Facebook: Ψηφιακά μαγαζιά και πωλήσεις στο “μάτι” της εφορίας – “Λαβράκια” πιάνουν οι αρχές
Μακρύς είναι ο κατάλογος όσων πέφτουν στις "δαγκάνες" των ελεγκτικών αρχών για σωρεία παραβάσεων σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου. Το όλο, μάλιστα, φαινόμενο παίρνει ενδημικές διαστάσεις τελευταία.
- 27 Οκτωβρίου 2021 06:55
Εκτεταμένη φοροδιαφυγή και απώλεια κρατικών εσόδων, παραπλάνηση καταναλωτών, αλλά και διακίνηση προϊόντων απομίμησης είναι μερικές από τις παραβατικές πράξεις που μπορεί σταχυολογήσει κανείς από τον «θαυμαστό» κόσμο των διαδικτυακών αγορών.
Η καραντίνα αλλά και η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων έχει δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για να «ξεφυτρώσουν» δεκάδες εταιρίες που διακινούν προϊόντα, συχνά, με τρόπο που είναι παράνομος. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις νέων ή άλλων επαγγελματιών, που αναζητούν και βρίσκουν διέξοδο μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης ή άλλων ψηφιακών εργαλείων για να ξεκινήσουν το δικό τους «ψηφιακό» μαγαζί. Εκεί μπορεί, σε αρχικό στάδιο, να συγχωρείται μια μικρή αμέλεια ή αδράνεια σε σχέση με την ορθή διαδικασία έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας. Σε άλλες όμως περιπτώσεις εξακολουθητικές παραβατικότητας είναι προφανές ότι επιείκεια δε χωρεί.
Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι τα ευρήματα ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε έξι επιχειρήσεις που επιδίδονται κυρίως σε πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Μη έκδοση αποδείξεων, μη δήλωση εισοδημάτων, ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ είναι μερικά από αυτά, που εντοπίστηκαν.
Σύμφωνα μάλιστα με τις αρχές η συνολική φοροδιαφυγή φτάνει τα 1,7 εκ. ευρώ, με πάνω από το 50% του ποσού αυτού να αφορά έναν συνταξιούχο.
Αναλυτικότερα με βάση την τελευταία «ψαριά» της ΑΑΔΕ:
- Στη Θεσσαλονίκη, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων συνταξιούχου, προέκυψε για τις χρήσεις 2018 και 2019, η μη έκδοση 55.000 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 950.000 ευρώ, για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.
- Σε ατομική επιχείρησή εμπορίας προϊόντων μέσω διαδικτύου στην Αχαΐα, μετά από άνοιγμα λογαριασμών διαπιστώθηκε για τις χρήσεις 2016-2018, η μη έκδοση απροσδιόριστου πλήθους αποδείξεων λιανικής πώλησης, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. συνολικής αξίας 280.000 ευρώ.
- Μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Θεσσαλονίκη προέκυψε, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019, η μη έκδοση 6.500 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 140.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.
- Σε νησί του Ιονίου, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων προσωπικής εταιρείας με αντικείμενο πωλήσεις μέσω Διαδικτύου προέκυψε, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, η μη έκδοση 3.000 φορολογικών στοιχείων, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 125.000 ευρώ.
- Ατομική επιχείρηση στην Κεντρική Μακεδονία, με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο ρούχων, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, κατόπιν επεξεργασίας κατασχεμένων αρχείων, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση 5 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αξίας 110.000 ευρώ.
- Μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Άρτα διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2017 και 2018, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 88.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.
«Οι νέες μορφές προώθησης αγαθών στην αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν νέα δεδομένα για τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής επιδιώκει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος μέσω Διαδικτύου, με έμφαση στη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά πριν λίγους μήνες σχετικά η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών δίνοντας το στίγμα με αφορμή επιχείρηση στις 11/3/2021 από κλιμάκιο ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, που πραγματοποίησε έλεγχο για παραβάσεις του ν. 4177/2013, σε επιχείρηση που διέθετε προς πώληση συσκευές κινητών τηλεφώνων μέσω Διαδικτύου. Το Σώμα διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μέσω ανακριβών δηλώσεων Φ.Π.Α. και έκδοσης φορολογικών στοιχείων από αδήλωτο φορολογικό μηχανισμό. Ζητήθηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών της ελεγχόμενης επιχείρησης. Από έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων προέκυψαν αδήλωτες εισπράξεις χρήσης 2020, αξίας άνω των 7.000.000 ευρώ, με τον αναλογούντα Φ.Π.Α. που δεν αποδόθηκε να υπολογίζεται σε ποσό άνω των 1.600.000 ευρώ.
Οι influencers
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το εμπόριο οι φορολογικές αρχές εστιάζουν και σε δραστηριότητες προβολής προϊόντων και υπηρεσιών, που αναπτύσσουν οι περίφημοι Influencers για να διακριβώσουν πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Στο φόντο αυτό οι ελεγκτικές αρχές και συγκεκριμένα το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, διενεργούν ελέγχους για να δουν εάν τηρούνται βιβλία και διαδικασίες και βέβαια εάν αποκρύπτονται εισοδήματα. Ούτως ή άλλως η φορολογική διοίκηση και οι ελεγκτικές αρχές έχουν στήσει «στασίδι» στα social media και παρακολουθούν για να ξεσκεπάσουν περιπτώσεις που «μυρίζουν» φοροδιαφυγή. Είτε από influencers, είτε από όσους επιδεικνύουν τον πλούτο τους, είτε από e- shop, όπου το φαινόμενο της απάτης τύπου carousel έχει πάρει τελευταία μεγάλες διαστάσεις, είτε από ενοικιαστές πολυτελών σπιτιών σε Μύκονο και αλλού.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις