Ακρίβεια: Έως και 40% η αύξηση του κόστους παραγωγής για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ακρίβεια: Έως και 40% η αύξηση του κόστους παραγωγής για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φωτογραφία αρχείου) Shutterstock

Οι εταιρείες ρεύματος αλλάζουν τις συμβάσεις που έχουν με βιοτεχνίες και μεγάλες αλυσίδες, εφαρμόζοντας επιβαρύνσεις και ρήτρες ανάλογα με τις αυξήσεις στη χονδρική. Γιατί είναι οξύτερο το πρόβλημα στην Ελλάδα.

Σημαντικές αυξήσεις συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση Τάση, η αλλαγή στα τιμολόγια με την εισαγωγή ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.

Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει ενημερωθεί από τον βασικό προμηθευτή για την αλλαγή στη ρήτρα, όπως συνέβη και με τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης από τον Αύγουστο.

Η αλλαγή στα τιμολόγια αυτή αφορά τόσο στις βιομηχανίες της μέσης τάσης, όσο και άλλους κλάδους επιχειρήσεων όπως σούπερ μάρκετ, μεγάλες αλυσίδες λιανικής κλπ. Το πρόβλημα είναι οξύτατο για τους ενεργοβόρους πελάτες, δηλαδή τις επιχειρήσεις εκείνες που το μερίδιο του ενεργειακού κόστους στα συνολικά κόστη της εταιρείας είναι της τάξης του 30% και άνω. Για κάποιες από αυτές τις εταιρείες, οι νέες αυξήσεις χαρακτηρίζονται ως χαριστική βολή.

Ενδεικτική της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι βιομηχανίες είναι η ανακοίνωση της «Ελληνικής Παραγωγής», όπου τονίζεται ότι το συνολικό κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας έχει επιβαρυνθεί κατά 20 έως 40%.

Μάλιστα η Ελληνική Παραγωγή επισημαίνει ότι στην Ελλάδα οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση είναι οξύτερες καθώς στη χώρα μας η διαπραγμάτευση του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λειτουργεί μέσω διμερών συμβολαίων με κλειδωμένες τιμές, που αντισταθμίζουν τον κίνδυνο στην περίπτωση απότομης αύξησης των τιμών για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Η Ελληνική Παραγωγή κάνει λόγο για εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται ιδίως για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται να προστεθεί στην παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του κόστους των μεταφορών και των σοβαρών προβλημάτων επάρκειας και καθυστερήσεων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας.

Την ίδια στιγμή, 11 μεγάλοι ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι που εκπροσωπούν κλάδους έντασης ενέργειας, όπως χαλυβουργίες, υαλουργίες, κεραμοποιίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου και άλλες, καλούν την ΕΕ να λάβει μέτρα άμεσης ενίσχυσης που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ακραίων τιμών ενέργειας οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Στην επιστολή οι βιομηχανίες επισημαίνουν ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, έως και 4 με 5 φορές σε σύγκριση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα