ΝΔ: Μετά το σκληρό ροκ, κλασική μουσική
Ο Μητσοτάκης ρίχνει τους τόνους και ανοίγει τη βεντάλια των αντιπολιτευτικών θεμάτων στη σημερινή τρίτη ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης. Στη ΝΔ εκτιμούν μεν ότι έπληξαν το αριστερό προφίλ Τσίπρα και ακύρωσαν επικοινωνιακά τα μέτρα, διαπιστώνουν όμως ότι η πόλωση έχει και ζημιές
- 10 Μαΐου 2019 07:16
Μετά το σκληρό ροκ της πρώτης ημέρας της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, η Νέα Δημοκρατία γυρνά σε πιο… κλασική μουσική.
Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι με τη σφοδρή σύγκρουση της Τετάρτης η ΝΔ πέτυχε το στόχο της, που ήταν να κάνει ζημιά στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα εξ αριστερών, διεμβολίζοντας το με το περίφημο κότερο, αλλά και να ακυρώσει επικοινωνιακά τα μέτρα που παρουσίασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός. “H λέξη ελίτ θα κοπεί από το λεξιλόγιο του Τσίπρα πλέον. Υπέστη πλήγμα το αριστερό του προφίλ και το αφήγημα του στην καρδιά των εκλογών. Για αυτο και αντέδρασε τόσο επιθετικά, γιατί κατάλαβε ότι με τα μέτρα έπαιξε τα ρέστα του για να αλλάξει ατζέντα πριν την κάλπη και έμεινε ταπί πολιτικά” έλεγε χαρακτηριστικά γαλάζιο στέλεχος.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο ταυτόχρονα διαπιστώνουν ωστόσο όπως φαίνεται ότι η πόλωση έχει και κόστος, αφενός σε μερίδα της κοινής γνώμης που απωθείται από τις προσωπικές συγκρούσεις και αναφορές, ιδίως δε στους αναποφάσιστους, αφετέρου καθώς η επιμονή στην Πολακιάδα και το κότερο ενδέχεται να ερμηνευθεί από ενδιαφερόμενους όπως οι συνταξιούχοι αρνητικά. Είναι γεγονός ότι και πολλοί βουλευτές και στελέχη θεωρούσαν ότι η οικονομία και η καθημερινότητα είναι πιο κρίσιμα ζητήματα, καθώς και ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ενοχοποιεί τις κοινωνικές επαφές με επιχειρηματίες, ούτε τη συμφέρει να παίζει στο πεδίο της πόλωσης. Κυρίως οι βουλευτές ενδιαφέρονται να απαντήσουν στο πεδίο των μέτρων και ειδικά των συντάξεων, αν και άπαντες στη ΝΔ εκτιμούν πως ούτως ή άλλως προεκλογικές παροχές δεν αλλάζουν το τοπίο των ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία απόψε το βράδυ αναμένεται να ρίξει τους τόνους και να ανοίξει τη βεντάλια των αντιπολιτευτικών θεμάτων, σε αντίθεση με την πρώτη του ομιλία η οποία εστίαζε στα θέματα του Παύλου Πολάκη και των πρωθυπουργικών διακοπών σε κότερο μετά το Μάτι. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι θα αναφερθεί ανακεφαλαιώνοντας τα ζητήματα και εκτιμώντας ότι απωλέσθη το λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς”. Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συζήτησης εξάλλου οι βουλευτές της ΝΔ “σφυροκόπησαν” συντονισμένα την κυβέρνηση με κωδικό “Πολάκης- Μάτι- κότερο”, ενώ οι τομεάρχες άσκησαν δριμεία κριτική ο καθένας στον τομέα της πολιτικής του ευθύνης.
Ο κ.Μητσοτάκης κλείνοντας θα συνοψίσει αυτή την κριτική και αναμένεται να καλέσει τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για ηθικούς λόγους και για το σύνολο της πολιτικής της. Ήδη πάντως από χθες έριξε σταδιακά τους τόνους, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον κ.Τσίπρα για την όξυνση και ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα απαντά στις προκλήσεις αλλά και ότι θα μιλά στο εξής κυρίως για το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα και το μέλλον της χώρας. Αρχικά ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο χθες ξεκαθάρισε ότι δεν μετάνιωσε που απάντησε στον πρωθυπουργό, στη συνέχεια από την Αιτωλοακαρνανία δήλωσε ότι η λάσπη θα απαντιέται και θα απαντιέται σκληρά και από τα Ιωάννινα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χαρακτήρισε γλάστρα το Στέλιο Κυμπουρόπουλο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ταυτόχρονα συνέχισε την επιχείρηση αποδόμησης της 13ης σύνταξης, την οποία χαρακτηρίζει προεκλογικό επίδομα με το σχόλιο “πολύ λίγα, πολύ αργά”, ενώ τονίζει και αναμένεται να τονίσει και σήμερα πως με τη μείωση του αφορολόγητου χάνεται μία ολόκληρη σύνταξη, ενώ ο κ.Τσίπρας δίνει για ψηφοθηρικούς λόγους μισή.
Πάντως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε και χθες και μέσω κοινωνικών δικτύων, αλλά και στη Βουλή στον ισχυρισμό πως ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα έπαιρνε δουλειές επί Χούντας- ενδεχομένως και για να αντισταθμίσει τις επιθέσεις που ο ίδιος έχει δεχθεί πολλάκις από το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο για δικές δηλώσεις θετικές απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών.