Τράπεζες: Γιατί παραμένουν κλειστές οι στρόφιγγες των δανείων για τις επιχειρήσεις
Έκθεση της ΕΚΤ και της Κομισιόν επιβεβαιώνει την εικόνα των επιχειρήσεων για την πολιτική περιορισμένων πιστοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία καθώς μόνο 3 στα αιτήματα για δάνειο εγκρίνονται. Οι λόγοι της απόρριψης των αιτημάτων.
- 01 Νοεμβρίου 2021 06:06
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης κλιμακώνει την πίεση προς το εγχώριο πιστωτικό σύστημα προκειμένου να χαλαρώσουν τα πιστοληπτικά κριτήρια και να αυξηθεί ο αριθμός των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων, πρόσφατα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Κομισιόν αναδεικνύουν την περιορισμένη τραπεζική ρευστότητα που διαχέεται στην πραγματική οικονομία.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι από το σύνολο των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλονται στις τράπεζες, μόνο οι 3 στις 10 εγκρίνονται, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 είναι ακριβώς το αντίστροφο. Δηλαδή από τα 10 αιτήματα εγκρίνονται τα 7.
Πρόκειται για την ίδια εικόνα την οποία μεταφέρουν τους τελευταίους μήνες φορείς της πραγματικής οικονομίας και στην οποία στηρίζεται η Κυβέρνηση προκειμένου να ασκήσει αυστηρή κρητική στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα για την πολιτική πιστοδοτήσεων που εφαρμόζουν.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις είναι απόλυτα συνηδητοποιημένες ότι το αίτημά τους θα απορριφθεί είτε επειδή δεν πληρούν τα πιστωτικά κριτήρια, είτε επειδή δεν διαθέτουν τα κατάλληλα ίδια κεφάλαια είτε για άλλους λόγους.
Συγκεκριμένα το ποσοστό των επιχειρήσεων που εμφανίζεται σίγουρο για την απόρριψη του αιτήματος φτάνει στο 68%, δηλαδή κοντά σε αυτό που πραγματικά “κόβεται” από τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι στην έρευνα των ΕΚΤ και Κομισιόν, ως μικρομεσαία επιχείρηση είναι εκείνη που απασχολεί μέχρι 249 άτομα. Όσο μειώνεται το μέγεθος των επιχειρήσεων τόσο τα ποσοστά απόρριψης αυξάνονται.
Οι λόγοι της απόρριψης
Σύμφωνα με τις ίδιες τις τράπεζες, οι αιτίες που απορρίπτονται τα αιτήματα χρηματοδότησης είναι τα εξής:
- Χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα. Πρόκειται για τη συχνότερη αιτία απόρριψης αιτήσεων για τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 60,5%. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει δυσμενή πιστοληπτική ικανότητα, σε συνδυασμό με ληξιπρόθεσμες οφειλές, σημαντικά δυσμενή στοιχεία ή διαπιστώθηκε η ύπαρξη κι άλλων οφειλών.
- Μη σκόπιμη επένδυση. Ο χαρακτηρισμός αυτός “κόβει” το 16,1% των αιτήσεων (που απορρίφθηκαν). Η προτεινόμενη επένδυση δεν κρίνεται σκόπιμη, βάσει της επιχειρηματικής δραστηριότητας του υποψήφιου δανειολήπτη.
- Μη διαφαινόμενη δυνατότητα αποπληρωμής. Η αιτία αυτή είναι υπεύθυνη για το 14,1% των απορρίψεων. Ο πελάτης παρουσιάζει συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις σε συνδυασμό με απουσία άλλων πηγών εισοδήματος (πέραν της επιχειρηματικής δραστηριότητας) ή είναι υπερδανεισμένος, ή ο κύκλος εργασιών του είναι περιορισμένος και απαγορευτικός για χρηματοδότηση ή υπάρχει πληροφόρηση από το κατάστημα ως προς αντενδείξεις για την επιχείρηση που δεν προκύπτουν με άλλο τρόπο.
- Μη προσφορά απαιτούμενων εξασφαλίσεων. Το ποσοστό απόρριψης για μη επαρκείς εξασφαλίσεις ανέρχεται σε 2%. Σε αυτή την κατηγορία, ο πελάτης δεν προσφέρει τις απαιτούμενες ενοχικές ή εμπράγματες εξασφαλίσεις.
- Ανεπαρκής ίδια συμμετοχή. Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν προσφέρει το απαιτούμενο ύψος ίδιας συμμετοχής στο επενδυτικό σχήμα αποτελεί αιτία για 0,4% των απορρίψεων.
- Άλλοι λόγοι απόρριψης συγκεντρώνουν ποσοστό 7%. Εδώ, για παράδειγμα, περιλαμβάνονται η μη επιλεξιμότητα σε εγγυοδοτικά προγράμματα, η μη ανταπόκριση σε απαίτηση για διευκρινίσεις ή δικαιολογητικά, η ύπαρξη αφανών φορέων με αντενδείξεις κ.α.
Την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλης Ράπανος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι “τα κριτήρια αυτά δεν μας επιτρέπουν να δανειοδοτούμε επιχειρήσεις, οι οποίες:
α) δεν έχουν οικονομικά στοιχεία,
β) βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενο δάνειο,
γ) δεν διαθέτουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα,
δ) έχουν αρνητικά ή ανεπαρκή κεφάλαια,
ε) παρουσιάζουν υπερβολική δανειακή επιβάρυνση
Όλα αυτά συνδέονται και με το πολύ μικρό μέγεθος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας”, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις