Ουκρανία: Οι Ρωσόφωνοι του Ντονμπάς εξακολουθούν να καταφεύγουν στο Ροστόφ

Ουκρανία: Οι Ρωσόφωνοι του Ντονμπάς εξακολουθούν να καταφεύγουν στο Ροστόφ
Οικογένεια Ουκρανών στην ανατολική Ουκρανία AP Photo/Evgeniy Maloletka

Με τις αψιμαχίες μεταξύ Ρώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού να συνεχίζονται, οι Ρωσόφωνοι κάτοικοι του Ντονμπάς παίρνουν το δρόμο για τη Ρωσία.

Οι Ρωσόφωνοι κάτοικοι του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζουν να μετακινούνται προς τη Ρωσία και ιδιαίτερα το Ροστόφ όπου έχουν στηθεί έκτακτοι μηχανισμοί υποδοχής τους από το ρωσικό κράτος.

Στη ρωσική πόλη τους πρόσφυγες υποδέχονται εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών ενώ μετά από εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν κάθε πρόσφυγας παίρνει 10000 ρούβλια (κάτι περισσότερο από 100 ευρώ) για τα πρώτα έξοδα.

Οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του CNN στο σημείο, αυτοί που παίρνουν το δρόμο προς το Ροστόφ είναι κυρίως οικογένειες με παιδιά οι οποίοι είτε χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα (με πινακίδες της “Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”) είτε προτιμούν το ποδαρόδρομο.

Γυναίκα που δεν θέλησε να πει το όνομά της τόνισε ότι πήρε την απόφαση να φύγει μαζί με την οικογένειά της την Κυριακή το πρωί αφού πρώτα άκουσε εκρήξεις κοντά στο σπίτι της. Κρατούσε στα χέρια το 5χρονο παιδί τους και όπως τονίζει “πήρα την απόφαση αυθόρμητα”.

Οι προσφυγικοί καταυλισμοί που εγκαθιστά το ρωσικό κράτος περιέχουν σκηνές με κουκέτες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν μέχρι να βρεθεί μονιμότερη λύση.

Αλλος πρόσφυγας υπογράμμισε ότι “κανείς δεν μας αναγκάζει να φύγουμε ενώ κάποιοι επιλέγουν να μείνουν. Δεν έχουμε πάρει την παραμικρή οδηγία για το πότε μπορούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα