Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 259 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 68 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η ΝΔ με 65, το ΚΙΝΑΛ με 40,η Ελληνική Λύση με 38, το το ΚΚΕ με 29 και το ΜεΡΑ25 με 19.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 122 ερωτήσεις, 30 Επίκαιρες ερωτήσεις, 101 Αναφορές, 1 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 8.2.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : “Πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας και απόκρυψης ειδήσεων στην ΕΡΤ με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ”

Οι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γκαρά Αναστασία και Κάτσης Μάριος, κατέθεσαν ερώτηση προς τον κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Λιβάνιο, σχετικά με την ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, αναφερόμενοι σε πρόσφατα περιστατικά, όπως το τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία και την πρόσληψη του κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο, υποστηρίζουν ότι η ο αρχισυντάκτης της ΕΡΤ έδωσε εντολή για συγκάλυψη καθώς τα γεγονότα αυτά δεν σχολιάστηκαν στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι βουλευτές “Πρόκειται για πρακτικές οι οποίες έρχονται και παραπέμπουν απευθείας στο παρελθόν και στην ΥΕΝΕΔ.”. Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι με τον Νόμο περί επιτελικού Κράτους, η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό ερωτάται ο κ. Υφυπουργός: ” Η εντολή λογοκρισίας και συγκάλυψης είχε την έγκριση Μαξίμου;”, “Νομιμοποιείται η διοίκηση της ΕΡΤ να παρεμβαίνει με τέτοιο αντιδημοκρατικό τρόπο στο δημοσιογραφικό έργο και τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης;”, “Αληθεύει ότι το θέμα μπήκε στον προγραμματισμό των δελτίων ειδήσεων μόνο αφότου υπήρξε κυβερνητική αντίδραση;”, ” Ήταν αυτή η εντολή εν γνώση της διοικητικής κλίμακας της ΕΡΤ (Γενική Διεύθυνση ενημέρωσης, Διεύθυνση ειδήσεων, Τμήμα πολιτικού ρεπορτάζ);”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: “Πρόταση συμπαραγωγής ρωσικού εμβολίου στην Ελλάδα”

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μυλωνάκης Αντώνιος, απευθύνει ερώτηση προς τους: Δένδιας Νικόλαος – Γεώργιος (Υπουργός Εξωτερικών) και Κικίλιας Βασίλειος (Υπουργός Υγείας). Στην ερώτηση ο βουλευτής διατυπώνει την θέση του για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να αρνηθεί την παραγωγή του. Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρει ότι ενώ υπήρξε πρόταση για την παραγωγή του Ρωσικού εμβολίου στην χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλησε να προχωρήσει διότι, κατά τον βουλευτή, κάτι τέτοιο θα “δυσαρεστούσε” την Ευρωπαϊκή Ένωση . Ως εκ τούτου ρωτάει τους προαναφερθέντες Υπουργούς: “Ποια ήταν εν τέλη η απάντηση στην επίσημη πρόταση για την συμπαραγωγή του Ρωσικού εμβολίου σε Ελληνικές εγκαταστάσεις;”, “Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προμηθευτεί άμεσα η Ελλάδα το ρωσικό εμβόλιο;” και “Ποια τα οικονομικά oφέλη της Τουρκίας από την συμπαραγωγή του εμβολίου, την οποία φέρεται να αρνήθηκε η Ελλάδα;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: “Για το άνοιγμα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων”

Με επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δελής Ιωάννης, θίγει το θέμα της λειτουργίας των πανεπιστημίων. Κατά τον βουλευτή, η εξ αποστάσεως διδασκαλία, με την οποία λειτουργούν τα πανεπιστήμια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχει δημιουργήσει σημαντικά κενά στην εκπαίδευση των φοιτητών. Ενώ όπως υποστηρίζει υπάρχουν προτάσεις από τις πρυτανικές αρχές, η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την ασφαλή επαναλειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά χρηματοδοτεί σώματα καταστολής. Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ.Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε, μεταξύ άλλων, ” Να ανοίξουν άμεσα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, με εξασφαλισμένα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα (δωρεάν rapid tests κτλ.), τις απαρέτητες αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό και θα στηρίξει τις ανάγκες των φοιτητών”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 9.2.2021

ΣΥΡΙΖΑ: “Θα προστατεύσει η Κυβέρνηση το δημόσιο συμφέρον; Ποια είναι σύμφωνα με το σύστημα ελέγχου τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της OΛΠ ΑΕ_Cosco, όλα τα αποδεικτικά έγγραφα της _μέχρι σήμερα_ υλοποίησης των 11 Υποχρεωτικών Επενδύσεων, κόστους αναφοράς 293.783.800 και συμμετοχής ΟΛΠ ύψους 162.951.352 ευρώ”

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση και ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αναλυτικά οι βουλευτές επικαλούνται παράρτημα σύμφωνα με το οποίο, περιλαμβάνεται στις 11 Υποχρεωτικές Επενδύσεις Λιμένα της Πρώτης Περιόδου, που λήγει τον Αύγουστο 2021 και πρέπει, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης, να ολοκληρωθούν και όχι απλώς να συμβασιοποιηθούν, προκειμένου να μεταβιβαστεί στην Cosco, το 16% των μετοχών που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Στον πρόσφατο κοινοβουλευτικό έλεγχο, αναφορικά με τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της ΟΛΠ AE -Cosco και ειδικά για την πορεία των Υποχρεωτικών Επενδύσεων στη ναυπηγοεπισκευή, ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας παραδέχθηκε ότι εκκρεμεί επένδυση της τάξεως 24 εκατομμ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών στη Ζώνη του Λιμένα. Όλα αυτά εξελίσσονται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ήδη  νομοθετεί, κατά τους βουλευτές, την «αποψίλωση» της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς. Βάσει των παραπάνω ρωτούν, μεταξύ άλλων, “Τι προβλέπει η Συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ -COSCO για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΠ, στην περίπτωση μη ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων μέχρι τη λήξη της Πρώτης Επενδυτικής Περιόδου;” και ζητούν την κατάθεση αντιστοιχών εγγράφων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: “Εκπαιδευτικοί: Η κυβέρνηση δεν κλείνει τμήματα σχολείων με κρούσματα”

Η Μπακαδήμα Φωτεινή, βουλεύτρια του ΜέΡΑ 25, κατέθεσε ερώτηση προς την Νίκη Κεραμέως (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων), αναφορικά με καταγγελίες που θέλουν το Υπουργείο να αποκρύπτει κρούσματα σε σχολεία. Συγκεκριμένα η βουλεύτρια παραθέτει ανακοίνωση των Εκπαιδευτικών του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας οι οποίοι, καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς ότι αποκρύπτουν κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία, καθώς δεν κλείνουν τμήματα στα οποία εντοπίζεται κρούσμα κορονοϊού. Ειδικότερα αναφέρουν, σύμφωνα με δημοσίευμα στο rosa.gr « Η κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να αποκρύψουν το πρόβλημα στα ερωτήματα εκπαιδευτικών και γονέων γιατί δεν κλείνουν τμήματα που είχαν κρούσμα. Το γεγονός ότι πολλοί γονείς δεν στέλνουν από φόβο τα παιδιά τους στα σχολεία αφήνει την κυβέρνηση αδιάφορη. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα στατιστικά και η επικοινωνιακή εικόνα να φαίνεται καλή». Κατόπιν τούτων ρωτά: “Κλείνουν τα τμήματα που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως προβλέπεται;”, “Προβλέπεται να γίνει διερεύνηση των καταγγελιών περί  απόκρυψης κρουσμάτων στην Πάτρα;” και “Γίνεται έλεγχος στα σχολεία αναφορικά με την τήρηση των μέτρων και αν ναι, με τι συχνότητα;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: “Κίνδυνος black_out για τη λειτουργία της ελληνικής βιομηχανίας εν μέσω πανδημίας”

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Αρβανιτίδης Γεώργιος και Κατρίνης Μιχάηλ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη. Τονίζοντας τον ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, αναφέρουν στοιχεία κατά τα οποία παρουσίασε σχετική ανθεκτικότητα στο δεύτερο lockdown, με τα επιμέρους στοιχεία να είναι οριακά. Σε μια περίοδο που η ελληνική βιομηχανία προσπαθεί να κρατηθεί όρθια σε συνθήκες πανδημίας και να ανακάμψει, ακολουθώντας το βηματισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η αδυναμία συμφωνίας με τη νέα τιμολόγηση και τη δομή τιμολογίων της ΔΕΗ δημιουργεί συνθήκες ‘’ασφυξίας’’, αφού η παράταση που δόθηκε λήγει σε 20 ημέρες, χωρίς να προκύπτει ορατό αποτέλεσμα. Με βάση τα παραπάνω αν προτίθενται  να στηρίξουν  ελληνική βιομηχανία ώστε να καταστεί ανταγωνιστική συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και αν θα συνεργαστούν με τη διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία μεταξύ των βιομηχανιών και της ΔΕΗ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 10.2.2021

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: “Ερώτηση για υπόθεση τυχόν εμπλοκής ηθοποιού _ σκηνοθέτη σε κύκλωμα trafficking σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με βάση δημοσίευμα στο protothema.gr (10_2_2021)”

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα (Νάντια), με ερώτηση της προς τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, θίγει το ζήτημα με  και καταγγελίες που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση. Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι μέσα σε όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ξεχωριστή θέση κατέχει το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με βάση το οποίο γνωστός ηθοποιός-σκηνοθέτης είχε βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2012. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός της συχνής παρουσίας του συγκεκριμένου προσώπου σε σπίτι, το οποίο κατόπιν καταγγελιών, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ ως τόπος δράσης κυκλώματος trafficking που εκμεταλλευόταν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά. Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι Υπουργοί, μεταξύ άλλων, αν θα καταστεί σαφές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι για τέτοιου είδους καταγγελίες θα πρέπει να επιλαμβάνονται αυτεπαγγέλτως οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ώστε να πέσει άπλετο φως και να σπάσει επιτέλους το απόστημα της κατάχρησης εξουσίας και θέσης σε όλους τους χώρους κι εν προκειμένω στον καλλιτεχνικό;.

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: “Εμβολιασμός και μέτρα προστασίας της υγείας των αθλητών των εθνικών ομάδων σε όλη τη φάση προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες”

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκιόκας ΙωάννηςΛαμπρούλης Γεώργιος και Συντυχάκης Εμμανουήλ, καταθέτουν ερώτηση προς τα Υπουργεία Πολιτισμού & Αθλητισμού και Υγείας. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο που διανύουμε οι αθλητές βρίσκονται σε προετοιμασία για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επειδή όμως εκτίθενται στον κίνδυνο του κορονοϊού, οι βουλευτής υποστηρίζουν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στις ομάδες με προτεραιότητα  στον εμβολιασμό και ως εκ τούτου επισημαίνουν στα αρμόδια Υπουργεία τι μέτρα θα λάβουν ώστε: “Να γίνει ο εμβολιασμός για όλους τους αθλητές που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας και πρόκριτε να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα για να λάβουν μέρος σε αγώνες.” και “Να παρέχονται στους αθλητές όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (δωρεάν rapid tests κτλ.) κατά την προετοιμασία τους χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 11.2.2021

ΣΥΡΙΖΑ: “Καταγγελίες για υπερκοστολόγηση στην προμήθεια rapid test της Περιφέρειας Αττικής”

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση για τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Υπουργό Οικονομικών και τον κ. Υπουργό Υγείας. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η Περιφέρεια Αττικής με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε την προμήθεια τεστ ταχείας διάγνωσης του ιού Convid-19, ωστόσο πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες που αφορούν στην υπερκοστολόγηση από την εταιρεία που επελέγη από την Περιφέρεια Αττικής, για την οποία δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση. Επιπλέον τα στοιχεία τα οποία προσκομίσθηκαν από τους οικονομικούς φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία, προκειμένου να αποδειχθεί η υπερκάλυψη των τεχνικών προδιαγραφών ενώ έπρεπε να προέρχονται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης ήταν φυλλάδια των ίδιων των εταιρειών και επιπρόσθετα φαίνεται το προϊόν ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί και δεν έχει συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με βάση τα παραπάνω ρωτούν με ποιο κριτήριο επελέγησαν οι τρεις συγκεκριμένες εταιρείες για την απευθείας διαπραγμάτευση και όχι κάποιες άλλες και για ποιο λόγο επιλέχθηκε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με απ’ ευθείας πρόσκληση και όχι με δημοσίευση προκήρυξης και τριήμερη ανάρτηση στη διαύγεια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Μέτρα στήριξης εργαζομένων, επαγγελματιών και ανέργων στον τουρισμό και στην εστίαση”

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κόνσολας Εμμανουήλ (Μάνος), καταθέτει ερώτηση προς τους: Γεωργιάδης Άδωνις (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) και Σταϊκούρας Χρήστος (Υπουργός Οικονομικών). Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού επλήγησαν περισσότερο από άλλους κατά την διάρκεια της πανδημίας, κι ενώ η κυβέρνηση έλαβε, κατά τον βουλευτή, ουσιαστικά μέτρα στήριξης, υπάρχουν προβλήματα όπως των ανέργων αυτών των τομέων που δεν έχουν επιλυθεί. Βάσει των παραπάνω ρωτά τους προαναφερθέντες υπουργούς, μεταξύ άλλων, “Εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών η θέσπιση ειδικής επιστρεπτέας προκαταβολής στους επιχειρηματίες της εστίασης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους, όταν αρθεί η αναστολή λειτουργείας”. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα