ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ Ο “ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ”;
Οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μπογδάνου περί προτροπής του υπουργού Επικρατείας για να βρεθεί σε συγκέντρωση με τον Κασιδιάρη το καλοκαίρι του 2020, δημιουργεί απορίες για το αν η Ν.Δ "ψάχνεται" στα δεξιά της.
Οι ισχυρισμοί ενός προσώπου με τον πολιτικό λόγο και την επικοινωνιακή τακτική του Κωνστατίνου Μπογδάνου, δεν συνιστούν κάποια αξία που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Παρόλα αυτά, η πρόσφατη δήλωση του σύμφωνα με την οποία είχε ενθαρρυνθεί από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να παίξει ένα ρόλο «συνδέσμου» της Νέας Δημοκρατίας με το πολιτικό ακροατήριο της ακροδεξιάς δημιουργεί ενδιαφέροντα ερωτήματα.
Κυρίως επειδή όσα ισχυρίζεται ο πρόσφατα διαγραμμένος από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής της Α’ Αθηνών «κουμπώνουν» με γεγονότα και πολιτικές αλληλουχίες που συνθέτουν την μια συγκεκριμένη εικόνα: Αυτή που δείχνει την Νέα Δημοκρατία, διακριτικά αλλά με συνέπεια, να ψάχνει δρόμους προσέγγισης με «τα δεξιά της». Αρχικά με τους ψηφοφόρους που έχουν αναζητήσει πολιτική στέγη είτε στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είτε σε άλλα σχήματα της ακροδεξιάς, ακόμη και στην – υπό διάλυση πλέον- Χρυσή Αυγή. Ίσως όμως και με υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς του χώρου.
«Κωνσταντίνε, ναι, κατέβα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διέψευσε την προηγούμενη Πέμπτη τον ισχυρισμού του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, σύμφωνα με τον οποίο του είχε ζητηθεί από τον Γιώργο Γεραπετρίτη να μετάσχει τον Ιούλιο του 2020 σε συγκέντρωση με ξενοφοβικό περιεχόμενο, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βικτωρίας. Τόσο ξενφοβικό ώστε να ειναι εκεί ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο βουλευτής υποστηρίξε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra πως πριν συμμετάσχει στην συγκεκριμένη συγκέντρωση είχε συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ο τελευταίος του είπε: «Κωνσταντίνε, ναι, κατέβα».
Πιο αναλυτικά ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος περιέγραψε τα πράγματα ως εξής: «Είχα έρθει σε επαφή με τον κ.Γεραπετρίτη, τον κ.υπουργό Επικρατείας. Η συγκέντρωση ήταν στις 6 ώρα το απόγευμα. Εγώ στις 4.30 πήγα στο γραφείο του, στο Μέγρο Μαξίμου και του είπα κ.υπουργέ πιεζόμαστε στην Αθήνα οι πολίτες αισθάνονται μόνοι τους απέναντι στα άκρα και απέναντι στις επιπτώσεις του λαθρομεταναστευτικού τις οποίες δεν έχουμε περιορίσει τι θα κάνουμε; Κωνσταντίνε, ναι κατέβα. Πρέπει να υπάρχει εκεί άνθρωπος της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σας λέω κάτι που είναι αναντίρρητο και σαφές».
Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε στις δηλώσεις αυτές ότι «δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση» σημειώνοντας παράλληλα πως «οι βουλευτές είναι από το Σύνταγμα υπεύθυνοι και ελεύθεροι να αποφασίζουν τι λένε και τι κάνουν».
Τα πολιτικά δεδομένα
Το αν και κατά πόσο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Γεραπετρίτη – Μπογδάνου και το τι ειπώθηκε σε αυτή ουδείς μπορεί να το αποδείξει. Το μόνο υπαρκτό πολιτικό στοιχείο, είναι πως η Νέα Δημοκρατία τότε, δεν καταδίκασε την συμμετοχή του Κωσταντίνου Μπογδάνου στην ολιγάριθμη εκείνη συγκέντρωση παρότι βρέθηκε σε απόσταση …μερικών μέτρων από τον σήμερα καταδικασμένο χρυσαυγίτη.
Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Στέλιος Πέτσας, που ήταν εκείνη την περίοδο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε στο briefing για την συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην συγκεκριμένη συγκέντρωση είπε πως «κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση επιθυμεί». Φράση η οποία δεν ενέχει ούτε καν έναν …πλάγιο τρόπο αποδοκιμασίας. Μάλιστα σχολιάζοντας την ταυτόχρονη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που είχε πραγματοποιηθεί τήρησε …ίσες αποστάσεις, σχολιάζοντας πως ««είδαμε δύο διαδηλώσεις. Αφήνω σε εσάς να κρίνετε ποια ήταν η αντισυγκέντρωση».
Έτσι -δυστυχώς για την Νέα Δημοκρατία- αν και η ακρίβεια των όσων υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, δεν μπορεί να εξακριβωθεί, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει το πολιτικό υπόβαθρο ώστε οι βουλευτές της να μετέχουν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί, πολιτικά, από την πρόθεση της να αποκτήσει δεσμούς με συγκεκριμένα ακροατήρια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στη πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για την συμμετοχή στην Ν.Δ πολιτικών «από χώρους δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας» απάντησε λέγοντας το εξής: «Μα γι’ αυτό λέω ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μεγάλη πατριωτική προοδευτική παράταξη του τόπου».
Το “παράθυρο” που άφησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που προβληματίζει για την σχέση που είχε διαμορφωθεί ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο είναι η στάση που τήρησε ο υπουργός Επικρατείας μετά την διαγραφή του βουλευτή της Α’ Αθηνών. Θυμίζουμε ότι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος διαγράφθηκε στις 5 Οκτωβρίου ύστερα από τις αντικομμουνιστικές δηλώσεις του στην Βουλή και την αντίδραση σε αυτές του Νίκου Δένδια.
Μια ημέρα αργότερα, στις 6 Οκτωβρίου, όταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης ρωτήθηκε για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο επιστροφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι το παραθυρο της επιστροφής ειναι ανοιχτό. Όπως είχε δηλώσει: «Είναι ένα πολύπλευρο δυναμικό σκηνικό, εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών πολιτικών σχηματισμών, ετερόκλητων, βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ συνδυασμών που δεν θα το περίμενε κανείς. Είναι προφανές και μέσα στο πλαίσιο ενός δυναμικού πολιτικού παιγνιδιού ότι το οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τότε διευκρινίσει ότι η Ν.Δ δεν θα ζητήσει από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο να «επιστρέψει» την έδρα που κέρδισε μετέχοντας στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτά ενώ η στάση του Κωσταντίνου Μπογδάνου, μετά την διαγραφή του, παρουσιάζει διακυμάνσεις. Αρχικά είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα στήριζε την κυβερνητική πλειοψηφία. Στην συνέχεια όμως διαφοροποιήθηκε σε ψηφοφορίες στην Βουλή με αποκορύφωμα το «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.
Στην ομιλία του στις συνεδριάσεις αυτές ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος θέλησε να αποδώσει στον εαυτό του την ιδιότητα της «δεξιάς συνείδησης» της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η Νέα Δημοκρατία έχει στενοχωρήσει πολύ κόσμο που μέχρι πρότινος την πίστευε πολύ». Επίσης σημείωσε ότι «πολλοί νοικοκυραίοι, προκομμένοι, πατριώτες Έλληνες και τα παιδιά τους γυρίζουν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία». Επισήμανε ότι ότι οι αγορές οπλικών συστημάτων για την άμυνα της χώρας δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το πολιτικό κοινό «όσο απαγορεύεις τη λιτάνευση των εικόνων, ενώ επιτρέπεις το Pride και τις πορείες των μεταναστών» ή «όσο η ΕΡΤ προσλαμβάνει και προβάλλει κάθε ποταμίσιο, κάθε αριστερό, αλλά δεν τολμάει ένα βράδυ να παίξει την «Ελένη» του Γκατζογιάννη».
Για την ερμηνεία της στάσης του Κ.Μπογδάνου, υπάρχουν αρκετές εικασίες. Πολλοί μιλούν για μία ταλάντευση ανάμεσα στην προοπτική της επιστροφής του στην Νέα Δημοκρατία ή της εμπλοκής στου σε κάποιον σχηματισμό που πιθανόν να δημιουργηθεί «στα δεξιά» του κυβερνώντος κόμματος.
Η συνάντηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο
Ανεξαρτήτως από το τι τελικά θα κάνει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ιδίως από την στιγμή που δεν είναι η πρώτη φορά που ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μοιάζει να είναι το «ενδιάμεσο πρόσωπο» μεταξύ της ηγεσίας της Ν.Δ και του ακροδεξιού χώρου.
Θυμίζουμε ότι στις 14 Σεπεμβρίου του 2020 την επικαιρότητα απασχόλησε η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλου στο γραφείου του τελευταίου στην Βουλή. Για την συνομιλία αυτή υπήρξαν αντιφατικές διαρροές. Κάποιες από αυτές μιλούσαν για συζήτηση ενός προσωπικού ζητήματος του Κυριάκου Βελόπουλου. Άλλες για μία ευρύτερη πολιτική συζήτηση που αφορούσε και ζητήματα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό.
Η σχέση της Ν.Δ με την ακροδεξιά έχει απασχολήσει έντονα στο παρελθόν. Με πιο έντονη στιγμή την Άνοιξη του 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, όταν είχαν αποκαλυφθεί οι κρυφές συνομιλίες του γραμματέα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Μια υπόθεση που απασχόλησε την δικαιοσύνη αλλά και την πολιτική αντιπαράθεση της περιόδου.
Σήμερα αναμφισβήτητα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής ρευστότητας. Οι εκλογικοί νόμοι με τις οποίες θα γίνουν οι επόμενες εκλογκές αναμετρήσεις δεν προϊδεάζουν για ισχυρές αυτοδυναμίες. Έτσι προκύπτουν κι ανακυκλώνονται σκέψεις, εικασίες και σενάρια παρεμβάσεων στον πολιτικό σκηνικό. Επίσης φημολογία περι διεργασιών για την δημιουργία προϋποθέσεων μετεκλογικών συμμαχιών. Σε ένα τέτοιο κλίμα εύλογα ανακύπτει το ερώτημα του αν η ηγεσία της Ν.Δ επιθυμεί ή διαμορφώνει διαύλους με τα σχήματα που βρίσκονται στα δεξιά της και τα αντίστοιχα πολιτικά ακροατήρια. Αντίστοιχα το αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει λειτουργήσει πολιτικά ως ο «Μπαλτάκος του Κυριάκου Μητσοτάκη».