Γιατί ο Μητσοτάκης πάει δυτικά
Οι προβληματισμοί των γαλάζιων βουλευτών της Β' Αθηνών και της Αττικής, που "σπάνε" από τις επόμενες εκλογές μετά το "ναι" της ΝΔ και τι συζήτησαν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποιος θα επιλέξει τον "δύσκολο" δυτικό τομέα
- 13 Ιουλίου 2018 07:12
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντήσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών και στην Αττικής πριν ανακοινώσει επίσημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, καθησύχασε τους ενδιαφερόμενους.
Οι βουλευτές των δύο μεγάλων περιφερειών που σπάνε, αν μη τι άλλο έχουν τις ανησυχίες τους για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και στο οποιο θα πρέπει πλέον να δώσουν την μάχη των επόμενων εκλογών, καθώς με τις γαλάζιες ψήφους η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν.
Βέβαια αν και στη ΝΔ επισήμως επιμένουν ότι κάλπες μπορεί να στηθούν και το φθινόπωρο, παρά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας των Πρεσπών και παρά την τροπολογία για ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών που αναζωπύρωσε τα σενάρια για τριπλές κάλπες το Μάιο του 2019, στην πραγματικότητα δε βλέπουν πλην συγκλονιστικού απροόπτου (δηλαδή ελέω Καμμένου) εκλογές πριν την επόμενη άνοιξη. Συνεπώς οι νυν βουλευτες έχουν ένα ικανό χρονικό διάστημα για να συζητήσουν και να επιλέξουν που θα πολιτευθούν, ενώ οι νέοι υποψήφιοι διευκολύνονται από την κατάτμηση σε μικρότερες περιφέρειες.
Ο κ.Μητσοτάκης εξήγησε ότι -όπως είπε στη συνέχεια και δημόσια- δεν προτίθετο να χαρίσει στο ΣΥΡΙΖΑ μία μεταρρύθμιση που εκείνος πρώτος πρότεινε. Τους επισήμανε εξάλλου ότι ακόμη και εάν δε συμφωνούσε η ΝΔ, η κατάτμηση θα εφαρμοζόταν από τις μεθεπόμενες εκλογές έτσι κι αλλιώς. Οι βουλευτές εκτίμησαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι τους ενημέρωσε πριν τοποθετηθεί δημόσια και πολλοί παραδέχονταν πως είχε δίκιο, παρά τις δικές τους αγωνίες. Όπως έλεγε ο Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνομιλητές του στη συνέχεια “εδώ που τα λέμε, είναι σωστό να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες”.
Οι νυν βουλευτές όμως προβληματίζονται για το σε ποιον από τους τρεις τομείς θα πολιτευθουν τελικά, καθώς μία λάθος επιλογή μπορεί να κοστίσει ακριβά. Η κοινωνική σύνθεση του βορείου, νοτίου και δυτικού τομέα, σε συνδυασμό με τους σταυρούς που έλαβε ο καθένας σε κάθε περιοχή, είναι παράγοντες που συνυπολογίζουν οι βουλευτές. Ένας προς το παρόν αστάθμητος παράγοντας είναι και το πόσους σταυρούς θα έχει ο ψηφοφόρος σε κάθε μία από τις τρεις νέες περιφέρειες, καθώς το εάν έχει 3 ή 4 σταυρούς μπορει να είναι καθοριστικό και για συμμαχίες ή ανταγωνισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βόρειος Τομέας θα διαθέτει 15 έδρες, ο Νότιος Τομέας 18 και ο Δυτικός Τομέας 11 έδρες.
Καθώς οι περισσότεροι βουλευτές, αλλά και οι περισσότεροι νέοι υποψήφιοι προσανατολίζονται είτε στα βόρεια είτε στα νότια, ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έσπευσε να δώσει το… καλό παράδειγμα αποκαλύπτοντας ότι σκέφτεται ο ίδιος να είναι υποψήφιος στο “δύσκολο” δυτικό τομέα. Σε μία κίνηση που θα ειναι και συμβολική της σημασίας που θέλει να δώσει η ΝΔ σε περιοχές και κοινωνικά στρώματα με χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και ως απάντηση στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορεί ως “πορφυρογέννητο” – ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου έχει πολλάκις απαντήσει στο ΣΥΡΙΖΑ πως έβγαινε πρώτος βουλευτής στη Β Αθήνας και ήταν επίσης πρώτος σε περιοχές όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι.
Στο Δυτικό Τομέα θα δώσει τη μαχη ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, που επίσης ήταν πάντα δυνατός στα δυτικά προάστια. Η Άννα Καραμανλή τελικώς προαλείφεται για τα Νότια, μαζί με τη Σοφία Βούλτεψη και την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Δυνατός στα Νότια είναι και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος όμως εν τέλει μπορεί να επιλέξει το Δυτικό Τομέα καθώς διαχρονικά εκλέγεται στις πρώτες θέσεις στα δυτικά. Στα βόρεια συνωστισμός: Οι δύο αντιπρόεδροι Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος αλλά και νέα πρόσωπα: Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου Κώστας Κυρανάκης, η βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Βασίλης Ξυπολητάς, ο αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος Μανώλης Γραφάκος και ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος. Στο Νότιο Τομέα νέες υποψηφιότητες ενδέχεται να είναι αυτές τουγραμματέα Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της ΝΔ Βασίλη Σπανάκη και του γραμματέα Αυτοδιοίκησης Τάσου Γαϊτάνη, αλλά και των δημάρχων Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, Δάφνης- Υμηττου Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του πρώην δημάρχου Βύρωνα Νικου Χαρδαλιά.