Να μην επιχειρηθούν θεσμικά παιχνίδια με την ψήφο των ομογενών, προειδοποιεί ο Αλ. Τσίπρας
Με την πρόταση της “Επιτροπής Πουλάκη”, επί υπουργίας Αλ. Χαρίτση, που αποκάλυψε και είχε δημοσιεύσει ολόκληρη το news24/7, προσέρχεται στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας τη βάση για συζήτηση. Τι θα πει για εκλογικό νόμο και γιατί επιμένει σε υποψηφιότητα Παυλόπουλου, εάν γίνει συζήτηση για τα θέματα αυτά. Στο τραπέζι και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά και τα εθνικά θέματα.
- 11 Οκτωβρίου 2019 08:29
Με διάθεση συναίνεσης και με στόχο μια ουσιαστική συζήτηση επί της ουσίας των θεμάτων προσέρχεται στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένει από τον πρωθυπουργό να ανοίξει με ειλικρίνεια και με πληρότητα τα χαρτιά του για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι και το βασικό θέμα της πρόσκλησης των πολιτικών αρχηγών, στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως και το εάν ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα ανοίξει τα χαρτιά του -και σε τι βαθμό- για τον εκλογικό νόμο, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλα μείζονα θέματα της πολιτικής ζωής, στα οποία το Μέγαρο Μαξίμου πιθανόν θα επιδιώξει συναίνεση.
Παρότι το μείζον για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η πρόταση που θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δηλαδή θα μπορέσει αυτή να αποτελέσει βάση συζήτησης και τι διορθώσεις σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να δεχθεί, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στη συζήτηση με δική του πρόταση ως βάση συζήτησης.
Στα χέρια του θα κρατάει την πρόταση της “Επιτροπής Πουλάκη”, επί υπουργίας Αλέξη Τσίπρα, που αποκάλυψε στο σύνολό της- μαζί και την πρόταση νόμου που είχε διαμορφωθεί- το news24/7.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:
-Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό θα αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες/εκλογείς, με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
-Το εκλογικό δικαίωμα των συγκεκριμένων εκλογέων θα ασκείται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού, που θα δημιουργούνται στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνεται επαρκής αριθμός εκλογέων.
-Οι εκλογείς του εξωτερικού θα ψηφίζουν για τους συνδυασμούς Επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών που θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του εξωτερικού και θα κυμαίνεται μεταξύ τριών (3) και δώδεκα (12), ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που θα εγγράφονται σε κάθε εκλογική διαδικασία στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Πώς σχολιάζουν τις διαρροές της κυβέρνησης
Αρμόδια στελέχη της Κουμουνδούρου σχολιάζουν ως εξής τις έως τώρα κυβερνητικές διαρροές για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, εξηγώντας γιατί σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουν:
-Η Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που έχουν το «δίκαιο του εδάφους» (δηλαδή όποιος γεννηθεί εντός της επικράτειας μπορεί να πάρει την ιθαγένεια) ακολουθεί το «δίκαιο του αίματος» για την απόδοση ιθαγένειας. Δηλαδή όποιος έχει ακόμα και κάποια μακρινή, π.χ. πριν επτά γενιές εξ αίματος καταγωγή από Έλληνα πολίτη, ακόμα και αν δεν έχει έρθει ΠΟΤΕ στην Ελλάδα, μπορεί να αιτηθεί να πάρει την ελληνική ιθαγένεια.
Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να αναγνωρίζει με μια απλή διαπιστωτική πράξη την ελληνική ιθαγένεια σε οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει την οσοδήποτε μακρινή καταγωγή του από Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη, χωρίς να απαιτεί την ύπαρξη ουσιαστικών δεσμών με τη χώρα.
-Εξ αυτού του λόγου, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης, πηγάζει ο υπερβολικά μεγάλος συγκριτικά με το συνολικό πληθυσμό – και κυρίως ο άγνωστος αριθμός – των απόδημων που έχουν την ελληνική ιθαγένεια, ακόμα και πολύ μετά την πρώτη γενιά μεταναστών. Ακόμα δε περισσότεροι (και επίσης αγνώστου αριθμού) είναι εκείνοι που δικαιούνται να ζητήσουν να τους αναγνωριστεί η ελληνική ιθαγένεια (με αποτέλεσμα και την αυτοδίκαιη εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους), παρ’ όλο που αυτή τη στιγμή δεν την κατέχουν τυπικά.
-Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται στη βάση των προβληματισμών που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων Ελλήνων από απόσταση – ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι επικίνδυνες και ευθέως αντισυνταγματικές εξαγγελίες από την πλευρά της κυβέρνησης περί εκλογικού δικαιώματος της ομογένειας (που εξ ορισμού είναι ευρύτερη του σώματος των Ελλήνων πολιτών).
«Όχι σε παιχνίδια με τους θεσμούς»
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από χθες από τον πρωθυπουργό να μην κάνει παιχνίδια με την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, ενώ στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα επιμείνει στην απλή αναλογική. Παράλληλα, θα επαναφέρει την πρόταση για την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, εφόσον γίνει συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρόσκληση σε ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25
Στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, επιμένουν να καλούν τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιάνη Βαρουφάκη να μην συμπράξουν με τις κυβερνητικές προτάσεις, εφόσον αυτές έχουν ως επιδίωξη την αλλαγή της σύνθεσης του εκλογικού σώματος και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που θα ωφελεί την κυριαρχία της ΝΔ.
«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι προοδευτικά κόμματα θα συμπράξουν με τη ΝΔ σε ένα σχέδιο διπλής νόθευσης του εκλογικού σώματος – ότι θα δώσουν δηλαδή λευκή επιταγή στη ΝΔ, ώστε αυτή:
–να ακυρώσει την απλή αναλογική, επαναφέροντας ένα καλπονοθευτικό σύστημα με μπόνους εδρών,
–συγχρόνως να εμπλέξει την ομογένεια σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς, εγγράφοντας άγνωστο αριθμό νέων εκλογέων προκειμένου να αλλοιώσουν το εκλογικό σώμα» τονίζουν χαρακτηριστικά στο news24/7 αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ούτως ή άλλως η συζήτηση για την ψήφο των ομογενών προβλέπεται να είναι ένα γερό παιχνίδι, μετά την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς των θέσεων της κυβέρνησης.
Τα εθνικά θέματα στο τραπέζι
Στο τραπέζι της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θέσει και την πορεία των εθνικών θεμάτων, επιμένοντας, στη ανάγκη κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τη στάση της στην κυπριακή ΑΟΖ.