Κορονοϊός: Ερωτηματικό το πόσοι μαθητές έχουν νοσήσει
Αμφισβητούμενος διαπιστώνεται ο αριθμός των μαθητών που έχουν νοσήσει από κορονοϊό καθώς με βάση τα λεγόμενα του κ. Χαρδαλιά αυτοί ανέρχονται σε μόλις 218. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ όμως δείχνουν μια διαφορετική εικόνα.
- 08 Οκτωβρίου 2020 05:58
Χωρίς απάντηση έμεινε την προηγούμενη Παρασκευή η ερώτηση του news247.gr σχετικά με τον αν η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού κατά 500 άτομα σε ηλικίες κάτω των 17 ετών συνδυάζεται με το άνοιγμα των σχολείων. Παρόλ’ αυτά την Τρίτη, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι έχουν νοσήσει από το άνοιγμα των σχολείων μέχρι τις 6 Οκτωβρίου μαθητές που αντιστοιχούν στο 0,016% του συνόλου των μαθητών της χώρας. Όμως το στοιχείο αυτό δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε προχθές ότι “άξιο αναφοράς είναι ότι οι μαθητές που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 0,016% του συνόλου των μαθητών, ποσοστό 0,033% των εκπαιδευτικών σε σχέση με το σύνολο των εκπαιδευτικών, ενώ τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων και ως εκ τούτου τα σχολεία μας θεωρούνται ασφαλή”.
Δεν αμφισβητούμε την ασφάλεια των σχολείων, όμως, το ποσοστό που σημειώθηκε από τον υφυπουργό, ως απόλυτο νούμερο στο σύνολο των μαθητών δείχνει ότι έχουν νοσήσει περίπου 218 παιδιά. Επίσης αυτό το απόλυτο νούμερο, είτε απέφυγε ο υφυπουργός να το αναφέρει είτε δεν του το είχαν προσδιορίσει.
Σ’ αυτό λοιπόν το σημείο διαπιστώνεται και η βασική αμφισβήτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την έναρξη των σχολείων μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου έχουν νοσήσει από κορονοϊό 592 παιδιά (άτομα κάτω των 17 ετών). Θεωρείται αδύνατον από το σύνολο αυτών των παιδιών μόνο τα 218 να πηγαίνουν σχολείο και τα υπόλοιπα να ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες όπου δεν έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Βέβαια μπορεί να πει κανείς ότι ακόμη και αν από τα παραπάνω άτομα, τα 500 πήγαιναν σχολείο, το ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των μαθητών είναι μικρό. Όμως είναι υπερδιπλάσιο αυτών που αναφέρθηκαν και σίγουρα θα είχε αντίκτυπο στο κλείσιμο αιθουσών ή και σχολικών συγκροτημάτων. Την ίδια στιγμή το να ανακοινώνονται χαμηλότερα νούμερα από τα πραγματικά, σε μια περίοδο επιδημίας, αφαιρεί πολλούς “πόντους” από την αξιοπιστία των καταγραφών.
Σχετικά δε με το σχόλιο του κ. Μαγιορκίνη στην ερώτησή μας, ότι η αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 17 ετών “είναι ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στους ενήλικες και δεν είναι ενδεικτική του ότι έχουμε μία αύξηση της μετάδοσης στα παιδιά” αυτό δεν ισχύει. Συγκεκριμένα από τις 13/9 μέχρι και τις 7/10 η αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες μεταξύ 18-39 ετών ήταν 52%, μεταξύ 40 και 64 ετών ήταν 62% και σε ηλικίες από 65 ετών και πάνω ήταν 54%. Στις δε ηλικίες κάτω των 17 ήταν 81%!
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr