Ειδικοί όροι στο νέο χωροταξικό για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ψηλά βουνά και μικρά νησιά
Στο ΥΠΕΝ έχει ωριμάσει η ιδέα για τη θεσμοθέτηση συμβουλευτικού οργάνου με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων και των φορέων που εκπροσωπούν τους επενδυτές ΑΠΕ.
- 28 Οκτωβρίου 2021 07:29
Σε ένα χρόνο από σήμερα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ στη χώρα μας, έργο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται διατεθειμένη να επισπεύσει όσο είναι δυνατό τις διαδικασίες, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα συντελέσει στο να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα και να μην αποτελεί, η μη ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού, επιχείρημα (τις περισσότερες φορές τεχνητό), για την έγερση αντιδράσεων στην εγκατάσταση ΑΠΕ σε όλη τη χώρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι οδηγίες που έχουν δοθεί στο ΥΠΕΝ από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο ΥΠΕΝ έχει ωριμάσει η ιδέα για τη δημιουργία ενός θεσμοθετημένου συμβουλευτικού οργάνου, με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων και των φορέων που εκπροσωπούν τους επενδυτές ΑΠΕ, το οποίο θα λειτουργεί σε διαρκή βάση παρακολουθώντας τη διαδικασία κατάρτισης του νέου Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ που εκπονεί η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο κατόπιν διαγωνισμού.
Ψηλά βουνά και μικρά νησιά
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει το νέο Χωροταξικό σε σχέση με ό,τι προέβλεπε το υφιστάμενο.
Η σημαντικότερη, σύμφωνα με όσα είπε στο συνέδριο Renewable & Storage Forum του energypress ο πρώην αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, είναι ότι θα υπάρξει επανεξέταση των κανόνων που ισχύουν για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δύο περιπτώσεις: Τα ψηλά βουνά και τα μικρά νησιά. Στο σημερινό χωροταξικό δεν έχουν αντιμετωπιστεί ως ειδικές περιπτώσεις. Στο καινούργιο θα αντιμετωπίζονται ως περιοχές με ιδιαιτερότητες και άρα θα τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, με κατεύθυνση να απαγορευθεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο θέμα είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλοντας ότι θα σταματήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών «σε μερικά μικρά νησιά και σε όλα τα ψηλά βουνά».
Επειδή το ζήτημα αυτό είναι πολύ κρίσιμο και δημιουργεί μια ριζικά διαφορετική κατάσταση, είναι προφανές ότι μέχρι να διαμορφωθεί το νέο χωροταξικό θα δοθούν μάχες για το τι σημαίνει «ψηλό βουνό» (από ποιό υψόμετρο κιαι πάνω, με ποιά χαρακτηριστικά κ.λπ.) καθώς επίσης για το τι σημαίνει «μικρό νησί».
Οι άλλες αλλαγές
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Renewable & Storage Forum ο κ. Οικονόμου, πέραν του ειδικού καθεστώτος στα ψηλά βουνά και στα μικρά νησιά, το νέο χωροταξικό θα περιλαμβάνει, κάποιες, τουλάχιστον, αλλαγές ακόμα:
- Θα αλλάξουν οι ελάχιστες αποστάσεις που προσδιορίζονται στο υφιστάμενο χωροταξικό, σε συνάρτηση με την πρόοδο της τεχνολογίας όσον αφορά το μέγεθος του ρότορα και το ύψος της ανεμογεννήτριας. Το χωροταξικό του 2009 βασιζόταν στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη, τότε, ανεμογεννήτρια είχε ύψος 80 μέτρα. Σήμερα η μεγαλύτερη έχει διπλάσιο μέγεθος και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
- Θα επανεξεταστούν και θα βελτιωθούν οι κανόνες για το τοπίο σε σχέση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ θα υιοθετηθούν κανόνες, για πρώτη φορά, σε σχέση με την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Εν γένει, το όλο πλαίσιο χωροθέτησης φωτοβολταϊκών θα ενισχυθεί διότι το σημερινό θεωρείται ασθενές.
- Θα ενσωματωθεί καλύτερα η σωρευτική επίδραση από τη συσώρευση πολλών αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα ευελιξίας.
- Θα δίνεται η δυνατότητα να διαφοροποιούνται τα νούμερα στους κανονιστικούς όρους (μέσα πάντα στα θεσπισμένα άνω και κάτω όρια), όσον αφορά τα υποκείμενα εργαλεία σχεδιασμού, έτσι ώστε να μπορούν και οι τοπικές κοινωνίες να κάνουν τις επιλογές τους.
- Θα υιοθετηθεί κανονιστικό πλαίσιο για τους σταθμούς αποθήκευσης.
- Θα ενσωματωθούν ρυθμίσεις που θα αφορούν χωροταξικά θέματα για το Υδρογόνο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις