ΕΝΦΙΑ: Στο μικροσκόπιο των αλλαγών ο συντελεστής παλαιότητας – Στο τραπέζι “συντελεστής ανακαίνισης και Εξοικονομώ”
Την αναθεώρηση ενός βασικού συντελεστή που καθορίζει το ύψος του ΕΝΦΙΑ εξετάζει η κυβέρνηση ώστε να αποτυπώσει με πιο αντιπροσωπευτικό στόχο τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
- 16 Ιουνίου 2021 08:03
«Η παλαιότητα είναι αδυναμία του συστήματος. Είναι στατική και δε βλέπει πχ τις ανακαινίσεις. Μάλλον θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση.» Αυτό ανέφερε χτες μιλώντας σε δημοσιογράφους κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Σημειώνεται ότι ήδη συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας η οποία θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης πέραν του ΕΝΦΙΑ σε άλλους φόρους και τέλη καθώς και σε κοινωνικά επιδόματα. Η Ομάδα Εργασίας αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα όπου απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα θα λειτουργεί και εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας της φορολογικής πολιτικής για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ.
Αξίζει να σημειωθεί με βάση όσα ισχύουν ο συντελεστής παλαιότητας έχει έξι (6) βαθμίδες ας που κυμαίνονται από 1,00 για ακίνητα άνω των 26 ετών και φθάνουν έως το 1,25 για ακίνητα έως 4 έτη. Δηλαδή ο συντελεστή παλαιότητας προσαυξάνει το ποσό του φόρου εκτός της περίπτωσης που η ηλικία του ακινήτου ξεπερνά τα 26 έτη.
Πλέον αναμένεται αυτά τα δεδομένα να τροποποιηθούν και να συμπεριλάβουν στα κριτήρια αύξησης του φόρου επενδύσεις σε ανακαινίσεις, σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτλ.
«Ένα σπίτι ανακαινισμένο 50 ετών, μπορεί να έχει άλλη αξία από ένα άλλο της ίδιας ηλικίας ή ακόμη και νεώτερο» ανέφερε χτες το στέλεχος του Υπ. Οικονομικών. Π.χ. ένα διαμέρισμα του 1980 πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Αθήνας που μπορεί να προσφέρεται και για Airbnb μπορεί να έχει χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ένα ανάλογο διαμέρισμα του 2000, που δεν έχει ανακαινισθεί.
Αναμφισβήτητα το πώς θα πιστοποιείται η ανακαίνιση είναι ένα μεγάλο ζήτημα καθώς πολλές από αυτές δεν δηλώνονται μέσα από τη διαδικασία έκδοσης αδεών μικρής κλίμακας. Ωστόσο λόγω των κινήτρων που δίνονται με φοροαπαλλαγές για δαπάνες ανακαινίσεων, ή του «Εξοικονομώ» υπάρχει ένα μίνιμουμ φίλτρου που μπορεί να οδηγήσει σε πιστοποίηση των αναβαθμίσεων των κτηρίων. Δηλαδή εάν ένας ιδιοκτήτης έχει ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα τότε αυτόματα θα «φαίνεται» ότι έχει προχωρήσει σε αναβαθμίσεις της περιουσίας του και άρα θα αντιμετωπίζει αυξημένους συντελεστές παλαιότητας.
Είναι προφανές πάντως ότι ένα τέτοιο «λίφτινγκ» στον εν λόγω συντελεστή μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες εκπλήξεις στις «λαϊκές» κυρίως περιοχές, όπου πολλοί ιδιοκτήτες προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.
Ρύθμιση
Άλλη μια δύσκολη επίσης εξίσωση, που θα κληθεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο το επόμενο διάστημα, συνδέεται με τις συσσωρευμένες οφειλές τόσο από τον ΕΝΦΙΑ όσο κι από άλλους φόρους. Δηλαδή έχει να κάνει και με τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των κορωνοχρεών.
Όπως φαίνεται το θέμα θα τεθεί τους θεσμούς στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να βελτιώσει τις υφιστάμενες προβλέψεις και οι δόσεις να φτάσουν στις 60 ή τις 72 και ει δυνατόν να καλυφθούν όλα τα χρέη που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας όπως π.χ. ο φόρος εισοδήματος του 2020.
Άλλωστε η αποπληρωμή των χρεών που γέννησε η πανδημία αλλά και των άλλων υποχρεώσεων όπως η επιστροφή των «Επιστρεπτέων Προκαταβολών» είναι ένα συστημικό πρόβλημα ειδικά για ΜμΕ και για αδύναμα νοικοκυριά.
Πάντως παγίως οι θεσμοί αντιδρούν σε γενναίες ρυθμίσεις, ωστόσο είναι αυτές που στο παρελθόν κράτησαν στη ζωή πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις