Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες στον τουρισμό – Καμπανάκι από την πορεία του ΑΕΠ
Η κυβέρνηση "ποντάρει" στην απόδοση του lockdown ώστε να μειώσει το ιικό φορτίο και να μπορέσει να ανοίξει τον τουρισμό. Προβλέψεις για διπλασιασμό του πρωτογενούς ελλείμματος.
- 11 Φεβρουαρίου 2021 06:30
Ο Πρωθυπουργός μπορεί να επένδυσε στην καλλιέργεια μελλοντικών προσδοκιών στην οικονομία με αιχμή τη γρήγορη επανεκκίνηση του τουρισμού, αλλά και τη διασφάλιση δημοσιονομικής ευελιξίας για δυο χρόνια μιλώντας χτες το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ωστόσο η τρέχουσα κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική. Ο δείκτης ρίσκου για τις όποιες προβλέψεις είναι μεγάλος, εν μέσω πανδημίας, καθώς ειδικά ο τουρισμός είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση. Παράλληλα είναι νωπές και οι περυσινές εμπειρίες όπου και πάλι υπήρχε καλλιέργεια προσδοκιών που στη συνέχεια δεν επαληθεύτηκαν.
«Θα κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, θα καλύψουμε το φως-νερό-τηλέφωνο και η χώρα θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δοθεί η δυνατότητα να έρθουν τουρίστες από χώρες της Ευρώπης, από τις ΗΠΑ, από την Ρωσία, το Ισραήλ. Την επόμενη μέρα θα είμαστε από τους νικητές» τόνισε χτες ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να δώσει ελπίδα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βλέπουν τον ορίζοντα «γκρίζο».
Δεν παρέλειψε βέβαια να υπενθυμίσει ότι «πέρυσι με το ζόρι φτάσαμε στο 25% μιας κανονικής σεζόν» αν και βέβαια οι αρχικές προβλέψεις με το άνοιγμα της θερινής περιόδου πέρυσι ήταν πολύ πιο αισιόδοξες. «Φέτος θα είμαστε πολύ-πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν το ’20 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμασταν το ’19. Στο Ισραήλ, ένας από τους λόγους που πήγα ήταν αυτός. Μπορεί να έχουμε ήδη επισκέπτες από τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Πέρυσι θυμίζω ότι τους πρώτους επισκέπτες τους είδαμε τον Ιούνιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης που ουσιαστικά είπε ότι σε περίπου δυο μήνες θα αρχίσει η τουριστική σεζόν.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση «ποντάρει» στην απόδοση του Lockdown ώστε να μειώσει το ιικό φορτίο και να μπορέσει να ανοίξει τον τουρισμό το συντομότερο κι έτσι να τονώσει την οικονομία. Βέβαια όλα τούτα με την αίρεση να βγει αληθινό σενάριο, γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα καταστούν οριακά.
Άλλωστε με βάση τις προβλέψεις όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις αναμένεται διψήφια ύφεση και στο α’ τρίμηνο του 2021 λόγω του lockdown με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς να περιορίζεται από τα 45,9 δισ. που ήταν πέρυσι, κοντά στα 40 δισ.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού είναι ante portas καθώς πέρα από το κόστος του lockdown θα πρέπει να υπάρξει ένα επιπλέον πλαίσιο στήριξης. Ήδη, στα σενάρια που τρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για διπλασιασμό του πρωτογενούς ελλείμματος -από τα 7 στα 14 δισ.- εφόσον επιβεβαιωθούν οι χειρότερες προβλέψεις όσον αφορά την πορεία της πανδημίας.
Παράλληλα η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος στην περιοχή των 350 δισ. από περίπου 344 δισ. που είναι η εκτίμηση του χρέους αυτή τη στιγμή.
Σε αυτές τις δημοσιονομικές συνθήκες, όμως, θα πρέπει να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για το νέο κύμα μέτρων που θα έλθει. Κύρια θα αφορούν μεταθέσεις πληρωμών και πάγωμα οφειλών ώστε να δοθεί «χείρα βοηθείας» σε όσους κινδυνεύουν να πέσουν στο «γκρεμό».
Έτσι στο τραπέζι είναι η αναστολή πληρωμής δόσεων από ρυθμίσεις και ειδικών φόρων, όπως ο ΦΠΑ ή ακόμη και έκπτωση 25% για το ΦΠΑ για τις περιπτώσεις της εφάπαξ εξόφλησης.
Επίσης, επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και οι εργαζόμενοι που τίθενται υποχρεωτικά σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εξετάζεται να έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν τη δόση ή τις δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής αποπληρωμής οφειλών, οι οποίες κανονικά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 26 Φεβρουαρίου. Επιπλέον εξετάζεται το πώς θα μπορέσει να διευκολυνθεί ο φορολογούμενος με ένα πακέτο πολλών δόσεων για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που είτε έρχονται (δόσεις εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) είτε είναι συσσωρευμένες.
Βέβαια στο Υπ. Οικονομικών τονίζουν ότι οι νέες δράσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα πρέπει να είναι στοχευμένες σε όσους αποδεδειγμένα πλήττονται. Γι’ αυτό και δε συζητείται μια οριζόντια παρέμβαση, καθώς έτσι θα υπονομευτεί και η προσπάθεια του κρατικού ταμείο να έχει έστω κάποια λίγα έσοδα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr