Καρεμπέ: “Είχαν τον προπάππου μου σε κλουβί – Τον έβαζαν να κρατά δόρατα και να χορεύει”

Καρεμπέ: “Είχαν τον προπάππου μου σε κλουβί – Τον έβαζαν να κρατά δόρατα και να χορεύει”
Ο Κριστιάν Καρεμπέ AP

Ο Καρεμπέ έχει μιλήσει και στο παρελθόν για την καταγωγή του και τις κακουχίες που είχαν υποστεί συγγενείς και φίλοι του από τους Γάλλους στη Νέα Καληδονία. Η αναφορά στον προπάππου του σοκάρει.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NDR έφερε στο φως ορισμένα από τα απάνθρωπα βασανιστήρια που λάμβαναν χώρο στον άλλοτε φημισμένο ζωολογικό κήπο του Αμβούργου, Χάγκενμπεκ. Εκεί που αντί για ζώα κρατούνταν άνθρωποι αιχμάλωτοι.

Σε συνέντευξη του NDR με τον παλαίμαχο μέσο και νυν σύμβουλο στρατηγικής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ αποκαλύπτονται οι θηριωδίες που υπέστησαν οι φυλακισμένοι, ένας εκ των οποίων ήταν και ο προπάππους του, Γουίλι Καρεμπέ.

Η οικογένεια του Καρεμπέ κατάγεται από τη Νέα Καληδονία, μια συλλογικότητα της Γαλλίας στον Ειρηνικό ωκεανό με πληθυσμό 271.407 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2019. Όπως αποκαλύπτει ο άλλοτε Παγκόσμιος Πρωταθλητής “Ο Γούιλι Καρεμπέ -μαζί με άλλους συμπατριώτες του- πήγαν στο Παρίσι το 1931 με πρόσχημα ότι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Πίστευαν ότι θα συναντούσαν επισήμους της κυβέρνησης”.

Όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά από αυτό που φαίνονταν. Αγοράστηκαν από έναν ζωολογικό κήπο του Παρισιού (Jardin d’Acclimatation) και στη συνέχεια από τον κήπο του Αμβούργου, Χάγκενμπεκ, όπου και παρουσιάζονταν ως “έκθεμα”. Άγριοι κανίβαλοι που βγάζουν κραυγές και δείχνουν τα δόντια τους. “Ένιωθαν σκλάβοι. Ήταν σκληρό για εκείνους”, αναφέρει ο δισέγγονός του, Κριστιάν κοιτώντας μια φωτογραφία από τον κήπο.

Φωτογραφία από τον ζωολογικό κήπο του Αμβούργου, Χάγκενμπεκ

“Υπόσχονταν στους επισκέπτες πως θα συναντούσαν τους τελευταίους κανιβάλους των Νοτίων Θαλασσών. Για πολλές ώρες καθημερινά, οι Κανάκ (σ.σ. ο προπάππους του Κριστιάν και οι σύντροφοί του) όφειλαν να κουνούν τα δόρατά τους, να χορεύουν, φορώντας ελάχιστα ρούχα ακόμα και όταν έβρεχε. Παραπονέθηκαν στον Γάλλο υπουργό αποικιοκρατιών με επιστολή, αλλά η καταγγελία τους δεν είχε αντίκρισμα”.

Πρόκειται για ένα κεφάλαιο του παρελθόντος του Κριστιάν Καρεμπέ που ακόμα τον πονάει. Πριν αρκετά χρόνια, όταν αγωνιζόταν με την εθνική Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελο του 1998, ο Καρεμπέ παρέμεινε σιωπηλός κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, αποτίοντας φόρο τιμής στον προπάππου του και εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον θυμό του απέναντι στα εγκλήματα που είχε διαπράξει ο γαλλικός λαός.

Για τους ανθρώπους της εποχής φαίνεται πως αυτή η αποικιακή ανθρώπινη έκθεση ήταν θέαμα για διασκέδαση και μάλιστα, προσκλήθηκε και στη μεγάλη γιορτή του Μονάχου, το Oktoberfest.

Ο Καρεμπέ έμαθε για τις ταπεινώσεις που αναγκάστηκε να υπομείνει ο προπάππούς του και οι σύντροφοί του μέσα από ένα μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 1998 με τίτλο “Cannibale” του συγγραφέα Ντιντιέ Ντάενντιχ. Παράλληλα, ο τηλεοπτικός σταθμός NDR προσπάθησε να προγραμματίσει ένα ραντεβού ανάμεσα στον Καρεμπέ και τους ανθρώπους του Χάγκενμπεκ, οι οποίοι ωστόσο καθυστέρησαν να απαντήσουν στο εν λόγω αίτημα, με αποτέλεσμα η συνάντηση να μη γίνει ποτέ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα