήσει εκτάκτως τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη) σηματοδοτεί την «επισημοποίησή» της, αν και καθόλου απαραιτήτως και τη «νομιμοποίησή» της.
Επιπλέον, η Άγκυρα έχει συνδέσει την ανάρτηση του Μνημονίου Τουρκίας–Λιβύης στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων του ΟΗΕ, με την έναρξη των ερευνών της στις περιοχές που δεσμεύονται από αυτό. Κατ’ ουσίαν, ο Ταγίπ Ερντογάν θα αποφασίσει το χρόνο και το μέρος που θα στείλει γεωτρύπανο, με ερώτημα εάν αυτό θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και από αεροπορική δύναμη, αναλόγως προφανώς με τις γενικότερες επιδιώξεις της Τουρκίας στη γενικότερη περιοχή και τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης.
Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα τονίζουν πως η ανάρτηση στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης είναι μια τυπική διαδικασία, που δεν συνιστά σε καμία περίπτωση νομιμοποίηση του Μνημονίου και δεν καθορίζει την ΑΟΖ των δυο αυτών χωρών. Αν, όμως, στη δημόσια σφαίρα η ανάρτηση εκληφθεί ως τέτοια, τότε οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι αυστηρότερες. Κάποιοι, μάλιστα, εισηγούνται στην κυβέρνηση ότι απάντηση θα πρέπει να είναι η κατάθεση συντεταμένων για την ελληνική ΑΟΖ, υπόθεση ιδιαίτερα περίπλοκη και, κυρίως, ιδιαίτερα δύσκολη.
Την ίδια στιγμή, πάντως, από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν στην Αθήνα οι συζητήσεις των δυο χωρών σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, σε επίπεδο δηλαδή τεχνικών κλιμακίων, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συζητήσεις που προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 21 Φεβρουαρίου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εάν θα συζητηθούν και αποφασιστούν και καινούργια ΜΟΕ ή απλώς η συζήτηση θα περιοριστεί στην υλοποίηση όσων είναι ήδη αποφασισμένα, αλλά δεν εφαρμόζονται στην πράξη.
Η εφημερίδα «Καθημερινή» και ο συνάδελφος Βασίλης Νέδος αποκάλυψαν πάντως, πως η Αθήνα ζητάει να εφαρμοστούν μέτρα σε όλα τα επίπεδα (αεροπορία, στρατός, έλεγχος υποβρυχίων και σύνορα στον Έβρο), προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.
Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πάντως, συζητούνται σε αρνητικό κλίμα, ενώ η ένταση των τουρκικών προκλήσεων τις προηγούμενες ημέρες απέτρεψε την πραγματοποίηση συνάντησης Δένδια -Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, ενώ καθιστά μια τέτοια συνάντηση αμφίβολη- εάν το κλίμα αυτό συνεχιστεί- και στο περιθώριο της Διάσκεψης ης Αττάλειας.
Στο περιθώριο, ωστόσο, της Διάσκεψης του Μονάχου, την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε η Διαδικασία της Λιβύης, σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, με την Ελλάδα να είναι και πάλι απούσα, λίγο πριν μάλιστα, την ανάρτηση του Μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών.