Γαλλία: Στο Παρίσι το “Κομβόι της Ελευθερίας” – Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Γαλλία: Στο Παρίσι το “Κομβόι της Ελευθερίας” – Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, καθώς το γαλλικό "Κομβόι της Ελευθερίας" κατά των περιορισμών Covid μπήκε στο Παρίσι. AP

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, καθώς το γαλλικό "Κομβόι της Ελευθερίας" κατά των περιορισμών Covid μπήκε στο Παρίσι.

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, λίγο αφότου το γαλλικό «Κομβόι της Ελευθερίας» κατά των περιορισμών της Covid-19 κατάφερε να εισέλθει στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οχήματα με διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού εμποδίζοντας την κυκλοφορία περιμετρικά της Αψίδας του Θριάμβου.

Αυτοκινητοπομπή διαδηλωτών στη Γαλλία 2022 Laurent Cipriani/AP Photo

Με έμπνευση από τις διαδηλώσεις του «Κομβόι της Ελευθερίας» στον Καναδά, οι οδηγοί στη Γαλλία κρατούσαν σημαίες της χώρας τους και κόρναραν αψηφώντας τις εντολές της αστυνομίας να μην μπουν στην πόλη.

Οχήματα της γαλλικής αστυνομίας στην Αψίδα του Θριάμβου 2022 Adrienne Surprenant/AP Photo

Η γαλλική αστυνομία σταμάτησε αυτοκινητοπομπή διαδηλωτών 2022 Adrienne Surprenant/AP Photo

Η αστυνομία είπε στους διαδηλωτές να προχωρήσουν, καθώς ορισμένοι από τους επιβαίνοντες σκαρφάλωσαν στα οχήματά τους στη μέση του κυκλικού κόμβου στην αρχή της λεωφόρου Σανζ Ελιζέ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίτερα, η αστυνομία γνωστοποίησε ότι σταμάτησε 500 οχήματα που προσπαθούσαν να πάνε στο Παρίσι και σχεδόν 300 κλήσεις επιδόθηκαν σε οδηγούς έως το μεσημέρι τοπική ώρα.

Ξεχωριστά, η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 5 διαδηλωτές στο νότιο Παρίσι για κατοχή σφεντόνων, σφυριών, μαχαιριών και αντιασφυξιογόνων μασκών.

Έκκληση Μακρόν να επικρατήσει ηρεμία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει “ηρεμία”, ενώ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Ouest-France, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους υπογραμμίζει ότι η Γαλλία “έχει ανάγκη από ομόνοια, από συλλογική καλή θέληση”, επισημαίνοντας πως “ακούει και σέβεται” την “κόπωση” και την “οργή” που συνδέονται με την υγειονομική κρίση.

“Είμαστε όλοι συλλογικά κουρασμένοι από αυτό που ζούμε εδώ και δύο χρόνια. Αυτή η κόπωση εκφράζεται με πολλούς τρόπους: από την αναστάτωση σε ορισμένους, από την κατάθλιψη σε άλλους. Βλέπουμε έναν ψυχικό πόνο πολύ ισχυρό, μεταξύ των νέων μας και των λιγότερο νέων. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η κόπωση μεταφράζεται επίσης από την οργή. Το ακούω και το σέβομαι”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

“Όμως, απευθύνω έκκληση για τη μέγιστη ηρεμία”.

“Οι διεκδικήσεις είναι πάντα νόμιμες. Προστατεύσαμε πάντα το δικαίωμα στη διαδήλωση, τον δημοκρατικό πλουραλισμό, τον κοινοβουλευτικό διάλογο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όμως, έχουμε ανάγκη από ομόνοια, από μεγάλη συλλογική καλή θέληση”, κατέληξε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Το "κονβόι της ελευθερίας" στη Γαλλία 2022 Michel Spingler/AP Photo

Η γαλλική αστυνομία σταμάτησε αυτοκινητοπομπή διαδηλωτών 2022 Adrienne Surprenant/AP Photo

Ερωτηθείς από την Ouest-France σχετικά με την υγειονομική κατάσταση, ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε “να πούμε σήμερα” ότι η επιδημία “τερματίστηκε, όσο τα νοσοκομεία δεν βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται πολύ, τον επαναπρογραμματισμό των επεμβάσεων να ξεκινάει και πάλι και τις ΜΕΘ να καταγράφουν μικρότερο συνωστισμό”.

Η άρση του εμβολιαστικού πάσου “θα εξαρτηθεί από το νοσοκομείο”, όταν θα “επαναλειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα