Αναβρασμός για την επίταξη εκτάσεων: Το υπουργείο καλεί σε σύσκεψη, οι νησιώτες ετοιμάζουν πορεία
Αντιδράσεις για την επίταξη ακινήτων και εκτάσεων σε νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου με σκοπό τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Κινητοποίηση την Πέμπτη και οργή για την απόφαση
- 11 Φεβρουαρίου 2020 09:03
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ακινήτων και εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
“Το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά στην έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας”, τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Την Πέμπτη έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σχετικής σύσκεψης στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Ωστόσο, οι φορείς των νησιών τονίζουν ότι όχι μόνο δεν θα δώσουν το παρών, αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
“Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας” τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”. Ο ίδιος σημείωσε ότι έμαθε για την επίταξη λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς.
Από πλευράς του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σημείωσε στην ίδια εκπομπή ότι σε κανέναν Έλληνα σε καιρό ειρήνης δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος “επίταξη”.
“Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά” είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε: “Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών”.
Σημειώνεται πως όπως γράφουν τα Παιχνίδια Εξουσίας, “γαλάζιοι” βουλευτές από τους νομούς του Νοτιοανατολικού Αιγαίου προειδοποίησαν πως υπό την πίεση των αντιδράσεων στα νησιά τους, δεν μπορούν να ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ
Την ίδια ώρα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι “οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν την άρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών” και προσθέτει: “Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει “κλειστό” και την άλλη δήθεν “ελεγχόμενο”. Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η “τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα”, αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει λύση, μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες. Η κυβέρνηση οφείλει:
-Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
-Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)
-Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός – και όχι δύο – κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί
-Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
-Λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου”.
Από τη δική του μεριά το ΚΚΕ τονίζει:
“Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα. Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα νησιά που έχουν hotspot, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον και οι δύο αποδέχονται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου. Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, δημιουργεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης η καταστολή σε βάρος προσφύγων-μεταναστών, καθώς και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνει την κατάσταση και δημιουργεί εντάσεις στα νησιά”.
Κλειστές δομές προσφύγων: Σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει “καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης”, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων.
Όπως ανακοινώθηκε: “Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια.
Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη”.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας:
“Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
– Φύλαξη των συνόρων μας.
– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
– Αυξημένες επιστροφές.
– Κλειστές δομές.
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές”.