Εμβόλιο κορονοϊού: Τέταρτη δόση για τους άνω των 30 – Ανοίγει στις 27 Ιουνίου η πλατφόρμα
Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, οδήγησε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού στην εισήγηση για 4η δόση εμβολίου για τους άνω των 30 ετών, αν και δεν υπάρχουν δεδομένα για το όφελός της. Ισχυρή παραμένει η σύσταση για τους άνω των 60.
- 23 Ιουνίου 2022 15:02
Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των ατόμων άνω των 30 ετών με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα 27/6, ώστε να κλείσουν όσοι θέλουν ραντεβού για την 2η αναμνηστική (και συνολικά 4η) δόση εμβολίου.
Η Επιτροπή, τονίζει ότι δεν έχει αποδειχτεί το όφελος από μια ακόμη αναμνηστική δόση για νεότερες ηλικίες και προχώρησε επίσης στην επανάληψη της ισχυρής σύστασης για τον εμβολιασμό με 4η δόση των άνω των 60 ετών.
Η Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:
“Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.
Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22“.
Καλπάζει η Πανδημία
Την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 10.528 νέα κρούσματα, και 1.631 επαναμολύνσεις κορονοϊού, διαγνώσεις που κατά τους ειδικούς δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα καθώς δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση και έλεγχος όπως το προηγούμενο διάστημα.
Ενδεικτικό όμως της μεγάλης κυκλοφορίας του κορονοϊού στη χώρα είναι με βάση τον ΕΟΔΥ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος ανήλθε για την τελευταία εβδομάδα σε 1,32 από 0,97 μια εβδομάδα πριν. Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν σε άλλα 132 τον ιό, δημιουργώντας μια τεράστια αλυσίδα μετάδοσης.
Στα ίδια περίπου επίπεδα βρισκόταν ο δείκτης Rt τη δεύτερη εβδομάδα του έτους, τότε που τη χώρα μας “σάρωνε” για πρώτη φορά η μετάλλαξη Omicron. Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ο δείκτης ήταν στο 0,88, δηλαδή οι μεταδόσεις είχαν μειωθεί πολύ, καθώς 100 άτομα θετικά στον κορονοϊό μπορούσαν να μεταδώσουν σε άλλους 88 και αυτό δήλωνε την αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως και η Αττική, με τα χαρακτηριστικά τους όμως να είναι διαφορετικά. Στη νησιωτική χώρα η επιδημική έξαρση αποδίδεται κυρίως στον τουρισμό, και αφορούν κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, κάτω των 30 χρόνων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ενισχυμένη ανοσία του πληθυσμού έχει αποτρέψει τα σοβαρά περιστατικά και τις νοσηλείες λόγω covid στα νοσοκομεία. Βεβαίως, η χαλάρωση της συμπεριφοράς όλων ακόμη και στα βασικά μέτρα υγιεινής και η κινητικότητα του πληθυσμού, εσωτερικών και εξωτερικών επισκεπτών, αναμένεται να διατηρήσει υψηλά τα κρούσματα.
Πάντως θα πρέπει να πούμε ότι αυξητική τάση -αλλά ελεγχόμενη κατά το υπουργείο Υγείας- σημειώνουν οι νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες covid. Το περασμένο 24ωρο άγγιξαν τις 200. Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται στους 965, με τους 732 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και 233 σε Μονάδες. Να πούμε πάντως πως οι νέες εισαγωγές κινούνται με ρυθμό αύξηση πάνω από 50% σε επίπεδο εβδομάδας και είναι σημαντικά χαμηλότερες των εξιτηρίων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις