Αυτοκτονία 14χρονου – Παρασκευόπουλος: Ο νόμος δεν φτάνει… – Σφακιανάκης: Πρώτη φορά παιδί γράφει ονόματα για bullying…
Τα κοινωνικά δίκτυα και τα μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο του 14χρονου που αυτοκτόνησε στην Αργυρούπολη "δείχνει" ο πρώην αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ τονίζει ότι θα γίνει άρση απορρήτου, ενώ την ανάγκη της πρόληψης τονίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
- 10 Ιουλίου 2018 11:32
“Για να φτάσει το παιδί να γράψει γράμμα και να πει και ονόματα, είναι κάτι συγκλονιστικό. Στην πορεία μου εγώ το συναντώ πρώτη φορά. Να αναγκαστεί κάποιος να γράψει γράμμα. Καταλαβαίνετε τον ψυχικό πόνο του παιδιού αυτού και σε τί κατάσταση το είχαν φέρει. Στο απροχώρητο. Και το σημαντικό είναι, με βάση δικές μου πληροφορίες, ότι το παιδί αυτό δεν έδειχνε ότι υφίστατο bullying. Δηλαδή, δεν μπορούσαν οι γονείς του να διαπιστώσουν ότι αυτό το παιδάκι περνάει κάτι. Έσκασε ξαφνικά. Τα έπαιρνε μέσα του και το Σάββατο το βράδυ, μετά από ένα πάρτυ, έκανε αυτό το απονενοημένο βήμα…Αυτό που περνούσε θα φανεί σύντομα, γιατί τα κοινωνικά δίκτυα άμεσα θα συνεισφέρουν στην αστυνομική έρευνα, η οποία θα γίνει με άρση απορρήτου επικοινωνιών, διότι διερευνούμε συμμετοχή σε ανθρωποκτονία αυτή τη στιγμή”, τόνισε ο πρώην αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Μάνος Σφακιανάκης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, στην εκπομπή “βρε καλώς τους” με τους Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.
Ο ίδιος προσθέτει ότι “δεν είναι αυτοκτονία, είναι ανθρωποκτονία να σπρώχνεις έναν άνθρωπο στο θάνατο”, ενώ σημειώνει ότι “θα ερευνηθούν τα μηνύματα του παιδιού παράλληλα και τα social media και τα email του – και στο κινητό του τηλέφωνο – και στη συνέχεια εφόσον βρεθούν ευθύνες σε μικρά παιδιά που ώθησαν στο θάνατο το νεαρό, τότε θα ερευνηθεί και παραμέληση ανηλίκου” για τους γονείς τους.
Ακούστε ολοκληρη την συνέντευξη του Μάνου Σφακιανάκη στο Ραδιόφωνο 24/7.
Παρασκευόπουλος: Ο νόμος μόνο δεν φτάνει
“Ο νόμος μόνος του δεν φτάνει”, τόνισε από την μεριά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ποινικό δίκαιο είναι το τελευταίο όπλο της κοινωνίας, ενώ σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η πρόληψη που γίνεται κοινωνικά, παιδαγωγικά και ψυχολογικά.
Όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο νόμος του 2015 προσπάθησε να περιγράψει με περισσότερη ευρύτητα αποτελέσματα του εκφοβισμού καθώς ο προηγούμενος νόμος προϋπέθετε μόνο κάποιο σωματικό τραύμα προκειμένου να επιβληθεί ποινή στον δράστη. Το δεύτερο που έκανε ο νόμος ήταν να αφαιρέσει την προϋπόθεση η κίνηση να είναι κακόβουλη και να υπάρχει πρόθεση, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί στο δικαστήριο. Όπως είπε ο νόμος καλύπτει την ευθύνη και των κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών και η ποινή είναι βαριά, όμως το θέμα είναι η εφαρμογή του αλλά και το πώς να προλάβουμε τέτοιες συμπεριφορές.