Κορονοϊός: Αυτή η χώρα μόλις κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα – Ετοιμάζεται για lockdown

Κορονοϊός: Αυτή η χώρα μόλις κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα – Ετοιμάζεται για lockdown
Εικόνα από τα νησιά Βαβάου στην Τόνγκα Shutterstock

Έπεσε το "κάστρο" μιας εκ των ελάχιστων χωρών παγκοσμίως, στην οποία δεν είχε καταγραφεί κρούσμα κορονοϊού. Τρέχουν να εμβολιαστούν οι κάτοικοι, με την επιβολή lockdown να είναι προ των πυλών.

Το νησιωτικό κράτος Τόνγκα στον Νότιο Ειρηνικό ανέφερε το πρώτο του κρούσμα κορονοϊού την Παρασκευή (29/10), ωθώντας χιλιάδες ανθρώπους να εμβολιαστούν εν μέσω προειδοποιήσεων για εθνικό lockdown.

Η Τόνγκα ήταν μια από τις λίγες χώρες που δεν είχαν αναφέρει ούτε ένα κρούσμα από την έναρξη της πανδημίας. Όμως την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Τόνγκα Ποχίβα Τουιονετόα επιβεβαίωσε το πρώτο θετικό κρούσμα από έναν επιβάτη που είχε ταξιδέψει από τη Νέα Ζηλανδία .

Ο μολυσμένος ταξιδιώτης έφτασε στην Τόνγκα την Τετάρτη έχοντας πετάξει από το Κράιστσερτς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας.

Ο επιβάτης ήταν πλήρως εμβολιασμένος, είχε βγει αρνητικός στη Νέα Ζηλανδία πριν από την αναχώρηση της πτήσης και εντοπίστηκε ανάμεσα σε ταξιδιώτες που διέμεναν σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται για διαχειριζόμενη απομόνωση και καραντίνα για νέες αφίξεις στη χώρα.

Ο Τουιονετόα είπε ότι όλο το προσωπικό του αεροδρομίου που ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε από τους επιβάτες της πτήσης έχει μπει σε καραντίνα και προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας να προετοιμαστούν για ένα πιθανό εθνικό lockdown μετά την υπόθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Matangi Tonga.

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τον ιό», φέρεται να είπε.

Μετά την είδηση ​​του θετικού κρούσματος, χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στα κέντρα εμβολιασμού για να κάνουν το εμβόλιο, ανέφερε το Matangi Tonga.

Η Τόνγκα είναι μια πολυνησιακή χώρα με περισσότερα από 170 νησιά του Νότιου Ειρηνικού και φιλοξενεί περίπου 100.000 ανθρώπους. Το αρχιπέλαγος βρίσκεται περίπου 800 χιλιόμετρα ανατολικά των Φίτζι και 2.380 χιλιόμετρα από τη Νέα Ζηλανδία.

Αν και δεν έχει αναφέρει κρούσμα κορονοϊού μέχρι τώρα, το νησιωτικό έθνος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο του 2020 και έκλεισε τα σύνορά του σε ξένους υπηκόους.

Όπως και άλλα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, η πρώιμη δράση της Τόνγκα την προστάτευσε από κρούσματα που θα μπορούσαν να έχουν καταστρέψει τη χώρα, όπου το 22,1% του πληθυσμού ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας και οι ιατρικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός είναι περιορισμένοι.

Όμως τα αυστηρά ταξιδιωτικά μέτρα έχουν επηρεάσει σοβαρά τις οικονομίες των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού, ειδικά εκείνων που βασίζονται στον τουρισμό.

Τα έθνη του Ειρηνικού Τουβαλού και Ναούρου είναι από τις μόνες χώρες στον κόσμο που δεν έχουν αναφέρει μόλυνση από τον κορονοϊό. Το Τουρκμενιστάν και η Βόρεια Κορέα επίσης δεν έχουν αναφέρει επίσημα κρούσματα, αν και οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι απίθανο να είναι αληθινοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα