Σταϊκούρας: Τα χρήματα από την ΕΕ θα πρέπει να έρθουν το ταχύτερο δυνατό
Την ανάγκη οι κοινοτικές πρωτοβουλίες να ενεργοποιηθούν άμεσα επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε ψηφιακό συνέδριο του Economist.
- 05 Ιουνίου 2020 14:36
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη αντέδρασε άμεσα στην κρίση από τον κορονοϊό ενεργοποιώντας την ρήτρα συνολικής διαφυγής. παρέχοντας την ευελιξία στην διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και προχωρώντας στην ενεργοποίηση των τριών δικτύων ασφαλείας συνολικού ύψους 540 δις ευρώ: Του προγράμματος SURE για την στήριξη της απασχόλησης των εγγυήσεων από την ΕΤΕπ και της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σε αυτά προστέθηκε και το ταμείο Ανθεκτικότητας και ανάκαμψης με την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Τώρα μένει τα κράτη της ΕΕ να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν και να αρχίσει το σχέδιο της ανάκαμψης”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σχετικά με την συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι αυτή θα γίνει συντεταγμένα, σε επίπεδο Eurogroup. Τόνισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί που θα επιτρέπουν στις χώρες να προχωρήσουν την ανάταξη των οικονομιών τους παράλληλα βέβαια με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.
Τόνισε μάλιστα ότι στο αδύναμο, για την Ελλάδα, μέγεθος του χρέους, η χώρα έχει καταφέρει και δανείζεται από τις αγορές με επιτόκια προ της κρίσης, όπως έγινε πριν λίγες μέρες με 6μηνα έντοκα του δημοσίου. Σημείωσε επίσης, επικαλούμενος τις προβλέψεις της ΕΕ για το ελληνικό χρέος ότι η Ελλάδα θα έχει την 4η μεγαλύτερη αύξηση χρέους για το 2020, αλλά και τη μεγαλύτερη εντός της ΕΕ αποκλιμάκωση του χρέους μέσα στο 2021. Επίσης, υπενθύμισε ότι και με βάση την έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το χρέος της Ελλάδας παραμένει μεσοπρόθεσμα βιώσιμο.
Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σχετικά με το σχεδιασμό για νέα πρόωρη πληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους. “Θα επανεξετάσουμε το θέμα το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε ξεπεράσει την υγειονομική κρίση”, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας, παρ’όλα αυτά, ότι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν αποτελούσε επίσημη δέσμευση ούτε προς την ΕΕ ούτε προς το ίδιο το ταμείο .