Φυσικό αέριο: Έκτακτα μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού υπό τον φόβο κλεισίματος της ρωσικής στρόφιγγας

Φυσικό αέριο: Έκτακτα μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού υπό τον φόβο κλεισίματος της ρωσικής στρόφιγγας
Ρεβυθούσα EUROKINISSI

Η κυβέρνηση σπεύδει να ψηφίσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, μετά και τα τελευταία γεγονότα της μείωσης των ποσοτήτων ρωσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Με σειρά άρθρων στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προβλέπονται η θέσπιση της εγκατάστασης πλωτού δεξαμενόπλοιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, η συνέχιση της λειτουργίας των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη αλλά και η θέση σε καθεστώς εφεδρείας των ντιζελοκίνητων μονάδων των διασυνδεδεμένων νησιών με τη σύναψη σχετικών συμβάσεων και καθορισμού ανταλλάγματος για τη ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να δημιουργήσουν ζώνες άμυνας μετά τη μείωση της χορήγησης φυσικού αερίου από την Ρωσία που τις τελευταίες ημέρες έχει αγγίξει το 50%. Το περιβάλλον γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό καθώς οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά πληρότητας, δημιουργώντας έτσι φόβους, κυρίως για τον επόμενο χειμώνα.

Η Ρεβυθούσα

Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να θεσπίσει έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο για την περίοδο Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα και αφού έχει διενεργήσει τον διαγωνισμό για την μίσθωση πλωτού δεξαμενόπλοιου υγροποιημένου φυσικού αερίου, προχωρά τώρα στη θέσπιση της σχετικής διαδικασίας.

Το πλοίο Υ.Φ.Α. λειτουργεί ως πλωτή δεξαμενή της Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. στη νήσο Ρεβυθούσα (Εγκατάσταση Υ.Φ.Α.), προκειμένου να ενισχυθεί η αποθηκευτική δυνατότητα της Εγκατάστασης αυτής.

Ας σημειωθεί, δε, ότι δίνεται η δυνατότητα στη ΡΑΕ να παρατείνει τη μίσθωση του πλωτού δεξαμενόπλοιου:

«Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), αξιολογείται η αναγκαιότητα της παράτασης της μίσθωσης της παρ. 1 για διάστημα έως έξι (6) διαδοχικών μηνών, και σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, η μίσθωση παρατείνεται αναλόγως».

Τα νησιά

Σε καθεστώς εφεδρείας μπαίνουν οι παλιές πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στα διασυνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα, όπως προβλέπει το άρθρο 120 του νομοσχεδίου:

«Για τη διασφάλιση του εφοδιασμού των νησιωτικών περιοχών που διασυνδέονται με το Σύστημα Μεταφοράς της ηπειρωτικής χώρας και δεν εμπίπτουν πλέον στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, συνάπτονται συμβάσεις Εφεδρείας Δυναμικού Εκτάκτων Αναγκών, μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του κατόχου άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές μονάδες, που βρίσκονται στα ηλεκτρικά συστήματα των εν λόγω νησιωτικών περιοχών. Οι ανωτέρω συμβάσεις υποβάλλονται προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».

Έκτακτα μέτρα και για την Κρήτη

Σύμφωνα με το άρθρο 123 του νομοσχεδίου οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται στην Κρήτη και έχουν προσωρινή άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, παίρνουν παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023:

«Κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων, χορηγείται άδεια εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν δύο μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει ολοκληρωθεί η ΦΑΣΗ Ι της διασύνδεσης της Κρήτης, και δεν έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες, μπορεί να παρατείνεται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο χρόνος ισχύος των αδειών εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα