Παγίδα να τίθεται ο ΑΦΜ ως προϋπόθεση για να έχουν ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού
Γιατί η Κουμουνδούρου εκτιμά πως ο Περισσός δεν θα συμφωνήσει τελικά με την κυβερνητική πρόταση. Εντείνεται η αντιπαράθεση της Κουμουνδούρου με το Κίνημα Αλλαγής - Τι τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι απαντά η Χαριλάου Τρικούπη.
- 13 Οκτωβρίου 2019 18:51
Να μην πέσει στην παγίδα της κυβέρνησης καλούν τον Περισσό στελέχη της Κουμουνδούρου, ενώ εκφράζουν παράλληλα τη βεβαιότητα πως το ΚΚΕ δεν θα συμφωνήσει με τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πηγές της Κουμουνδούρου, για παράδειγμα, εκτιμώντας προφανώς ότι στο τέλος το Μαξίμου σε μια προσπάθεια να επιτύχει την πλειοψηφία των 200 εδρών για την εφαρμογή του νόμου, μπορεί να “θυσιάσει” την επιστολική ψήφο, επικεντρώνουν στις προτάσεις που θέτουν ως προϋπόθεση να έχουν ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν ΑΦΜ στη χώρα ή να απουσιάζουν από τη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τονίζουν ότι τέτοιες ρυθμίσεις θα κριθούν κατά πάσα βεβαιότητα αντισυνταγματικές και, συνεπώς, στο τέλος θα ισχύει ο νόμος που ψηφίστηκε χωρίς να περιλαμβάνονται τελικά οι περιορισμοί αυτοί,-θα ισχύει, δηλαδή, ο νόμος χωρίς περιορισμούς.
Οι πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν χαρακτηριστικά επί του θέματος:
«Παρά τις κυβερνητικές διαρροές περί συμφωνίας, ακούσαμε τον ΓΓ του ΚΚΕ να θέτει τρεις συγκεκριμένους όρους που βρίσκονται στον αντίποδα των προϋποθέσεων του ΚΙΝΑΛ. Σε κάθε περίπτωση, δεν διανοούμαστε ότι το ΚΚΕ θα επιτρέψει αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και θα κάνει ένα ιστορικό δώρο στην Κυβέρνηση της Δεξιάς, παραβλέποντας την παγίδα. Ποια είναι αυτή; Πέραν όλων των διοικητικών δυσκολιών που ενέχει μια τέτοια πρόταση, για να ισχύσει το ΑΦΜ ως προϋπόθεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα έπρεπε αυτό να έχει περιληφθεί στην Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, διότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει συμπεριληφθεί στα αναθεωρητέα του Συντάγματος. Έτσι, εάν το ΑΦΜ περιληφθεί ως προϋπόθεση στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η σχετική διάταξη δεν μπορεί παρά να κριθεί αντισυνταγματική. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται χωρίς την (αντισυνταγματική) προϋπόθεση του ΑΦΜ, άρα θα εφαρμόζεται για όλους, όπως φαίνεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση. Αυτή ακριβώς είναι η παγίδα. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν πιστεύουμε ότι ΚΚΕ θα κάνει τέτοιο δώρο στην κυβέρνηση της ΝΔ».
Υπενθυμίζεται ότι αν δεν υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης και το ΚΚΕ, με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατηγορηματικά αντίθετη, δεν μπορεί να υπάρξει νόμος, καθώς απαιτούνται για την ψήφισή του 200 ψήφοι, με Κουμουνδούρου και Περισσό να διαθέτουν 101 και συνεπώς, μπορεί να τον μπλοκάρουν.
Την ίδια στιγμή, πάντως, που στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το ΚΚΕ δεν θα συνδράμει -όπως τονίζουν- την κυβέρνηση, ανοίγουν μέτωπο με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής το οποίο κατηγορούν ότι και μετεκλογικά συμπλέει με την κυβέρνηση.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τη Φώφη Γεννηματά ότι “μετατρέπει για μια ακόμα φορά σε παρακολούθημα του κ. Μητσοτάκη με μοναδικό στόχο την υλοποίηση μιας εξόφθαλμης συναλλαγής. Παζαρεύει την ψήφο των αποδήμων για να κερδίσει έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας της αρεσκείας της. Δείχνει έτσι πλήρη περιφρόνηση για τον απόδημο ελληνισμό για τον οποίο δήθεν κόπτεται».
Παράλληλα θέτουν τα εξής ερωτήματα:
– Τι είναι αυτό που την έκανε να αλλάξει την πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), που αρνείτο τον συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα;
– Πώς εξηγεί τη μεταστροφή της, όχι μόνο σε σχέση με τις διαχρονικές τοποθετήσεις του κόμματός της αλλά ακόμη και σε σχέση με λίγους μήνες πριν, κατά την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν υπερψήφισε την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε να εκλέγονται 5 βουλευτές αποδήμων;
– Γιατί δεν λαμβάνει υπόψη την πρόταση στην οποία κατέληξε η Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, τη συγκρότηση της οποίας και το δικό της κόμμα υπερψήφισε πριν από ένα περίπου χρόνο;
Το Κίνημα Αλλαγής, πάντως, σηκώνει το γάντι και απαντά με σκληρό τρόπο στην Κουμουνδούρου: «Το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει παζάρια, πολιτεύεται με θέσεις προτάσεις και αρχές», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, στην οποία τονίζεται ότι «οι θέσεις μας για τον εκλογικό νόμο, την ψήφο των αποδήμων, την αναθεώρηση του Συντάγματος και την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας, είναι κρυστάλλινες και δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά».
Το Κίνημα Αλλαγής ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως αναφέρει, «ως δέσμιος του λαϊκισμού του, αδυνατεί να κατανοήσει πως η ψήφος των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού, είναι θέμα με εθνικές διαστάσεις, είναι θέμα δημοκρατίας» και προσθέτει ότι οι συνθήκες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αλλάξει δραματικά, ο απόδημος ελληνισμός έχει νέα σύσταση, μετά το brain drain.
«Η αντιμετώπιση των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού με όρους σεβασμού και ισοτιμίας της ψήφου τους είναι αυτονόητη υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων. Με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Πάνω από όλα βάζει τη ζυγαριά του κομματικού οφέλους», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής και καταλήγει: «Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι οι συναλλαγές και η μονταζιέρα. Αμετανόητοι…»