Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα των ελαφρυντικών
Η ώρα των ελαφρυντικών έρχεται για τους 65 καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τη Δευτέρα το πρωί αναμένεται να εκφωνηθεί η σχετική απόφαση του δικαστηρίου.
- 12 Οκτωβρίου 2020 06:12
Με το βλέμμα στραμμένο προς το Μέγαρο του Εφετείου στην λεωφόρο Αλεξάνδρας θα είναι και σήμερα, Δευτέρα, πλήθος κόσμου, αφού για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται η εκφώνηση της απόφασης για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.
Με την έναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο αναμένεται να εκδόσει την ετυμηγορία του ως προς την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες της υπόθεσης, πράγμα το οποίο θα συμβάλει στις ποινές που στη συνέχεια θα τους επιβληθούν. Κατά κύριο λόγο, οι υπερασπιστές έχουν ζητήσει κατά περίσταση την αναγνώριση των εξής ελαφρυντικών περιστάσεων: του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, αλλά και την ελαφρυντική περίσταση του 187 παράγραφο 6 του παλαιού Ποινικού Κώδικα, ενώ άλλοι έχουν ζητήσει περισσότερα ελαφρυντικά. Όπως ο Κ. Μπαρμπαρούσης, ο οποίος ζήτησε αυτό των μη ταπεινών αιτίων.
Αμέσως μετά, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου καλείται να προτείνει για κάθε ένα κρατούμενο ξεχωριστά ποινή για κάθε μία πράξη για την οποία έχει κηρυχθεί ένοχος. Θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και τελικά οι τελικές ποινές και οι συγχωνεύσεις αυτών. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την υπεράσπιση να ζητά ποινές να έχουν αναστέλλουσα δύναμη, δηλαδή οι καταδικασθέντες να μην οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Πρόκειται για την ύστατη μάχη που θα δώσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, προκειμένου οι εντολείς τους να αποφύγουν τα δεσμά και για το λόγο αυτό αναμένεται να είναι εκτενής και χρονοβόρα.
Να σημειωθεί ότι το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι για το αδίκημα της ένταξης ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια, ενώ αν δοθεί ελαφρυντικό η ποινή περιορίζεται σε 1 έως 6 έτη). Αντίστοιχα, για τη διεύθυνσης επιβάλλεται ποινή κάθειρξης 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8).
Άγνωστο παραμένει αν σε αυτή τη συνεδρίαση θα βρεθούν καταδικασθέντες. Πάντως, μέχρι σήμερα μέχρι 11 άτομα έχουν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την πλειοψηφία να μην παρευρίσκεται στο δικαστήριο, όπως άλλωστε έχει το δικαίωμα στο παρόν στάδιο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.