ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ
Έχει απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και είναι ένα ανεπιτήδευτου εξοχικό όπου μπορεί να απολαύσει κάποιος το ελληνικό καλοκαίρι.
Εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, η εξοχική κατοικία των 250 τετραγωνικών αναπτύσσεται σε μία απόμερη τοποθεσία στα βορειοανατολικά της Σίφνου, έχοντας απεριόριστη θέα στο Αιγαίο αλλά και στην πλαγιά και στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη.
Η μοναδική τοποθεσία με τα φυσικά πλατώματα και τις ξερολιθιές, η θέα στην θάλασσα και ο προσανατολισμός, καθορίσαν την μορφή και την διάταξη των επιμέρους κτισμάτων, με τον κύριο όγκο της κατοικίας να αναπτύσσεται στο άνω φυσικό πλάτωμα ενώ οι μικρότεροι όγκοι των δωματίων απλώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα.
Η κατοικία σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γαρφείο Α_2_ARCHITECTS για ένα ζευγάρι από τη Γαλλία, οι οποίοι σε αναζήτηση για ένα ήσυχο και απομονωμένο εξοχικό στην Ελλάδα, γοητεύτηκαν, όπως ήταν λογικό, από το νησί και την όμορφη τοποθεσία του οικοπέδου.
Ζητούμενο τους, μία καλοκαιρινή κατοικία λιτή και λειτουργική με ευρύχωρους χώρους διημέρευσης, τέσσερα δωμάτια και δύο ξενώνες, με ιδιωτικότητα και ανεξαρτησία, για να φιλοξενούν φίλους και οικογένεια. Υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης και χαλάρωσης και μία πισίνα με θέα, συμπληρώνουν το πλάνο ενός ανεπιτήδευτου εξοχικού όπου μπορεί να απολαύσει κάποιος το ελληνικό καλοκαίρι, το φυσικό τοπίο και την θέα.
Η σύνθεση βασίζεται στην δημιουργία ενός μικρού κυκλαδίτικου συγκροτήματος από λευκούς και πέτρινους όγκους αρμονικά τοποθετημένους στο φυσικό περιβάλλον, που ενώνονται μεταξύ τους με διαδρομές, πλατώματα και πέτρινα τοιχία.
Η κατοικία τοποθετείται στο άνω τμήμα του οικοπέδου, στα δύο φυσικά πλατώματα που δημιουργούνται από τις ξερολιθιές που υπήρχαν, δημιουργώντας εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους και αφήνοντας ελεύθερη μπροστά της μία φυσικά όμορφη πλαγιά με ξερολιθιές και μεσογειακή φύτευση.
Η κεντρική είσοδος και η ενιαία κουζίνα φιλοξενούνται στο ισόγειο ενώ στο άνω πλάτωμα μία ξύλινη πέργκολα μεταξύ του λευκού όγκου και του υφιστάμενου βράχου, ορίζει έναν προστατευμένο υπαίθριο χώρο, όπου επεκτείνεται η τραπεζαρία της κουζίνας.
Τρία σκαλιά χαμηλότερα, στον πέτρινο όγκο σχεδιάστηκαν το καθιστικό και η τραπεζαρία, με θέα και άμεση πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους και στην πισίνα.
Λόγω της υψομετρικής διαφοράς των δύο πλατωμάτων, μία “γέφυρα” ενώνει τους κοινόχρηστους με τους ιδιωτικούς χώρους. Ένας άνετος διάδρομος με μακρόστενα παράθυρα, οδηγεί από τους χώρους διημέρευσης στο μάστερ υπνοδωμάτιο στο ίδιο επίπεδο και στην σκάλα που οδηγεί στο χαμηλότερο επίπεδο.
Στο χαμηλότερο φυσικό πλάτωμα, οργανώνεται το επίπεδο με τα υπνοδωμάτια και τις βοηθητικές χρήσεις, με ένα δωμάτιο να αποτελεί μέρος του κύριου όγκου ενώ οι δύο ανεξάρτητοι ισόγειοι όγκοι φιλοξενούν αλλά δύο δωμάτια. Καθώς διατάσσονται κάθετα στον όγκο της κύριας κατοικίας και σε συνδυασμό με τα πέτρινα τοιχία ανάμεσα τους, δημιουργούν έναν εξωτερικό τοίχο προς τον βορεινό άνεμο ενώ συγχρόνως ορίζουν μία μεγάλη αυλή στο κέντρο της σύνθεσης, από την οποία έχουν πρόσβαση.
Τα μικρά κενά μεταξύ των διαφορετικών κτισμάτων και των πέτρινων τοιχίων, δημιουργούν ενδιαφέροντες υπαίθριους χώρους: μια μικρή αυλή προστατευμένη από τον αέρα με μια αιώρα και ένα υπαίθριο ντους.
Ενδιαφέρον στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί το διαμπερές κενό που δημιουργείται στο χαμηλό πλάτωμα κάτω από την γέφυρα του κύριου όγκου, και φέρνει σε επαφή το φυσικό τοπίο με το επίπεδο της αυλής.
Η σύνθεση ολοκληρώνεται με τους δύο ξενώνες. Δυο εντελώς ανεξάρτητα, ισόγεια κτίσματα τοποθετούνται στα πλατώματα πίσω και πλάγια από την κύρια κατοικία, δημιουργώντας μία πιο ανεξάρτητη πτέρυγα για επισκέπτες με πλήρη ιδιωτικότητα.
Ο όγκος με το μεγαλύτερο ύψος φιλοξενεί επιπλέον ένα πατάρι, ενώ η πέργκολα δίπλα του ενώνει τον πέτρινο όγκο του με την φυσικό πέτρινο τοίχο δημιουργώντας έναν προστατευμένο υπαίθριο χώρο καθιστικού και φαγητού .
Όλοι οι χώροι ανοίγονται προς τη θέα και συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια σύνθεση σε διαφορετικά επίπεδα, με κενά και πλήρη και χώρους με διαφορετικές φυγές, ποιότητες και χρήσεις.
Κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης και της ζωής των κατοίκων, αποτελεί η πισίνα. Αναπτύσσεται στο άνω πλάτωμα, παράλληλα με τον όγκο του καθιστικού-τραπεζαρίας και σε άμεση σχέση με τους χώρους αυτούς, ενώ για την καλύτερη ένταξη της στο φυσικό ανάγλυφο, υποβιβάζεται κατά 1μ.
Οι διαφορετικοί όγκοι ακολουθούν την απλή και λιτή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων και πέρα από τον κύριο, επιμήκη όγκο που τμήμα του είναι διώροφο, τα υπόλοιπα κτίσματα είναι ισόγεια και εντάσσονται στο φυσικό τοπίο.
Τα διαφορετικά κουφώματα από ξύλο, σε απόχρωση δρυός με εσωτερικά παντζούρια, παραμένουν κυρίως μικρά, ακολουθώντας την τυπολογία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Σχεδιάστηκαν σε κάθε χώρο, με τρόπο ώστε να ενοποιούν επαρκώς τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο και να καδράρουν θέες αφήνοντάς το φως να μπει στο εσωτερικό, αλλά κρατώντας έξω τον έντονο, καλοκαιρινό ήλιο.
Εξωτερικά ο λευκός σοβάς, η επένδυση με τοπική πέτρα και οι πέτρινοι τοίχοι, συνδυάζονται με βιομηχανικά δάπεδα και τα ξύλινα στοιχεία της πέργκολας και των κουφωμάτων.
Τα φυσικά υλικά συναντώνται και στο εσωτερικό της κατοικίας, όπου ο λευκός σοβάς σε όλες τις επιφάνειες , το λευκό κτιστό καθιστικό και η κτιστή κουζίνα, συνδυάζονται με την οροφή από εμφανές σκυρόδεμα και με βιομηχανικό δάπεδο .
Η λιτή αισθητική ολοκληρώνεται με την χρήση λευκού μαρμάρου στα μπάνια, για επενδύσεις και παγκονιπτήρες και στον πάγκο της κουζίνας, αλλά και ξύλινων στοιχείων , όπως τα χειροποίητα ξύλινα φωτιστικά και τα έπιπλα.
Η κοινή αισθητική που χαρακτηρίζει εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, συνδυάζει αρμονικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με σύγχρονα στοιχεία, ξύλινα έπιπλα και ιδιαίτερα αντικείμενα που έχουν συλλέξει οι ιδιοκτήτες από ταξίδια τους.
Η αρμονική σχέση του κτιρίου με το φυσικό τοπίο, η διάσπαση του συνόλου σε όγκους και επίπεδα, η λιθοδομή σε συνδυασμό με τον άσπρο σοβά και τα μικρά ανοίγματα, όλα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων, αποκτούν νέα υπόσταση σε αυτό το απλό και αυθεντικό ησυχαστήριο στη Σίφνο.