Παραλλαγή Δέλτα: Τι πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε
Η πιο μεταδοτική, μέχρι στιγμής, μορφή του κορονοϊού, η παραλλαγή Δέλτα, αρχίζει να εξαπλώνεται επικίνδυνα και να κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη. Τι πρέπει να γνωρίζετε ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.
- 20 Ιουνίου 2021 21:03
Με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και τα ποσοστά θνησιμότητας από τον κορονοϊό να μειώνονται στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, πολλοί άνθρωποι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η παραλλαγή Δέλτα που διασπείρεται με ταχείς ρυθμούς είναι μια νέα ανησυχία για τους ταξιδιώτες, ιδιαίτερα για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Εάν αναρωτιέστε πώς η παραλλαγή θα επηρεάσει τα ταξιδιωτικά σας σχέδια, ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε να κάνετε τις απαιτούμενες κρατήσεις.
Πού εξαπλώνεται η παραλλαγή Δέλτα
Μέχρι στιγμής, η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 80 χώρες έως τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι “έτοιμη να κυριαρχήσει” στην Ευρώπη ενώ αυτό πιθανότατα θα συμβεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Στις ΗΠΑ η παραλλαγή Δέλτα αφορά τα 6 από τα 10 κρούσματα που καταγράφονται αυτή την περίοδο. Όπως δήλωσε ο Δρ. Ashish Jha, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown στους New York Times: “Εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, ειδικά με εμβόλιο δύο δόσεων, μην ανησυχείτε για την παραλλαγή Δέλτα”.
Σύμφωνα με έρευνες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και Moderna μειώνεται ελαφρά στις παραλλαγές, αρκεί να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις.
Πού μπορώ να βρω ποσοστά εμβολιασμού ή κρουσμάτων για τα μέρη που θέλω να ταξιδέψω
Το C.D.C. (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) των ΗΠΑ έχει έναν παγκόσμιο χάρτη παραλλαγών που δείχνει τις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί διαφορετικές παραλλαγές, αν και δεν παραθέτει τα ποσοστά μόλυνσης. Περιλαμβάνει επίσης το επίπεδο κινδύνου ανά χώρα.
Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε διαδικτυακά τους ιστότοπους των εθνικών υπηρεσιών υγείας τη χώρας που σκοπεύετε να επισκεφθείτε για να λάβετε πιο συγκεκριμένα δεδομένα.
Η άνιση πρόσβαση στο εμβόλιο σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι οι φτωχότερες χώρες προστατεύονται λιγότερο επαρκώς, ενώ τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 75% των δόσεων εμβολίων έχουν πάει σε μόλις 10 χώρες.
Ο Δρ Jha τόνισε ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε όχι μόνο τα ποσοστά εμβολιασμού για τη χώρα, αλλά και το εμβόλιο που χρησιμοποιείται εκεί. Η Βραζιλία, η Τουρκία και άλλες χώρες βασίζονται για τον εμβολιασμό των πολιτών τους, σε ένα ή και τα δύο κύρια εμβόλια που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες.
“Δεν έχουμε δεδομένα ότι τα κινεζικά εμβόλια, για παράδειγμα, είναι τόσο καλά γενικά, και ιδιαίτερα γύρω από την παραλλαγή Δέλτα”, δήλωσε ο Δρ Jha.
Έχω εμβολιαστεί πλήρως. Τι θα σήμαινε αν ταξίδευα σε ένα μέρος με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού
Πρόσφατη μελέτη του C.D.C. δείχνει ότι τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από οποιαδήποτε μορφή κορονοϊού κατά 91% για πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson είναι περίπου 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης.
Είναι πιθανό τα εμβολιασμένα άτομα να εξακολουθούν να μολύνονται, δήλωσε η Jennifer Nuzzo, επιδημιολόγος στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, αλλά αυτά τα κρούσματα είναι πολύ λίγα και ακόμη και αν μολυνθούν, είναι απίθανο να αρρωστήσουν. Πρόσθεσε ότι όσοι έχουν συμπτώματα είναι πιο πιθανό να διαδώσουν τον ιό, οπότε “εάν τα εμβόλια έκαναν καλή δουλειά για να σας κρατήσουν χωρίς συμπτώματα, η πιθανότητα να το διασπείρεται είναι αρκετά χαμηλή”.
Εάν θέλετε να βελτιώσετε περαιτέρω τις πιθανότητές σας να μην μολυνθείτε, συνιστά να συνεχίσετε να ακολουθείτε τα πρωτόκολλα ασφαλείας, όπως να φοράτε μάσκα, να τηρείται την κοινωνική αποστασιοποίηση και να αποφεύγετε τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό.
Εάν είστε εμβολιασμένος αλλά το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε κίνδυνο, λόγω ιατρικής κατάστασης ή λόγω ορισμένων φαρμάκων που παίρνετε, θα πρέπει να προσέχετε. Μπορεί να μην είστε πλήρως προστατευμένοι, πρόσθεσε.
Τι γίνεται αν δεν είμαι εμβολιασμένος
“Εάν είστε μη εμβολιασμένο άτομο, αυτό, νομίζω, καθιστά τις ταξιδιωτικές σας προοπτικές πολύ πιο ριψοκίνδυνες”, δήλωσε η Δρ Nuzzo. “Δεν θα συμβούλευα πραγματικά τους ανθρώπους να ταξιδέψουν σε ένα μέρος αυξανόμενης εξάπλωσης όχι μόνο πιο μεταδοτικών αλλά πιθανώς πιο σοβαρών μορφών του ιού”.
Ο Δρ Jha προσθέτει ότι “η απλή απάντηση” για την προστασία του εαυτού σας ως ταξιδιώτη είναι να εμβολιαστείτε. Αυτό, είπε, καθιστά την προοπτική αντιμετώπισης της παραλλαγής Δέλτα πολύ λιγότερο επικίνδυνη.
Προσθέτει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλα μέτρα ασφαλείας για να προστατευθούν, όπως φορώντας μάσκες ή κοινωνικές αποστάσεις, “αλλά αν πρόκειται να κάνετε διακοπές αυτό το καλοκαίρι, αυτός είναι ένας λιγότερο διασκεδαστικός τρόπος για διακοπές”.
Η Δρ Nuzzo προτείνει να σκεφτούμε τον εμβολιασμό και τα μέτρα ασφαλείας ως διαφορετικά επίπεδα προστασίας από τον ιό. “Κάθε στρώμα προσθέτει κάτι”, είπε. “Ο εμβολιασμός είναι το παχύτερο στρώμα προστασίας έναντι όλων των μορφών του ιού”.
Τι γίνεται με τα παιδιά
Ο Δρ Jha. προτείνει για τα παιδιά να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να κρατάνε κοινωνικές αποστάσεις. Είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών.
“Το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την προστασία των παιδιών είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι γύρω τους, όλοι οι ενήλικες, εμβολιάζονται”, είπε. “Υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία ότι όταν οι ενήλικες εμβολιάζονται, οι αριθμοί μόλυνσης παιδιών μειώνονται”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις