Συνάντηση Μητσοτάκη – Καμάλα Χάρις με το βλέμμα στην Τουρκία

Συνάντηση Μητσοτάκη – Καμάλα Χάρις με το βλέμμα στην Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης - Καμάλα Χάρις AP Photo/Alastair Grant, Pool - AP Photo/Patrick Semansky

Σε εξέλιξη το ραντεβού του πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στο Μόναχο. Ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα, ενώ θα συζητήσουν και για Ουκρανία

Με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συναντιέται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις επτά ώρα Ελλάδος στο Μόναχο, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της Ουκρανίας και η ανησυχία για πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται βέβαια να θέσει κατ ιδίαν στην Αμερικανίδα αντιπρόεδρο και το ζήτημα της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας, η οποία στήνει ξανά σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και το ιστορικό υψηλό, στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σύμφωνα με την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της MDCA είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κυρία Χάρις διατηρεί στενές σχέσεις με την ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, και είναι γνωστή η στενή της σχέση με την αναπληρώτρια κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Στο Κογκρέσο η στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη για νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο απολαμβάνουν διακομματικής υποστήριξης. Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει τη δημιουργία διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1. Εκτιμάται δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι κατά την αποψινή συνάντηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Καμάλα Χάρις θα συζητήσουν και για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

Μπαράζ επαφών στο Μόναχο

Ο κ.Μητσοτάκης τα είπε χθες “στα γρήγορα” και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια, ενώ είχε συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον Γερουσιαστή Lindsey Graham.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε κατά τη συνάντηση αυτή τη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 -όπου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ συν τις ΗΠΑ- για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσής του.

Εξέφρασε την επιθυμία ορισμένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1 που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, ο οποίος υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μηνύματα στο ΝΑΤΟ, ισορροπίες με Μόσχα

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τα Rafale και τις Belharra, ο κ.Μητσοτάκης είχε στείλει και ένα σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ειδικότερα στο ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που ένα μέλος της Συμμαχίας συνεχίζει να απειλεί ένα άλλο μέλος.

Η Αθήνα συνεχίζει λοιπόν στη στρατηγική του “αξιόπιστου εταίρου”, ευελπιστώντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να βασίζονται στην Τουρκία όπως στην Ελλάδα και δεν θα επιχειρήσουν ξανά να “καλοπιάσουν” την Άγκυρα για να μην φλερτάρει με τη Μόσχα.

Η Ελλάδα θέλει όμως να εμφανιστεί και ως ένας δίαυλος επικοινωνίας της Δύσης με τη Ρωσία και να κρατήσει λεπτές ισορροπίες με τη Μόσχα, καθώς άλλωστε η χώρα μας εισάγει το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Μετά την έκτακτη συνάντηση των 27 ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία την Πέμπτη, ο κ.Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η Ευρώπη θα αντιδράσει αποφασιστικά σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, αλλά ταυτόχρονα είχε εκτιμήσει ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα