Μετά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες και συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου στο Μόναχο;
Ερώτημα εάν ο υπουργός Άμυνας θα απαντήσει δημοσίως μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις δηλώσεις Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Συζήτηση και για τα ΜΟΕ, που θα διεξαχθούν στην Αθήνα από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου
- 12 Φεβρουαρίου 2020 07:57
Έντονες αναμένονται οι ζυμώσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στο παρασκήνιο, ενόψει και της έναρξης των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών.
Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χ. Ακάρ στις Βρυξέλλες, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου, στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που διεξάγεται 14 έως 16 Φεβρουαρίου στη γερμανική πόλη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, μεταξύ άλλων, εάν ο έλληνας υπουργός Άμυνας, μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα προβεί σε δηλώσεις και κυρίως εάν θα απαντήσει δημοσίως και στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις, με τις οποίες ο Χ. Ακάρ θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Η Αθήνα επιθυμεί να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι ενόψει της επανέναρξης των συζητήσεων Ελλάδας- Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Συζητήσεις που εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου, με την τουρκική αντιπροσωπεία να καταφθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα στις 16 του μηνός.
Στο Μόναχο, πάντως, το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ο Νίκος Δένδιας θα έχει σημαντικές επαφές και με άλλους ξένους αξιωματούχους, με το τελικό πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών να είναι ανοιχτό μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης.
Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών και η συνεδρίαση της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τη Λιβύη, όπου η Ελλάδα και πάλι δεν έχει κληθεί. Η Αθήνα εκτιμά, πάντως, πως η χώρα μας τελικά θα συμμετάσχει σε κάποιες από τις υποεπιτροπές που προσεχώς θα συγκροτηθούν.