Κοινωνικό μέρισμα 2018: Τα συνηθέστερα λάθη – Σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε αίτηση αν απορρίφθηκε
Περίπου 25000 άνεργοι και συνταξιούχοι που εντοπίστηκαν από το σύστημα ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να ξανακάνουν αίτηση για κοινωνικό μέρισμα μόλις η ΗΔΙΚΑ λύσει το πρόβλημα που υπήρξε με τα στοιχεία τους.
- 10 Δεκεμβρίου 2018 11:41
Πρόβλημα με το κοινωνικό μέρισμα προέκυψε από τη λανθασμένη φόρτωση στοιχείων στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ και τις δυσλειτουργίες της ιστοσελίδας www.koinonikomerisma.gr.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ενημερώσει ότι εντός της ημέρας το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί. Μόλις γίνει αυτό, όσοι απορρίφθηκαν, λόγω του ότι εντοπίστηκαν από το σύστημα ότι οι δικαιούχοι δεν ήταν κάτοικοι Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια, θα πρέπει να κάνουν ξανά αίτηση για να πάρουν το μέρισμα που δικαιούνται.
Λόγω των προβλημάτων του συστήματος οι υπερήλικες ( άτομα πάνω από 70 ετών ) οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του μερίσματος και ως γνωστό δεν χρειάζεται να κάνουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα μπορεί να εμπίπτουν στο ίδιο πρόβλημα.
Γι’ αυτό καλό θα είναι να προστρέξουν για βοήθεια σε κάποιο συγγενή που μπορεί να χειριστεί την πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος για να ελέγξουν αν έχουν κοπεί από λάθος.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από όλους στη σωστή συμπλήρωση του αριθμού λογαριασμού ( IBAN ) όπου θα πιστωθεί το ποσό του κοινωνικού μερίσματος καθώς και στην παροχή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείο ( e-mail ) και αριθμού κινητού τηλεφώνου είτε του ίδιου του δικαιούχου είτε (αν πρόκειται για υπερήλικα) κάποιου συγγενικού προσώπου προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία από και προς την ΗΔΙΚΑ για κάθε πρόβλημα.
Λάθη και στα προσυμπληρωμένα στοιχεία
Τα συνηθέστερα λάθη εντοπίζονται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Εάν υπάρχει λάθος στον ΑΜΚΑ οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα από τα ΚΕΠ για να γίνει ενημέρωση του ΑΜΚΑ ως προς τον ΑΦΜ.
Για τον χρόνο ασφάλισης οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΦΚΑ και στον ΟΑΕΔ για τον χρόνο ανεργίας. Μόλις ο ΟΑΕΔ διορθώσει τον χρόνο ανεργίας θα πρέπει άμεσα να εμφανιστεί και στο σύστημα για το Κοινωνικό Μέρισμα.
Εάν υπάρχουν λάθος προσωπικά στοιχεία, εάν υπάρχει αλλαγή σε οικογενειακή κατάσταση κλπ, θα πρέπει οι δικαιούχοι να πάνε στα ΚΕΠ με ένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει την αλλαγή για να γίνει αυτή η αλλαγή και στο σύστημα .
Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ανοιχτή και μετά τις 14 του μήνα που θα αρχίσει η καταβολή τους μερίσματος για τους πρώτους δικαιούχους .
Στις 950.000 οι αιτήσεις
Στο μεταξύ οι αιτήσεις συνεχίζονται με ρυθμούς καταιγιστικούς. Παρά τις διακοπές λειτουργίας που συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο μέχρι και τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 950000 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί για διάφορους λόγους 193.000.
Ανάμεσα στα παράπονα τα πιο βασικά είναι αυτά που προέρχονται από ανέργους οι οποίοι μόλις κάνουν την αίτηση διαπιστώνουν ότι δικαιούνται μικρότερο μέρισμα από αυτό που υπολόγιζαν.
Αυτό γίνεται γιατί στην απομείωση του εισοδήματος κατά 9000 που προβλέπει η ΚΥΑ για ανέργους έως 6 μήνες προσαυξημένο κατά 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας το 2018, μπαίνουν στη μέση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Αν δηλαδή για κάποιον άνεργο η απομείωση των εισοδημάτων του 2017, διαμορφώνει το εισόδημα του κάτω από τα τεκμήρια διαβίωσης, τότε το μέρισμα δίνεται υπολογίζοντας ως εισόδημα το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό.
Για παράδειγμα αν ήταν κάποιος άνεργος από 1/1/2018 έως και 30/11/2018 και το 2017 είχε τεκμαρτά εισοδηματα 7000 ευρώ και πραγματικά 16500 ευρώ. Με βάση την απόφαση του μερίσματος από το εισόδημα αυτό απαλείφονται 9000 (για τους πρώτους έξι μήνες) συν 5 Χ1500 =7500, δηλαδή 16500 ευρώ, δηλαδή όσο εισόδημα είχε το περασμένο χρόνο.
Εδώ όμως το σύστημα δεν υπολογίζει το πραγματικό (μηδενικό εισόδημα) αλλά το τεκμαρτό και πάνω σε αυτό δίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό μέρισμα 200 ευρώ αντί 400 ευρω.