Έκτακτη εισφορά σε φωτοβολταϊκά και αιολικά μελετά το ΥΠΕΝ
Για να αποφύγει την αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές, ο κ. Χατζηδάκης επεξεργάζεται σχέδιο για επιβάρυνση των ίδιων των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
- 12 Οκτωβρίου 2020 06:45
Ακόμα και μια λύση που εθεωρείτο «ταμπού» μετά το «κούρεμα» στις τιμές απορρόφησης του ρεύματος από φωτοβολταϊκά και αιολικά το new deal το 2014, το να επιβαρυνθούν δηλαδή εκ των υστέρων οι υφιστάμενοι παραγωγοί ΑΠΕ, βρίσκεται μέσα στη δέσμη των λύσεων που μελετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κάλυψη του ελλείμματος που έχει αρχίσει να δημιουργείται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και αναμένεται να αυξηθεί.
Τα νέα από το «λογιστήριο» του ΕΛΑΠΕ δεν είναι ευοίωνα, καθώς η επίσημη εκτίμηση ανεβάζει το έλλειμμα στο τέλος του 2020 σε επίπεδα σημαντικά πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ. Η «τρύπα» αυτή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να κλείσει και την απόφαση για τον τρόπο που θα κλείσει θα την λάβει το ΥΠΕΝ.
Πέρυσι που υπήρχε πλεόνασμα, ο κ. Χατζηδάκης είχε μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ, το τέλος δηλαδή που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Εφέτος που υπάρχει έλλειμμα ο υπουργός δηλώνει ότι δεν θα αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο καταναλωτής σε μια συγκυρία ήδη αρνητική λόγω της πανδημίας.
Τούτων δοθέντων, οι λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι για κάλυψη της συγκεκριμένης «τρύπας» του 2020 είναι κυρίως δύο: Να αναλάβουν το βάρος η ΔΕΗ και οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας ρεύματος ή να το αναλάβουν οι ίδιοι οι παραγωγοί ΑΠΕ
Επιβάρυνση Προμηθευτών
Το να πληρώσουν το βάρος οι προμηθευτές έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, όταν επεβλήθη η Χρέωση Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), ανάλογα με το μερίδιο κάθε εταιρείας. Μια τέτοια λύση, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει, αφενός μεν θα ανακόψει τον ανταγωνισμό που ρίχνει τις τιμές λιανικής, αφετέρου θα επηρρεάσει κατά πολύ τη ΔΕΗ, το μεγαλύτερο προμηθευτή, ο οποίος μετά δυσκολίας ξαναμπήκε σε υγιές οικονομικό περιβάλλον.
Επιβάρυνση των ΑΠΕ
Η δεύτερη λύση που εξετάζεται είναι να φορτωθεί το βάρος της κάλυψης του ελλείμματος στις πλάτες των υφιστάμενων παραγωγών ΑΠΕ. Ένα νέο «κούρεμα» των σταθερών ταριφών, εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί σε επίπεδο Κομισιόν και ευρωπαϊκών οργάνων, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ΑΠΕ προωθείται δυναμικά στον 6ο όροφο του κτιρίου της οδού Μεσογείων και έχει πλέον αυξημένες πιθανότητες.
Η λύση αυτή έχει προφανείς δυσκολίες, όχι μόνο γιατί θα ξεσηκωθούν οι χιλιάδες των μικρών και μεγάλων παραγωγών ΑΠΕ, αλλά και διότι θα είναι ένα μήνυμα αβεβαιότητας και επενδυτικής ανασφάλειας προς τους επενδυτές, σε μια στιγμή που η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρας διακηρυγμένο σε επίπεδο πρωθυπουργού, ενώ επενδυτικά κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ, κυρίως από το εξωτερικό, είναι έτοιμα να «πέσουν» στην πράσινη οικονομία.
Είναι όμως μια λύση που εξασφαλίζει ότι ο καταναλωτής δεν θα επιβαρυνθεί άμεσα ή έμμεσα και συνεπώς διευκολύνει την κυβέρνηση στο να μην βρεθεί ευάλωτη στη δυσαρέσκεια των πολιτών και στην πίεση της αντιπολίτευσης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr