Πιερρακάκης: Το δημογραφικό είναι και ζήτημα γεωπολιτικής ισορροπίας με τους γείτονες

Πιερρακάκης: Το δημογραφικό είναι και ζήτημα γεωπολιτικής ισορροπίας με τους γείτονες
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης Eurokinissi

Στη μείωση πληθυσμού της Ελλάδας για πρώτη φορά μεταπολεμικά αναφέρθηκε ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα αν υποθέσουμε ότι βγαίνει από την κρίση, βγαίνει με το ίδιο μοντέλο με το οποίο μπήκε στην κρίση.

Την άποψη ότι δεν αρκεί η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και η επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση εξέφρασε ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο 12ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

“Η Ελλάδα αν υποθέσουμε ότι βγαίνει από την κρίση, βγαίνει με το ίδιο μοντέλο με το οποίο μπήκε στην κρίση” σημείωσε ο κ.Πιερρακάκης, εκτιμώντας ότι αν και έγιναν επιμέρους προσπάθειες δεν κατέστη δυνατή η δημιουργία ενός γενικότερου νέου μοντέλου ανάπτυξης.

Ανέφερε ότι πρόσφατα βρέθηκε στη Φινλανδία για ένα συνέδριο, στο οποιο συμμετείχαν πολιτικοί από όλους τους χώρους, που διαφωνούσαν σε πολλά, αλλά συμφωνούσαν τουλάχιστον στο “τι” αν και όχι στο “πως”. Συμφωνούσαν δηλαδή στο ότι η Φινλανδία ασχολείται με την παιδεία, την καινοτομία, την ξυλεία, είπε ο κ.Πιερρακάκης και σχολίασε: “Εμείς δεν έχουμε βρει τις λέξεις που πάνε δίπλα από το όνομα της χώρας μας. Δεν αρκεί η λέξη τουρισμός.”

Ο κ.Πιερρακάκης τόνισε επίσης ότι: “Η έννοια σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να εξειδικευθεί” και πως από δημοκρατία του εκλέγεσθαι πρέπει να γίνουμε περισσότερο δημοκρατία του κυβερνάν.

Απευθυνόμενος στη νέα γενιά, σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που θα έχει χειρότερο επίπεδο ζωής από τους γονείς της.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας. Υπογράμμισε ότι μέχρι το 2050 η πρόβλεψη είναι ότι θα χάσουμε άλλα δύο εκ πληθυσμό και αυτή μάλιστα είναι η μεσαία όχι η κακή πρόβλεψη. Ανέφερε ότι κάθε ζευγάρι Ελλήνων κάνει 1,3 παιδιά όταν χρειάζονται πάνω από 2, ενώ 400 χιλιάδες Ελληνες υψηλών προσόντων έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και ένας στους τέσσερις κάτω των 30 ετών είναι ακραία φτωχός- σημείωσε δε ότι ο τελευταίος αριθμός αναφέρεται σε όσους έχουν δικά τους νοικοκυριά και όχι σε όσους ζουν με τους γονείς τους. Σημείωσε επίσης ότι η πρώτη πηγή εισοδήματος για τους νέους στην Ελλάδα είναι η οικογένεια και όχι η δουλειά τους, καθώς και ότι είμαστε τελευταίοι σε όλους τους δείκτες εμπιστοσύνης είτε αυτό αφορά τους θεσμούς είτε τη σχέση με τους συμπολίτες μας.

Εθεσε δε το ερώτημα πως θα κάνουμε επενδύσεις όταν έχουμε πολυνομία, γραφειοκρατία και είμαστε τελευταίοι στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης; “Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικό ψηφιακό ανασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση της” τόνισε. Σχολίασε δε ότι στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη για το άρθρο 16 και έχουμε κολλήσει στο λεξιλόγιο της δεκαετίας του 80.

Ο κ.Πιερρακάκης τόνισε μάλιστα ότι το δημογραφικό είναι ζήτημα γεωπολιτικής ισορροπίας με τους γείτονες, που έχουν τον ακριβώς αντίστροφο δημογραφικό ρυθμό.

Έθεσε δε τον εξής στόχο ως προς την ανάπτυξη: “Σήμερα η Ελλάδα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2%, αυτό πρέπει να γίνει 4% ή και 5% και να γίνει άμεσα”.

Κλείνοντας ο κ.Πιερρακάκης είπε ότι ο νους του πάει στη γενιά των παππούδων και γιαγιάδων μας, που τα κατάφεραν σε συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης αντιξοότητας και κατέληξε:“Αντιπροσωπεύουμε τον ιδρώτα, τα λάθη τους αλλά πάνω από όλα αντιπροσωπεύουμε τις ελπίδες τους, για αυτό και θα πετύχουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα