Ουκρανία: Ολα κρέμονται από μία κλωστή – Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι

Ουκρανία: Ολα κρέμονται από μία κλωστή – Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι
Ουκρανοί στρατιώτες AP

Η κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας κορυφώνεται και η πολεμική εμπλοκή φέρεται να είναι πλέον μία ισχυρή πιθανότητα. Οι τελευταίες εξελίξεις.

Το επίδικο της ρωσοουκρανικής κρίσης είναι πλέον ξεκάθαρο. Η Ρωσία δεν επιθυμεί την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς (να γίνει δηλαδή η Ουκρανία μέλος της συμμαχίας) και επίσης φιλοδοξεί να έχει τον πρώτο ρόλο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι οποίες έτσι και αλλιώς ελέγχονται από Ρώσους αυτονομιστές από το 2014.

Τι κάνουν οι Ρώσοι

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κάνεις σαφείς τις προθέσεις του συγκεντρώνοντας στα ρωσοουκρανικά σύνορα περίπου 130.000 στρατιώτες οι οποίοι ασκούνται καθημερινά για επικείμενη εισβολή. Την ίδια ώρα αρνείται με όλους τους τρόπους ότι επιθυμεί να εισβάλλει στην Ουκρανία αλλά με τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο πεδίο δεν μπορεί να πείσει. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντησή του με τον Πούτιν τη Δευτέρα τόνισε ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ακόμη ανοιχτοί και κάλεσε σε συνέχεια των διπλωματικών προσπαθειών.

Τι κάνουν οι Ουκρανοί

Η αλήθεια είναι ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση έστω και αν στηρίζεται από τη Δύση. Δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς απηύθυνε διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό και προέβλεψε ότι η μέρα της ρωσικής επίθεσης βασιζόμενος όμως σε αμερικανικές αναφορές θα είναι η προσεχή Τετάρτη. Η 16η Φεβρουαρίου κηρύχθηκε εθνική αργία και μέρα “εθνικής ενότητας” ενώ σε όλη τη χώρα θα ακούγεται ο εθνικός ύμνος. Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος επιχειρεί να συσπειρώσει τον λαό του.

Τι κάνουν οι Αμερικανοί

Τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι οι Ρώσοι θα εισβάλλουν. Το τονίζουν τόσο συχνά που ένας ανεξάρτητος παρατηρητής μπορεί να σκεφτεί ότι οι ΗΠΑ είναι σαν να επιθυμούν αυτήν την εξέλιξη. Οι Αμερικανοί όμως δεν περιορίζονται στο λεκτικό μέρος, προχωρούν και σε πράξεις. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο κλείνει μέχρι νεωτέρας και ότι Αμερικανοί διπλωμάτες μετακινούνται στη δύση για λόγους ασφαλείας. Την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν προσανατολίζεται στο να στηρίξει την Ουκρανία με 1 δισ. δολάρια έκτακτη οικονομική βοήθεια.

Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι

Παρακολουθούν διακρικά και επιχειρούν στο διπλωματικό στίβο. Ο Όλαφ Σολτς βρέθηκε τη Δευτέρα στο Κίεβο και επανέλαβε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Δύσης. Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τη Ρωσία να αποφύγει ένα “κρίσιμο λάθος” ενώ επικεφαλής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μπετσόλα δήλωσε ότι “είμαστε ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουκρανίας σ’ αυτή τη διαμάχη”.

Τι κάνει ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Ο Γκουτέρες εξέφρασε τη “σοβαρή ανησυχία” του στους δύο υπουργούς για την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, “χαιρέτισε τις τρέχουσες διπλωματικές διαβουλεύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης και υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη διπλωματία”, ανέφερε ο εκπρόσωπος ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα