“Ανάβει” η μάχη της διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής

“Ανάβει” η μάχη της διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής
Παλιότερη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ με τηλεδιάσκεψη. Η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα γίνει δίχως την Φώφη Γεννηματά. Eurokinissi

Τι θα γίνει σήμερα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Παρεμβάσεις για την πανδημία από Ανδρουλάκη και Παπανδρέου. Επιμένει «αντί-ΣΥΡΙΖΑ» ο Λοβέρδος

«Ανάβει» η μάχη της διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής από αυτή την εβδομάδα, παρά το ότι είναι νωπό ακόμη το κλίμα συγκίνησης από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Η επιβεβαιώση από την Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝ.ΑΛ ότι εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, δίνουν μόλις 35 ημέρες στους 6 υποψήφιους (Ν.Ανδρουλάκης, Γ.Παπανδρέου, Α.Λοβέρδος, Χ.Καστανίδης, Π.Γερουλάος και Π.Χρηστίδης) για την προεκλογική τους καμπάνια.

Αυτά ενώ στην πραγματικότητα και παρά την πληθώρα υποψηφίων, δεν έχει υπάρξει δημόσια πολιτικός διάλογος μεταξύ τους. Έτσι ώστε να γίνουν αντιληπτό το που διαφοροποιούνται οι προτάσεις τους για την φυσιογνωμία και την τακτική του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό ακριβώς θα ξεκινήσει να συμβαίνει τις επόμενες ημέρες αφού θα πυκνώσουν οι δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις όλων. Πάντως για σήμερα γύρω στις 6.30 το απόγευμα έχει οριστεί να γίνει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ με αντικείμενο την εκπροσώπηση του κόμματος, εφόσον εκλείπει η πρόεδρος της.

ΟΙ οιωνοί δείχνουν πως στην συνεδρίαση της Κ.Ο όλα θα κυλήσουν ομαλά. Οι βουλευτές του κόμματος αναμένεται να στείλουν μήνυμα ενότητας προς τα στελέχη και τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ, ένα μήνυμα με ιδιαίτερη αξία, αφού 3 από τους υποψήφιους (Γ.Παπανδρέου, Α.Λοβέρδος, Χ.Καστανίδης) έχουν την βουλευτική ιδιότητα. Το ερώτημα του «ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΙΝ.ΑΛ στο κοινοβούλιο» αναμένεται να απαντηθεί με θεσμικό τρόπο, όπως είχε έγκαιρα επισημάνει και το News 24/7. Δηλαδή την πολιτική εκπροσώπηση θα αναλάβει ο α’ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης, συνεπικουρούμενος από τον β’ Μιχάλη Κατρίνη. Τα υπηρεσιακά ζητήματα θα αναλάβει ο γραμματέας της Κ.Ο, δηλαδή ό Βασίλης Κεγκέρογλου.

Θεσμικές λύσεις για τα ζητήματα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΚΙΝ.ΑΛ θα εισηγηθεί σήμερα ο γραμματέας της Κ.Ο Βασίλης Κεγκέρογλου Eurokinissi

Άλλωστε όπως ο ίδιος επισήμανε σε δήλωσή του θα εισηγηθεί «τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της Κ.Ο. και τα καθήκοντα προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, να ασκεί ο γραμματέας της Κ.Ο., ενώ τα Κοινοβουλευτικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης». Επίσης καμία μεταβολή δεν θα υπάρξει στους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας. Να σημειωθεί ότι στην Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ θα προστεθεί η Τόνια Αντωνίου, προερχόμενη από την Β3 Περιφέρεια του Νοτίου Τομέα αφού καταλαμβάνει ως πρώτη επιλαχούσα την έδρα της Φώφης Γεννηματά.

Πάντως το κλίμα που θα επικρατήσει στην συνεδρίαση όπως και οι τοποθετήσεις των βουλευτών θα δώσουν δείγμα γραφής για την κατάσταση που θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομαδες στο ΚΙΝ.ΑΛ, οπότε και θα «ανάψει» η πολιτική αντιπαράθεση για την διαδοχή. Ενδεικτική των φόβων για την όξυνση που μπορεί να υπάρξει ήταν η ανάρτηση που έκανε ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Φ.Γεννηματα Μανώλης Όθωνας, σχολιάζοντας την φημολογία που υπήρξε για την πιθανότητα κάποιος από τους υποψηφίους να θέσει θέμα εκλογής νέου προέδρου της Κ.Ο για το διάστημα έως την εκλογική διαδικασία. Όπως ανέφερε ο Μανώλης ¨Οθωνας «η συζήτηση περί ρόλων στη Κ. Ο του Κινήματος Αλλαγής για 35 μέρες, γίνεται περί όνου σκιάς. Τώρα που “έφυγε η μαμά από το σπίτι”, να (από)δείξουμε όλοι ότι έχουμε ενηλικιωθεί».

Οι υποψήφιοι

Αυτά ενώ οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ «κινούνται» με δημόσιες εμφανίσεις στις οποίες επιχειρούν να κάνουν εμφανές το πολιτικό τους στίγμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρενέβη για το θέμα της έξαρσης της πανδημίας, ζητώντας να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Επιλέγοντας να μην τοποθετηθεί για τα εσωτερικά του ΚΙΝ.ΑΛ κατέδειξε την πρόθεσή του για μια εξωστρεφή υποψηφιότητα. Παράλληλα όμως άσκησε κριτική τηρώντας τις ίδιες αποστάσεις από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Σχολίασε την κυβερνητική λέγοντας πως «είναι προφανές ότι η αποστολή SMS δε θα αλλάξει κάτι δραματικά» ενώ την εγκάλεσε λέγοντας πως «επέλεξε να μη γίνει δυσάρεστη» για το ζήτημα των εμβολιασμών έχοντας παραιτηθει από την ευθύνη της για την αύξηση των ποσοστών των εμβολιασμένων. Ταυτόχρονα όμως επέκρινε και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για να οριστεί επιτροπή ειδικών κοινής αποδοχής σχολιάζοντας ότι «δεν αρκεί μόνο ο ορισμός προσώπων κοινής αποδοχής για τη διαχείριση της πανδημίας, όταν όσοι το προτείνουν, διακρίνονται από έλλειμμα αξιοπιστίας».

Δημόσια παρέμβαση για τα ζητήματα της πανδημίας, αναμένεται σήμερα και από τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος μπαίνει ξεκινά δυναμικά αφού θα συναντηθεί στις 12.00 το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη ενώ αργότερα θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και τον ξενώνα του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης». Επίσης με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς χαιρέτησε την απόφαση των G20 σχετικά με το πλαφόν ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%. Επισήμανε πως «ή Σοσιαλιστική Διεθνής ήδη από τη Σύνοδο του Λονδίνου το 2009 έκανε έκκληση για την ανάγκη ενός ελάχιστου φόρου επί των κερδών των πολυεθνικών ώστε να καταβάλλουν ένα ποσοστό στις χώρες εκείνες στις οποίες πωλούν προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Η σημερινή απόφαση δικαιώνει τις προσπάθειες των προοδευτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο για την μείωση των ανισοτήτων και την θέσπιση ενός δίκαιου και αναλογικού φορολoγικού συστήματος».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος για μία ακόμη φορά απέκλεισε κάθε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του ανέφερε πως «εκδοχή συντηρητικής συγκυβέρνησης δεν τίθεται από κανέναν. Τίθεται όμως από ορισμένους σενάριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν εκλεγώ αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». Επίσης επανέφερε την θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ως «υπαρξιακού εχθρού» του ΚΙΝ.ΑΛ λέγοντας ότι «εάν οι πολίτες με προτιμήσουν, η παράταξη μας θα υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις της και εμείς θα γίνουμε δύναμη εξουσίας».

Για τομές στον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης της χώρας μίλησε σε συνέντευξή του ο Παύλος Γερουλάνος. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «αν θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική αναδιανομή του πλούτου πρέπει να προχωρήσουμε στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Πρέπει να φύγει η εξουσία από το κέντρο και να πάει σε θεσμούς που λογοδοτούν, κοντά στον πολίτη. Να ενεργοποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί, τα εργατικά κέντρα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα