ΗΠΑ: Χρησιμοποίησαν DNA θύματος βιασμού για να την ταυτοποιήσουν με άλλο έγκλημα

ΗΠΑ: Χρησιμοποίησαν DNA θύματος βιασμού για να την ταυτοποιήσουν με άλλο έγκλημα
Βιασμός iStock

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο συνέδεσε γυναίκα - θύμα βιασμού με άλλο έγκλημα, χρησιμοποιώντας το DNA που ελήφθη κατά την εξέταση βιασμού της.

Στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μιας γυναίκας, που είχε πέσει θύμα βιασμού προχώρησε η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε DNA που συλλέχτηκε στο πλαίσιο της εξέτασης του βιασμού της για να τη συνδέσει με ένα έγκλημα.

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια εισήγαγαν τα προφίλ DNA από ενδεχομένως χιλιάδες θύματα σεξουαλικής επίθεσης εδώ και χρόνια σε μια βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό υπόπτων, όπως αναφέρει η San Francisco Chronicle.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, με τον εισαγγελέα Τσέσα Μπούντιν, να λέει τη Δευτέρα ότι το γραφείο του έμαθε για πρώτη φορά για την πρακτική που ακολουθήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είπε στην εφημερίδα ότι η χρήση του DNA των θυμάτων μπορεί να παραβιάζει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Θυμάτων της Καλιφόρνια (νόμο σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν τα θύματα) καθώς και νόμους του συντάγματος καθώς αφορά αναιτιολόγητες έρευνες.

Το DNA της γυναίκας, το οποίο συλλέχτηκε σε μια εξέταση για τον βιασμό της για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης πριν από αρκετά χρόνια, χρησιμοποιήθηκε για να τη συνδέσει με ένα κακούργημα που αφορά ζητήματα ιδιοκτησίας στην πόλη. Η αστυνομία την ταυτοποίησε με βάση στοιχεία από την εξέταση βιασμού, είπε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας της περιφέρειας εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πρακτική αυτή, σημειώνοντας ότι θα αποτρέψει τα θύματα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, η οποία μάλιστα δεν καταγγέλλεται συχνά στις ΗΠΑ, από το να εμφανιστούν και να το κάνουν.

«Η διατήρηση και χρήση του DNA που συλλέγεται από τις εξετάσεις σεξουαλικής κακοποίησης επιζώντων από τις αρχές επιβολής του νόμου για να τους ενοχοποιήσει βλάπτει τους επιζώντες», έγραψε ο εισαγγελέας στο Twitter. «Η δημόσια ασφάλεια απαιτεί να υποστηρίξουμε τους επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων και να τερματίσουμε οποιεσδήποτε πρακτικές που τους αποθαρρύνουν να εμφανιστούν».

Ο Μπιλ Σκοτ, ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο, είπε στο Chronicle ότι η γυναίκα θα μπορούσε να είχε ταυτοποιηθεί για το παραπάνω έγκλημα μέσω DNA που βρέθηκε σε διαφορετική βάση δεδομένων, αντί αυτού που συλλέχθηκε από εξέταση βιασμού. Ο Σκοτ είπε επίσης ότι το τμήμα «θα επανεξετάσει διεξοδικά το θέμα» και θα υποβάλει έκθεση σε αυτόν και στο γραφείο του εισαγγελέα, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο γερουσιαστής της Πολιτείας, Σκοτ Βίνερ, εκπροσωπώντας την πόλη, είπε ότι οι νομοθέτες προσπαθούν να καταλήξουν στο άν χρειάζεται αλλαγή στη νομοθεσία της Πολιτείας για να αποτραπεί η πρακτική αυτή. «Η απόκτηση των στοιχείων σχετικών με τον βιασμό μπορεί να τραυματίσουν εκ νέου το θύμα. Η τοποθέτηση αυτού του DNA σε μια βάση δεδομένων για μελλοντική χρήση είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται. Είναι απαράδεκτο», έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα