Η Κατερίνα Γιαννοπούλου “μεταφέρει” ένα σαρκαστικό μήνυμα εκκένωσης του πλανήτη

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου “μεταφέρει” ένα σαρκαστικό μήνυμα εκκένωσης του πλανήτη

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου μιλά στο NEWS 24/7 για την παράσταση “Παράδεισος” που σκηνοθετεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση,

Τον Σεπτέμβιο που μας πέρασε σκηνοθέτησε στο Φεστιβάλ Αθηνών την παράσταση “Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια”, βασισμένη στην ομότιτλη ταινία του Rainer Werner Fassbinder, ενώ λίγο παλαιότερα, τον Μάρτιο του 2017 δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση η σκηνοθεσία της στο “Γελοίο σκότος” του Wolfram Lotz στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο λόγος για την Κατερίνα Γιαννοπούλου που γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα και είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

Τώρα σκηνοθετεί τον “Παράδεισο” στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μία παράσταση μέσα από την οποία φαντάζεται ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, όπου τα απομεινάρια του Δυτικού πολιτισμού ξαναγράφουν την ιστορία του, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (από 29 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου).

PINELOPI_GERASIMOU

Η πολυβραβευμένη Τριλογία για το Κλίμα του Αυστριακού συγγραφέα Thomas Köck, ένα κωμικοτραγικό, «έξω φρενών», ηλεκτρισμένο ρέκβιεμ, δε μασάει τα λόγια της για τον πλανήτη που χάνεται». Στήνοντας στο κέντρο της Μικρής Σκηνής ένα παράξενο θερμοκήπιο και έχοντας τα ηχοτοπία του Γιάννη Βεσλεμέ (Felizol) να ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα, ο Παράδεισος θυμίζει επεισόδιο μεταποκαλυπτικής δυστοπικής σειράς και, ταυτόχρονα, οργισμένη πολιτική φάρσα, ταξιδεύοντάς μας από τον Αμαζόνιο στην Αθήνα, από τον 19ο αιώνα στον 22ο και από την πίστη στον πολιτισμό στην παραδοχή των εγκλημάτων που έχουν γίνει στο όνομά του.

Ο 35χρονος συγγραφέας Thomas Köck, με καταγγελτική διάθεση για την κλιματική κρίση, την αποικιοκρατία και την άνοδο της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, στο έργο του Τριλογία για το Κλίμα (Klimatrilogie, 2017: πλημμύρα στον παράδεισο, λιμοκτονία στον παράδεισο και παιχνίδι στον παράδεισο), υιοθετεί τη θέση ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι μια σύγχρονη εκδοχή της αποικιοκρατικής νοοτροπίας του 19ου αιώνα. Ο Παράδεισος αποτελεί μια νέα σύνθεση της Τριλογίας, διασκευασμένη από την Κατερίνα Γιαννοπούλου και τον δραματουργό Γρηγόρη Λιακόπουλο προκειμένου να συνδεθεί με την ελληνική πραγματικότητα.

Εμείς μιλήσαμε με την Κατερίνα Γιαννοπούλου με αφορμή την παράσταση αυτή…

Γιατί επιλέξατε να σκηνοθετήσετε το έργο αυτό; Τι θα δούμε σ΄αυτόν τον Παράδεισο;

Ο Παράδεισος είναι ένα ρέκβιεμ για τον Δυτικό πολιτισμό. Η Τριλογία του Κλίματος του αυστριακού συγγραφέα Thomas Köck πάνω στην οποία βασίστηκε η παράσταση είναι ένα χειμαρρώδες κείμενο γεμάτο εικόνες και αναμνήσεις. Τόσο οι θεματικές του, όσο και ο ποιητικός τρόπος γραφής του ήταν τα δύο στοιχεία που μου κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον. Η παράσταση αντιμετωπίζει την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή ως αποτελέσματα του καπιταλισμού και του δυτικού πολιτισμού.

Ποιος ο στόχος σας με την παράσταση αυτή; Διακρίνεται ένας καταγγελτικός χαρακτήρας…

Το κείμενο και κατά συνέπεια και η παράσταση αντιμετωπίζουν ως δεδομένο το επερχόμενο τέλος και την καταστροφή ως κάτι αναπόφευκτο. Οι συνέπειες της συμπεριφοράς μας είναι ήδη εδώ και μας χτυπούν την πόρτα.

PINELOPI_GERASIMOU

Ποιος ο ρόλος της μουσικής;

Η μουσική είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της παράστασης καθώς και το ίδιο το κείμενο είναι χειμαρρώδες με έντονη μουσικότητα. Αυτό το στοιχείο ήταν κάτι που από την αρχή μας ιντρίγκαρε πολύ. Η μουσική προσέγγιση του Γιάννη Βεσλεμέ προσδίδει μία ρετροφουτουριστική αίσθηση στην παράσταση και ακούγεται δυνατά.

Υπάρχουν χαρακτήρες/ ήρωες στο έργο και ποιοι είναι αυτοί;

Στο έργο δεν υπάρχουν χαρακτήρες με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να αντιλαμβανόμαστε τους θεατρικούς χαρακτήρες. Ένας Χορός φέρνει στη σκηνή ιστορίες και εικόνες του παρελθόντος που δεν συνέβησαν ποτέ.

Τα τελευταία δύο χρόνια ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με το φθαρτό της ύπαρξής μας βιώνοντας μία πανδημία. Δε φοβηθήκαμε; Δεν μετατοπιστήκαμε; Γιατί επιμένουμε να καταστρέφουμε σχεδόν εμμονικά τον πλανήτη μας;

Η πανδημία ήταν και είναι μια τρομερή, με όλη τη σημασία της λέξης, εμπειρία. Φυσικά και μας επηρέασε, φυσικά και μας μετατόπισε. Μας έκανε πολύ περισσότερο ατομιστές. Στραφήκαμε ακόμη περισσότερο στον εαυτό μας και γι αυτό αδιαφορούμε για τις συνέπειες των πράξεών μας.

Υπάρχει πιστεύετε ελπίδα; Μπορούμε να διορθώσουμε να ανακόψουμε την καταστροφή αυτή και πώς;

Η καταστροφή έχει προχωρήσει σε τεράστιο βαθμό που πλέον, πέρα από την προσωπική προσπάθεια του καθενός, πρέπει να ληφθούν πολύ σημαντικά μέτρα συλλογικά για να αποφευχθεί ένα δυστοπικό σενάριο.

Τι συνιστά ο παράδεισος για εσάς;

Ο παράδεισος είναι για μένα μία υπόσχεση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ποτέ.

Μελλοντικά σχέδια

Ξεκινάω μια μεγάλη έρευνα για ένα επόμενο πρότζεκτ σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Πληροφορίες παράστασης

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση/Συγγρού 107/29 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2021 | Μικρή Σκηνή/Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 21:00/Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η είσοδος στους χώρους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Για την ταυτοποίηση στοιχείων, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών πραγματοποιείται από ειδικά εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με σάρωση του σχετικού κωδικού QR, μέσα από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή “CovidFreeGr”. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στη Στέγη, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια όλων.

Μικρή Σκηνή – Οδηγίες Προσέλευσης Κοινού

Για την ασφάλεια του κοινού, η προσέλευση των θεατών πραγματοποιείται σε 2 χρονικές περιόδους άφιξης, των 15 λεπτών η καθεμία, ξεκινώντας από τις 20:30./A΄ χρονική περίοδος άφιξης: 20:30-20:45 – Σειρές Ε-Θ/B΄ χρονική περίοδος άφιξης: 20:45-21:00 – Σειρές Ι-Ν

Εισιτήρια: Κανονικό: 15€/Μειωμένο, Φίλος, Ομάδα 5-9: 11€/Γειτονιάς: 7 €/Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€/ΑΜΕΑ, Άνεργοι: 5€/Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα