Μαρία Καρακλιούμη: Το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείται στο 10% – 12%

Μαρία Καρακλιούμη: Το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείται στο 10% – 12%
Μαρία Καρακλιούμη

«Τουλάχιστον πέντε κόμματα θα εκλέξουν αντιπροσώπους στην Ευρωβουλή» εκτιμά η πολιτική αναλύτρια της Rass, ενώ επισημαίνει ότι τα μέτρα «για να αποδώσουν χρειάζεται καιρός». «Η ψήφος στις ευρωεκλογές θα δώσει τον τόνο των διαθέσεων της κοινωνίας, αλλά όχι και την ένταση. Δύσκολα ο πρώτος στις ευρωεκλογές δε θα είναι πρώτος και στις εθνικές» επισημαίνει.

«Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες έχουν νομίζω προ καιρού αποφασίσει πώς θα ψηφίσουν» τονίζει σε συνέντευξή της στο News 24/7 η Μαρία Καρακλιούμη, ενώ τονίζει: « Δεν νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν καθοριστικά γεγονότα την τελευταία εβδομάδα, άλλωστε δεν εκλέγουμε κυβέρνηση και αυτό αφήνει περιθώρια για μια πιο χαλαρή προσέγγιση».

Η πολιτική αναλύτρια της Rass εκτιμά για τους αναποφάσιστους ότι το ποσοστό τους κινείται στο 10-12% του εκλογικού σώματος. «Η προέλευσή τους είναι κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα για τους πολιτικούς είναι να τους πείσουν να αφήσουν τον καναπέ ή την ξαπλώστρα της παραλίας και να προσέλθουν στην κάλπη. Δε φαίνεται να έχουν την εκλογική δύναμη που κατά καιρούς τους αποδίδουμε να καθορίσουν το αποτέλεσμα και παραδοσιακά ακολουθούν το νικητή» αναφέρει με νόημα.

«Η ψήφος στις ευρωεκλογές θα δώσει τον τόνο των διαθέσεων της κοινωνίας, αλλά όχι και την ένταση. Δύσκολα ο πρώτος στις ευρωεκλογές δε θα είναι πρώτος και στις εθνικές. Άλλωστε το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των αναμετρήσεων είναι μικρό. Στις εθνικές εκλογές νιώθουμε ότι κρίνεται η ζωή μας και το μήνυμά μας είναι πάντα πιο ισχυρό» τονίζει η Μαρία Καρακλιούμη, ενώ εκτιμά ότι τα μέτρα «για να αποδώσουν χρειάζεται καιρός».

Σε ερώτηση για το πόσα κόμματα διεκδικούν εκλογή ευρωβουλευτή η πολιτική αναλύτρια της Rass επισημαίνει: «Τουλάχιστον πέντε κόμματα θα εκλέξουν αντιπροσώπους στην Ευρωβουλή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΚΚΕ) . Η πόλωση των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να συμπιέζει τους μικρότερους σχηματισμούς χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις. Η πολιτική κανονικότητα στην οποία έχει μπει η χώρα, δυσκολεύει τα κόμματα που εμφανίστηκαν ως λύση διαμαρτυρίας τα προηγούμενα χρόνια να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στο πολιτικό σκηνικό».

Η συνέντευξη της Μαρίας Καρακλιούμη στο News 24/7 έχει ως εξής:

Τι θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα την εβδομάδα που απομένει έως τις ευρωεκλογές; Τι διακυβεύεται έως την Κυριακή;

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες δεν ασχολούνται με την πολιτική στο βαθμό που έκαναν παλαιότερα, στην πλειοψηφία τους έχουν νομίζω προ καιρού αποφασίσει πώς θα ψηφίσουν. Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια τα πολιτικά γεγονότα ήταν τόσο πυκνά που έδωσαν την ευκαιρία στους πολιτικώς δρώντες να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να δώσουν δείγμα γραφής στους πολίτες. Δε νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν καθοριστικά γεγονότα την τελευταία εβδομάδα, άλλωστε δεν εκλέγουμε κυβέρνηση και αυτό αφήνει περιθώρια για μια πιο χαλαρή προσέγγιση.

Οι αναποφάσιστοι πόσοι είναι και πώς δείχνει να κατανέμονται στα κόμματα;

Το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείται στο 10-12% του εκλογικού σώματος. Η προέλευσή τους είναι κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα για τους πολιτικούς είναι να τους πείσουν να αφήσουν τον καναπέ ή την ξαπλώστρα της παραλίας και να προσέλθουν στην κάλπη. Δε φαίνεται να έχουν την εκλογική δύναμη που κατά καιρούς τους αποδίδουμε να καθορίσουν το αποτέλεσμα και παραδοσιακά ακολουθούν το νικητή.

Η αποχή σε τι βαθμό εκτιμάται ότι θα κυμανθεί και προς ποια κατεύθυνση θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Από την έρευνα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το ποσοστό της συμμετοχής στις εκλογές. Οι πολίτες που νιώθουν ότι δεν τους αφορούν οι εκλογές δεν απαντούν στις έρευνες. Επιχειρώντας μια πολιτική προσέγγιση του θέματος, θα έλεγα ότι οι Έλληνες δεν έχουν εκφραστεί από το Σεπτέμβριο του 2015 και θα αναμέναμε να προσέλθουν μαζικά. Η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί από το ισοζύγιο ‘διάθεσης συμμετοχής’ – ‘απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα’. Ας ελπίσουμε να κερδίσει η διάθεση πολιτικής έκφρασης την αποχή.

Τα μέτρα της κυβέρνησης τι επιπτώσεις θα έχουν στο αποτέλεσμα;

Ασήμαντο πολιτικά κατά τη γνώμη μου. Περίπου οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι είναι μέτρα ψηφοθηρικού χαρακτήρα και μόνον δύο στους δέκα πιστεύουν ότι τα αντέχει η οικονομία. Η πρόσφατη πολιτική ιστορία έχει δείξει ότι παροχές πριν τις εκλογές μάλλον βλάπτουν όποιον τις δίνει, παρά τον ωφελούν.

Όμως τα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση μπορεί να την βοηθήσουν στο εσωτερικό της, είναι τονωτικά για τα στελέχη της σε επίπεδο συμβολισμού και μπορούν να συσπειρώσουν τα στελέχη της δίνοντάς τους κίνητρο να δραστηριοποιηθούν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Άλλωστε για να αποδώσουν χρειάζεται καιρός.

Πόσα κόμματα με βάση τις μετρήσεις διεκδικούν εκλογή ευρωβουλευτή;

Τουλάχιστον πέντε κόμματα θα εκλέξουν αντιπροσώπους στην Ευρωβουλή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΚΚΕ) . Η πόλωση των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να συμπιέζει τους μικρότερους σχηματισμούς χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις. Η πολιτική κανονικότητα στην οποία έχει μπει η χώρα, δυσκολεύει τα κόμματα που εμφανίστηκαν ως λύση διαμαρτυρίας τα προηγούμενα χρόνια να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στο πολιτικό σκηνικό.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές θα είναι όμοια και στις εθνικές εκλογές; Τι επιπτώσεις, άραγε, θα έχει σε αυτές;

Η ψήφος στις ευρωεκλογές θα δώσει τον τόνο των διαθέσεων της κοινωνίας, αλλά όχι και την ένταση. Δύσκολα ο πρώτος στις ευρωεκλογές δε θα είναι πρώτος και στις εθνικές. Άλλωστε το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των αναμετρήσεων είναι μικρό. Στις εθνικές εκλογές νιώθουμε ότι κρίνεται η ζωή μας και το μήνυμά μας είναι πάντα πιο ισχυρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα