Τράπεζες: Επιτεύξιμοι οι στόχοι για τα νέα δάνεια του 2022
Τα στοιχεία του εξαμήνου δείχνουν ότι οι στόχοι του 2022 για τις εκταμιεύσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι επιτεύξιμοι παρά τα προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ατμομηχανή τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
- 22 Ιουνίου 2022 06:21
Σχεδόν σίγουρες ότι τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν εκπονηθεί για φέτος σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα υλοποιηθούν, εμφανίζονται οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με το πρώτο εξάμηνο να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όλα τα στοιχεία τόσο από πλευράς ζήτηση όσο και νέων εκταμιεύσεων, δείχνουν ότι οι στόχοι που έχει θέσει η κάθε τράπεζα παραμένουν επιτεύξιμοι.
Συγκεκριμένα η καθαρή πιστωτική επέκταση (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές, τιτλοποιήσεις, κλπ) το 2021 ανήλθε σε 5,1 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό φέτος θα ανέβει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, στα 7,5 δισ. ευρώ. Τα επικαιροποιημένα τριετή επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών προβλέπουν αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ θα γίνει ακόμα πιο εμφανής η τραπεζική στήριξη προς ελεύθερους επαγγελματίες και την αγροτική παραγωγή.
Ατμομηχανή της πιστωτικής επέκτασης για το πρώτο εξάμηνο αποτελούν τα επιχειρηματικά δάνεια καθώς μέσω των ανοιχτών, αλληλόχρεων λογαριασμών, οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εξαντλήσουν τα όρια στις γραμμές χρηματοδότησης που έχουν με τις τράπεζες. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες που προκαλεί στην Οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, σπεύδουν να θωρακιστούν με υπερεπάρκεια ρευστότητας εξαντλώντας το όριο πίστωσης που έχουν με την τράπεζά τους. Προσθέτουν μάλιστα ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια που τέθηκαν στην αρχή της χρονιάς – και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία – αναφορικά με την πολική και το ύψος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας παραμένουν ακόμη σε ισχύ έστω και αν τελικά υπάρξει μια μικρή αναπροσαρμογή σε ότι αφορά το τελικό ποσό των νέων δανείων.
Την ίδια στιγμή, με μικρές αυξομειώσεις συνεχίζεται η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Σύμφωνα με τις διευθύνσεις λιανικής πίστης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων προσέγγισαν στο 1 δισ. ευρώ το 2021, έναντι ετήσιου στόχου 800-850 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό αύξησης 30-40%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, ο στόχος για συνολικές εκταμιεύσεις στη στεγαστική πίστη για το 2022, ύψους 1,2-1,25 δισ. ευρώ, παραμένει απόλυτα εφικτός.
Οι κλάδοι
Στο ερώτημα σε ποιους κλάδους της οικονομίας θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος από τις νέες εκταμιεύσεις ο σχεδιασμός των τραπεζών έχει τοποθετήσει πρώτους στη σχετική λίστα τους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, του εμπορίου και της μεταποίησης.
Ένα σημαντικό ωστόσο ποσοστό των νέων εκταμιεύσεων θα αφορά επαγγελματίες και κλάδους που θα επηρεαστούν από τον ανοδικό κύκλο και τις επενδύσεις, αλλά και από την ενεργειακή κρίση (πχ κατασκευές, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, αγροτική παραγωγή κά). Επίσης, περίπου 20% της καθαρής πιστωτικής επέκτασης θα αφορά σε νοικοκυριά, κυρίως για στεγαστικά δάνεια.
Σε ότι αφορά την διοχέτευση των νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία, τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι για παράδειγμα τα 3,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθoύν κατά κύριο στις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων εμπροσθοβαρώς. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, στις μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως σε κλάδους όπως ενέργεια, τουρισμός, υποδομές, βιομηχανία κλπ υπάρχουν ήδη έτοιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Τα υπόλοιπα περίπου 6,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπου οι ανάγκες και η ζήτηση για χρηματοδότηση αναμένονται αυξημένες, λόγω της επικείμενης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Από αυτά, σχεδόν το 60% θα αφορά στη λιανική τραπεζική και τα υπόλοιπα στις επιχειρήσεις.
Οι νέες εκταμιεύσεις ανά τράπεζα
Τον διπλασιασμός της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, σε σχέση με το 2021, έχει θέσει ως στόχο για το 2021 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank με το συνολικό ύψους να προβλέπεται στα 2,2 δισ. ευρώ το 2022 (από 1,3 δισ. το 2021). Μάλιστα, όπως ενημέρωσε πρόσφατα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα η διοίκηση της τράπεζας ήδη το 1 δισ. ευρώ νέων δανείων έχει κατευθυνθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ενώ άλλο 1 δισ. βρίσκονται κοντά σε συμβασιοποιήσεις. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο δείχνει μεγάλη ζήτηση για δάνεια και από τη λιανική τραπεζική. Σημειώνεται ότι τα νέα δάνεια το 2021 ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.
Η διοίκηση της Eurobank θα ρίξει το βάρος της σε Εμπόριο, Μεταφορές, Τουρισμός και Βιομηχανία καθώς τους θεωρεί πυλώνες ανάκαμψης για το 2021. Συνολικά έχει θέσει στόχο καθαρή πιστωτική επέκταση 2,3 ύψους δισ. ευρώ το 2022 και συνολικά 7,4 δισ. ευρώ το 2021-2024 (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές). Συνολικά, στην Ελλάδα η πιστωτική επέκταση θα ανέλθει σε 1,4 δισ., ενώ στη ΝΑ Ευρώπη 0,9 δισ. ευρώ (συνολικά 2,3 δισ.).
Η Τράπεζα Πειραιώς, στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2022-2025, το οποίο θα παρουσιάσει στις 6 Απριλίου, προβλέπει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 30% υψηλότερη από εκείνη του 2021. Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, η Πειραιώς εστιάζει κυρίως σε κλάδους που έχουν την καλύτερη αναλογία κέρδους σε σχέση με το ρίσκο, όπως είναι οι κλάδοι της ενέργειας, του τουρισμού και της μεταποίησης. Επίσης, έμφαση θα δοθεί και στα δάνεια λιανικής.
Νέα δάνεια περίπου 5 δισ. ευρώ σχεδιάζει να διαθέσει για φέτος η Εθνική Τράπεζα ποσό που αντιστοιχεί σε καθαρή πιστωτική επέκταση εξυπηρετούμενων δανείων 1,5-2 δισ. ευρώ το έτος. Η χρηματοδότηση αφορά σε όλη την οικονομία, ενώ σημαντική είναι η ζήτηση από νοικοκυριά όπου αντιστοιχεί περίπου το 25% των δανείων στο 2021. Σημειώνεται ότι η Εθνική, μαζί με τη Eurobank, πραγματοποίησαν την υψηλότερη καθαρή πιστωτική επέκταση το 2021 (1,4 δισ. ευρώ η μία).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις