15 αντισυμβατικά ρομάντζα της μεγάλης οθόνης (που μπορείς να δεις απόψε)

15 αντισυμβατικά ρομάντζα της μεγάλης οθόνης (που μπορείς να δεις απόψε)
Η Τζούλια Ρόμπερτς στη ρομαντική κομεντί "My Best Friend's Wedding" Tristar

Διαλέγουμε μια ντουζίνα ταινιών που μπορείς να βρεις εύκολα ονλάιν για να δεις απόψε, με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Και που δεν είναι (ακριβώς) αυτό που περιμένεις.

Η προσδοκία του θεατή ξεκινώντας να δει ένα αισθηματικό δράμα ή μια ρομαντική κομεντί πάντοτε ακολουθεί κάποια σύμβαση, μια αφηγηματική και δραματουργική οδό καλά σχηματισμένη μέσα από τις δεκαετίες παράδοσης του κάθε είδους. Όμως τι γίνεται όταν μια ταινία προσεγγίζει το είδος με ανατρεπτική διάθεση;

Η εν λόγω ανατροπή μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε. Στο ύφος. Στην εξέλιξη της ιστορίας. Στην εικονογραφία. Στο πώς τελικά παρουσιάζεται το ρομάντζο, ανατρέποντας στην πορεία κάποιο από τα θεμελιώδη του στοιχεία. Ανατρεπτικός είναι ο Φρανσουά Τρυφώ με το «Ζιλ και Τζιμ», ανατρεπτικός κι ο Ντάμιεν Σαζέλ με το «La La Land»- με διαφορετικό τρόπο, με διαφορετική προσέγγιση, όμως αμφότεροι πιάνουν το είδος και αναρωτιούνται αν μπορούν να κάνουν κάτι, έστω λίγο, απρόσμενο με αυτό.

Για την αποψινή βραδιά του Αγίου Βαλεντίνου, βρίσκουμε και ξεχωρίζουμε μια ντουζίνα ρομαντικών ταινιών που κοιτάζουν το ρομάντζο, αλλιώς. Και οι οποίες είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, με ένα κλικ, στην Ελλάδα.

Down With Love

Στη Νέα Υόρκη του 1963, μια αρθρογράφος που έχει αποκηρύξει τον έρωτα ερωτεύεται έναν άντρα που έχει αποφασίσει να την παγιδεύσει. Ένα απολύτως μη αναμενόμενο, ρομαντικό αντι-ρομάντζο, φοβερά γοητευτικό, πολύχρωμο και κεφάτο, παιγμένο με τεράστια όρεξη από Ρενέ Ζελβέγκερ και Γιούαν ΜακΓκρέγκορ. Γυρισμένο από τον μετέπειτα σκηνοθέτη του «Ant-Man» της Marvel. (Amazon Prime Video)

Crimson Peak

Στη σκιά μιας οικογενειακής τραγωδίας, μια γυναίκα παντρεύεται τον γοητευτικό Τόμας και φεύγουν μαζί για την απομονωμένη του γοτθική έπαυλη. Εκεί όμως βρίσκεται η μυστηριώδης Λουσίλ, αδερφή του Τόμας και προστάτης του σκοτεινού τους οικογενειακού μυστικού. Ματωμένο, αρρωστημένο και πανέμορφο γοτθικό ρομάντζο δια χειρός Γκιγιέρμο ντελ Τόρο («Η Μορφή του Νερού») που παρεξηγήθηκε κατά την κυκλοφορία του αλλά παραμένει μια αληθινά ξεχωριστή στιγμή στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη. Με Τομ Χίντλστον, Μία Βασίκοφσκα και Τζέσικα Τσαστέιν σε ερμηνεία-πάγο από την οποία δε μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου. (Netflix)

The Handmaiden

Τη δεκαετία του 1930 στην Κορέα, κατά την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής, μια νέα κοπέλα προσλαμβάνεται ως υπηρέτρια σε μια Γιαπωνέζα κληρονόμο που ζει μια μοναχική ζωή σε ένα μεγάλο κτήμα στην ύπαιθρο, με τον αυταρχικό θείο της (Kouzuki). Αλλά η υπηρέτρια έχει ένα μυστικό. Ο Παρκ Τσαν-γουκ του «Oldboy» σκαρώνει ένα απολαυστικό ερωτικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές. (Cinobo)

Belle Epoque

Χάρη σε μια εταιρεία που προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όποια χρονική περίοδο επιλέξουν, ένας 60χρονος επιστρέφει στο παρελθόν για να αναβιώσει τη μέρα που γνώρισε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Η Γαλλική ρομαντική δραμεντί παιγμένη σαν μέσα από το πρίσμα του meta-σινεμά ενός Τσάρλι Κάουφμαν. Άκρως διασκεδαστική και απρόσμενη μέχρι τέλους. (COSMOTE on demand)

San Junipero

Το διασημότερο και καλύτερο επεισόδιο της σειράς Black Mirror επαναπακετάρει την ‘80s νοσταλγική μας εμμονή σε ένα στόρι πάθους και συναισθηματικής έλλειψης, που ξεκινά από κάτι αδύνατο να του αντισταθείς (μία συνεσταλμένη κοπέλα και ένα party girl χορεύουν μαζί και νιώθουν σπίθες έλξης σε ένα νάιτ κλαμπ του 1987) για να φτάσει σε έναν γλυκόπικρο υπαρξιακό στοχασμό. Ένα από τα καλύτερα τηλεοπτικά επεισόδια του 21ου αιώνα και, ταυτόχρονα, ένα από τα ωραιότερα ρομαντικά στόρι που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. (Netflix)

Jules & Jim

Παρίσι, 1914. Δύο φίλοι, ο Ζιλ, ένας ντροπαλός Αυστριακός συγγραφέας και ο Γάλλος διανοούμενος Ζιμ συναντούν την Κατρίν, μια παρορμητική και πανέμορφη κοπέλα, η οποία είναι ο ορισμός της έκφρασης «ελεύθερο πνεύμα». Δημιουργείται μεταξύ τους ένα ερωτικό τρίγωνο, τόσο υπέροχο, όσο και τραγικό καθώς η ισορροπία αποδεικνύεται ανέφικτη. Ο Φρανσουά Τρυφώ αφηγείται χωρίς ταμπού την ιστορία ενός εμβληματικού ερωτικού τριγώνου της ιστορίας του σινεμά, σε μια ταινία-σταθμό της Νουβέλ Βαγκ. (Mubi, Cinobo)

The Fountain

Τι σημαίνει πραγματικά να αγαπάς το άλλο άτομο, και ποιο είναι το προσωπικό κόστος του να καταφέρνεις να προχωρήσεις; Ένας επιστήμονας θυσιάζει τα πάντα ώστε να μπορέσει να βρει μια θεραπεία για την καρκινοπαθή αγαπημένη του και στην πορεία έρχεται σε επαφή με παρελθοντικούς και μελλοντικούς εαυτούς του- ή, ίσως, κάτι που έκρυβε πολύ βαθιά μέσα του. Με Χιου Τζάκμαν και Ρέιτσελ Βάις, ίσως η κορυφαία και μάλλον η πιο προσωπική και επιβλητική στιγμή της φιλμογραφίας του Ντάρεν Αρονόφσκι. (Amazon Prime Video)

Hope Springs

Μετά από δεκαετίες έγγαμου βίου, η Κέι αισθάνεται την ανάγκη να αναζωπυρώσει το πάθος με τον πεισματάρη και εργασιομανή σύζυγο της, Άρνολντ. Έτσι, αφού μάθει για έναν φημισμένο σύμβουλο γάμου που εδρεύει στην επαρχιακή κωμόπολη του Γκρέιτ Χόουπ Σπρινγκς, προσπαθεί να πείσει τον σύζυγο της να φύγει μαζί της για μια εβδομάδα εντατικής θεραπείας. Όταν φτάσουν στον προορισμό τους, θα χρειαστεί να αποβάλλουν όλες τις αναστολές τους και να προσπαθήσουν, με την καρδιά τους, να ανάψουν ξανά τη σπίθα που κάποτε τους έφερε κοντά. Με all-star καστ Μέριλ Στριπ, Τόμι Λι Τζόουνς και Στιβ Καρέλ. (ERTflix)

My Best Friend’s Wedding

Η ρομαντική κομεντί με τη Τζούλια Ρόμπερτς, τον Ρούπερτ Έβερετ και την Κάμερον Ντίαζ μπορεί λόγω θέσης στο Χολιγουντιανό πάνθεον και λόγω αναγνωρισιμότητας και εμπορικότητας να θεωρείται ως εντελώς στάνταρ προσθήκη στο είδος όμως ας μην ξεχνάμε: Στην πραγματικότητα, είναι μια εντελώς απρόσμενη ιστορία αισθηματικού κυνηγητού όπου η Τζούλια Ρόμπερτς είναι… η villain; Κάπως έτσι! Παραμένει απολαυστική όσα χρόνια κι αν περάσουν. (Netflix)

Cold War

H παθιασμένη ερωτική ιστορία ενός ζευγαριού με φόντο τον Ψυχρό Πόλεμο. Ένας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται στα συντρίμμια της μεταπολεμικής Πολωνίας και παγιδεύονται σε έναν μοιραίο έρωτα που τους καταδικάζει να βρίσκονται δεμένοι ο ένας με τον άλλον καθώς ταξιδεύει χώρες και δεκαετίες. Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες και υποψηφιότητα Όσκαρ για τον σπουδαίο Πάβελ Παβλικόφσκι, σε μια από τις πιο αγαπημένες φεστιβαλικές ταινίες των τελευταίων χρόνων. (iPlatforma, Cinobo)

Hiroshima Mon Amour

Μια Γαλλίδα ηθοποιός (Εμανουέλ Ριβά) κι ένας Ιάπωνας αρχιτέκτονας (Έιτζι Οκάντα) μπλέκονται σε ένα σύντομο αλλά γεμάτο ένταση δεσμό στη μεταπολεμική Χιροσίμα, ξορκίζοντας παράλληλα και τις δικές τους πληγωμένες αναμνήσεις έρωτα και πόνου. Σε σενάριο της Μαργκερίτ Ντυράς και σκηνοθεσία του Αλέν Ρενέ, ένα από τα διασημότερα φιλμ της Νουβέλ Βαγκ αναπτύσσεται μέσα από φλάσμπακ δομή και συνταρακτική εικονογραφία. (Mubi)

Scott Pilgrim vs. the World

Ένα αγόρι πρέπει να νικήσει και τους 7 πρώην της κοπέλας που αγαπά ώστε να κερδίσει την καρδιά της, σε μια απίθανης ποπ εφευρετικότητας μεταφορά γνωστού κόμικ στο σινεμά από τον Έντγκαρ Ράιτ του «Baby Driver». Ο Μάικλ Σέρα κι η Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ ηγούνται ενός αστραφτερού καστ (μεταξύ άλλων Κρις Έβανς, Μπρι Λάρσον, Τζέισον Σουόρτσμαν, Άννα Κέντρικ) σε ένα πολύχρωμο ρομάντζο που κάνει τα βιντεογκέιμ 8 bit να μοιάζουν τρισδιάστατα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο σαν αυτό. (Netflix)

Time

Η Φοξ Ριτς, με τον σύζυγό της στη φυλακή χάρη σε μια εξαντλητική ποινή δεκαετιών, πασχίζει να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη καθώς εξελίσσεται σε πύρινου λόγου υπέρμαχο κοινωνικών δικαιωμάτων και μαχητή υπέρ της κατάργησης των ποινών φυλάκισης. Ντοκιμαντέρ που υπερβαίνει τις συμβάσεις, φιλμαρισμένο στη διάρκεια 2 δεκαετιών αλλά σμιλευμένο σε κάτι απολύτως μοναδικό από την ανερχόμενη δημιουργό και καλλιτέχνη Γκάρετ Μπράντλεϊ. Η ιστορία μεταπηδά διαρκώς στο χρόνο και τον τόπο αναζητώντας τις κεντρικές στιγμές αυτού του τόσο εγκάρδιου, τόσο μικρού βεληνεκούς (αλλά τόσο επικού εύρους, όπως όλα!) love story. Πρωτίστως, μια ταινία για τον χαμένο χρόνο και την απόσταση. Στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων ταινιών του 2020.

(Amazon Prime Video)

City Lights

Ένας αλητάκος ερωτεύεται μια τυφλή κοπέλα, της οποίας η οικογένεια βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η φιλική του σχέση με έναν πλούσιο άντρα θα του δώσει την ευκαιρία να βοηθήσει την αγαπημένη του, σε μια εμβληματική στιγμή της καριέρας του Τσάρλι Τσάπλιν και -πολύ απλά- μια από τις πιο διασημότερες ταινίες του πρώτου κινηματογραφικού αιώνα. (Mubi, Cinobo)

The Princess Bride

Ένας παππούς διαβάζει στον άρρωστο εγγονό του ένα παραμύθι το οποίο αφηγείται τις περιπέτειες μιας όμορφης πριγκίπισσας και ενός γενναίου νεαρού. Αν και στην αρχή ο εγγονός είναι αδιάφορος, σιγά-σιγά παρασύρεται στη γοητεία του παραμυθιού. H κλασική αναρχική κωμωδία του 1987 σε σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ τοποθετεί το ρομάντζο μέσα σε ένα ανατρεπτικά παραμυθένιο πλαίσιο. (TCM HD, 18.00)

Miami Vice

Δεν σκέφτεται κανείς απευθείας «ρομάντζο» όταν ακούει τον τίτλο του αστυνομικού φιλμ του Μάικλ Μαν, όμως όπως κι όλες οι ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη (από τον «Τελευταίο των Μοϊκανών» μέχρι το «Thief» και τον «Ανθρωποκυνηγό») έτσι και εδώ υπάρχει στην καρδιά της δράσης ένα παθιασμένο, σχεδόν ηλεκτρισμένο ρομάντζο που τελικά κινεί την ιστορία. Η Γκονγκ Λι κι ο Κόλιν Φάρελ χορεύουν στο κλαμπ σαν η ίδια η βαρύτητα να είναι που τους φέρνει κοντά, πυροδοτώντας μια αλυσίδα αιματηρών συνεπειών. Υποτιμημένο, αντισυμβατικό, πέρα για πέρα ρομαντικό. (Netflix)

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα